CINEMYTHOMANIA:
Οι ελληνικοί μύθοι στον παγκόσμιο κινηματογράφο
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Προβολής του Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ) πραγματοποιούν το αφιέρωμα «Cinemythomania: Οι Ελληνικοί Μύθοι στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο», ένα αφιέρωμα το οποίο εντάσσεται στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001 – 2004.
Πρόκειται για ένα αφιέρωμα - αναδρομή με ταινίες από την παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου που αναφέρονται στους αρχαίους ελληνικούς μύθους - είτε με τη μορφή «σεναριοποίησης» τραγωδιών, είτε με ελεύθερη μεταφορά τους στη σύγχρονη εποχή, είτε με τη χρησιμοποίηση ελληνικών μυθολογικών αρχετύπων - οι οποίες θα προβληθούν σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Η παρουσίαση του προγράμματος θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2003 από την Αθήνα (17 – 30/10, Κινηματογράφος ΑΠΟΛΛΩΝ και GOETHE INSTITUT), θα συνεχίσει στη Θεσσαλονίκη (30/10 – 13/11, ΟΛΥΜΠΙΟΝ Renault – Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ) ενώ θα παρουσιαστεί επίσης στις τρεις ολυμπιακές πόλεις: * Βόλος (31/10-6/11, Κινηματογραφική Αίθουσα ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΑΛΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ) * Πάτρα (24 – 30/10, Κινηματογράφος ELIT). * Ηράκλειο (14-20/11, β’ Αίθουσα Κινηματογράφου ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ).
Στη συνέχεια, θα ταξιδέψει ως εκδήλωση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις: * Βερολίνο (7-13/11, Κινηματογράφοι ARSENAL και TONINO) * Μαδρίτη (16 – 22 Φεβρουαρίου 2004, CIRCULO DE BELLAS ARTES) * Λονδίνο (27 Φεβρουαρίου – 7 Μαρτίου 2004, RIVERSIDE STUDIOS), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και με κάποιες από τις ταινιοθήκες που εδρεύουν σ’ αυτές τις πόλεις.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 45 κινηματογραφικές ταινίες από τη διεθνή παραγωγή, 18 κινηματογραφημένες παραστάσεις αρχαίου δράματος – βασισμένες σε σύγχρονες «μεταγραφικές» απόπειρες του αρχαίου μύθου στο θεατρικό πεδίο – και κάποιες προβολές ταινιών videodance. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πρότεινε τη διοργάνωση του αφιερώματος στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η σχέση ανάμεσα στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα και στις σύγχρονες οπτικοακουστικές τέχνες, διερευνώντας το πως οι αξίες της Αρχαίας Ελλάδας και τα πλούσια μυθολογικά της πρότυπα υπάρχουν και εμφανίζονται στην πιο σύγχρονη τέχνη, όπως είναι ο κινηματογράφος.