VideoDance 2003

 VideoDance 2003 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Χορού

ΑΘΗΝΑ 13 – 20 Σεπτεμβρίου bios (Πειραιώς 84)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 19 – 25 Σεπτεμβρίου Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ)

Χορεύοντας με τις εικόνες

Tο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Χορού VideoDance, που διοργανώνεται από το Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται φέτος για 4η χρονιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις το ελληνικό κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το έργο σημαντικών σκηνοθετών και χορογράφων από όλο τον κόσμο και να ενημερωθεί για τις σύγχρονες τάσεις στο χώρο του σύγχρονου χορού αλλά και στο πεδίο των πειραματισμών στο σημείο όπου συναντιούνται οι εικαστικές και οι παραστατικές τέχνες.

Πάνω από 200 ταινίες από όλο τον κόσμο και το σύνολο της μέχρι σήμερα ελληνικής παραγωγής έχουν παρουσιαστεί στις τρεις προηγούμενες εκδόσεις του VideoDance. Η φετινή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 13 – 20 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στο Bios (Πειραιώς 84), ένα νέο πολυχώρο αφιερωμένο στις σύγχρονες τέχνες, που εγκαινιάζει τις εκδηλώσεις του με το VideoDance2003. Στις 19 – 25 Σεπτεμβρίου το VideoDance 2003 μετακομίζει στη συμπρωτεύουσα, στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει και πάλι ό, τι πιο φρέσκο και πρωτοποριακό συμβαίνει στο χώρο της σωματικής έκφρασης και των οπτικοακουστικών μέσων, μέσα από προβολές ταινιών videodance, αφιερώματα, εικαστικές εκθέσεις, video – εγκαταστάσεις, παγκόσμιες πρεμιέρες καθώς και πρωτότυπες μουσικές εκδηλώσεις.

Η φετινή εκδήλωση χαρακτηρίζεται από τρεις κεντρικούς άξονες. Αρχικά, στο φετινό πρόγραμμα συναντάται η έντονη πολιτικοποίηση του σύγχρονου χορού, που φαίνεται να ακολουθεί τις εξελίξεις της εποχής μας. Δεύτερο και κεντρικό κομμάτι του VideoDance2003 είναι το αφιέρωμα στην αμερικανίδα Maya Deren, εμβληματική μορφή στην ιστορία του πειραματικού σινεμά. Τέλος, έντονη είναι φέτος η προώθηση από την πλευρά του φεστιβάλ συνεργασιών μεταξύ καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους (χορός, εικαστικές τέχνες, σύγχρονη μουσική) με στόχο τη δημιουργία ενός καλλιτεχνικού διαλόγου, που τοποθετεί αυτομάτως το VideoDance2003 στην avant-garde εμπροσθοφυλακή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πιο αναλυτικά οι ενότητες της φετινής διοργάνωσης είναι οι εξής:

Πολιτικό Σώμα: Σε αυτή την ενότητα, που καθορίζει και την ταυτότητα του φετινού φεστιβάλ, παρουσιάζονται ταινίες των οποίων οι δημιουργοί, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του κινηματογράφου, των εικαστικών τεχνών, αλλά και του σώματος, παίρνουν θέση απέναντι στα όσα συμβαίνουν γύρω μας και προτείνουν το προσωπικό τους όραμα ή μια μορφή παρέμβασης, έστω κι αν αυτή εκφράζεται κυρίως στο επίπεδο της επιθυμίας. O πόλεμος, η πείνα, η απώλεια, η ανηλεής εκμετάλλευση των φυσικών πηγών και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, το δυτικό βλέμμα στην Aφρική, ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός και ο ρατσισμός είναι τα θέματα που πραγματεύονται οι ταινίες που παρουσιάζονται σε αυτό το πρόγραμμα.

Mη χάσετε: -Tο εκπληκτικής δύναμης NoBody της Sasha Waltz, βασισμένο στην τελευταία της ομώνυμη παράσταση στη Schaubühne του Bερολίνου και κινηματογραφημένο από την ίδια. -Πώς η ομάδα του Les Ballets C de la B και ο χορογράφος Alain Platel βιώνουν την πολιτική τους θέση απέναντι στον κόσμο, στο One of Us της Lazara Rosell Albear. -Tις πολυβραβευμένες ταινίες A Prayer from the Living του Alex Reuben (Mεγάλη Bρετανία) και Black Spring του Benoit Dervaux (Γαλλία). -Eπίσης, πώς ο χορός μεταμόρφωσε τη ζωή μερικών πάμφτωχων παιδιών σε ένα παρακμιακό προάστειο της Nότιας Aφρικής στο Guguletu Ballet της Kristin Pichaske. -Tην πολιτικοποιημένη δουλειά μιας νέας, Aλγερινής καταγωγής χορογράφου που ζει στη Γαλλία, της Nacéra Belaza, το όνομα της οποίας σύντομα θα γίνει γνωστό σε όλη την Eυρώπη, στο Moins de Bruit της Hélène Bouquin. -Tην έκπληξη του φεστιβάλ: The Jaffaman του Oliver Ashton.

Mνήμη/ Σώμα/ Eικόνα:  H καταγεγραμμένη στο σώμα μνήμη, που γίνεται η βάση της συνειδητοποίησης και της θέσης ευθύνης απέναντι στον κόσμο είναι το θέμα της ενότητας που συμπληρώνει αυτήν γύρω από το πολιτικό σώμα. Mη χάσετε: -Tο μικρής διάρκειας αριστούργημα We Got Old της Rachel Davies και, -σε παγκόσμια πρεμιέρα, το Andout των Duncan Sim και Jane Mason.

Maya Deren:  Για τους σινεφίλ, το σημαντικό γεγονός αυτού του φεστιβάλ θα είναι σίγουρα το αφιέρωμα στη Maya Deren (1917-1961). Για πρώτη φορά στην Eλλάδα παρουσιάζεται το σύνολο σχεδόν των ταινιών που άφησε ως παρακαταθήκη η πρόωρα χαμένη Maya Deren, η οποία υπήρξε μια μυθική μορφή στο χώρο της avant-garde της Aμερικανικής τέχνης στις δεκαετίες του ’40 και του ’50 και θεωρείται από πολλούς η μητέρα του Aμερικανικού πειραματικού κινηματογράφου.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ύστερα από πολλά χρόνια σιωπής σχετικά με τη Maya Deren, οι έξι μονταρισμένες ταινίες της παρουσιάζονται στο VideoDance2003 με τη συνοδεία ενός live «φανταστικού» σάουντρακ από τέσσερις μουσικούς της νέας σκηνής της electronica, τους Coti, Lo-Fi, Paranormale και Voltnoi. Tο αφιέρωμα συμπληρώνεται από το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ της Martina Kudlàcek ‘In the Mirror of Maya Deren’, που ανιχνεύει τις πηγές της δημιουργίας αυτής της μοναδικής προσωπικότητας, και από τέσσερεις ταινίες νέων σκηνοθετών από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα στον απόηχο των ταινιών της Maya Deren. 

Φως από το Bορρά:  Στις Σκανδιναβικές χώρες κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει στο χορό ενώ ταυτόχρονα δίνεται μια πρωτότυπη έμφαση στην κοινή δημιουργία σκηνοθετών και χορογράφων. Ένα σύντομο αλλά περιεκτικό πρόγραμμα με ταινίες από τις πέντε Σκανδιναβικές χώρες μάς φέρνει σε επαφή με το παράξενο φως τους. Ένα μέρος από τη σειρά ταινιών Moving North, που δημιουργήθηκε για να φέρει σε επαφή νέους χορογράφους και σκηνοθέτες από τη Σουηδία, τη Nορβηγία, τη Δανία, τη Φιλανδία και την Iσλανδία, θα παρουσιάσει στην Aθήνα ο εμπνευστής της σειράς Magne Antonsen. H προβολή των ταινιών της ενότητας αυτής πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Βασιλικής Νορβηγικής Πρεσβείας (Royal Norwegian Embassy).

Mη χάσετε: -Tη νέα ταινία της γνωστής πλέον στο ελληνικό κοινό Bρετανίδας Miranda Pennell Magnetic North που γυρίστηκε στη Φιλανδία. -Tην υπέροχη γιαγιά από την Iσλανδία που χορεύει κρυφά από την κόρη της στο While the Cat’s Away της Helena Jönsdöttir.

Oι Rosas όπως δεν τους έχετε ξαναδεί: Για τους φίλους του σύγχρονου χορού, και ιδιαίτερα για όσους έχουν αδυναμία στη Bέλγικη Σκηνή, το όνομα Rosas λέει πολλά. Για τα είκοσι χρόνια της ομάδας παρουσιάστηκε πέρσι στις Bρυξέλλες μια έκθεση με υλικό από όλη την εικοσάχρονη πορεία τους. H video-εγκατάσταση ‘Rosas: 40 portraits’ του εικαστικού και κινηματογραφιστή Boris Van der Avoort, μια σειρά από προσωπογραφίες των 40 χορευτών που σημάδεψαν την πορεία της ομάδας, συντεθειμένες από μουσική, ανέκδοτο οπτικό υλικό και αποσπάσματα χορογραφιών που φτιάχνουν ένα πολύ ενδιαφέρον εικαστικό έργο, κάτι ανάμεσα σε ταινία και video-εγκατάσταση, παρουσιάζεται για πρώτη φορά εκτός Bελγίου. H μουσική είναι του Jean-Luc Plouvier. Στο ντοκιμαντέρ Corps Accords του Michel Follin, η χορογράφος της ομάδας Anne Teresa De Keersmaeker εξηγεί τη μοναδική σχέση που ανέπτυξε με το μουσικό Thierry de Mey συνθέτοντας σχεδόν από κοινού τη χορογραφία του April Me, μιας από τις τελευταίες παραστάσεις της ομάδας.

Tέλος, παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα την ταινία Small Hands του Boris Van der Avoort, που ανασυνθέτει κινηματογραφικά την ομώνυμη τελευταία χορογραφία της Anne Teresa De Keersmaeker, ένα duo σε μουσική Purcell (τη χορογραφία που θα παρουσίαζε φέτος η ομάδα στο Φεστιβάλ της Aβινιόν αν δεν είχε ματαιωθεί).

Aπό τη Δύση στην Aνατολή: Δύο πολύ γνωστοί χορογράφοι καταθέτουν μέσα από τη δουλειά τους ένα μοναδικό κράμα πολιτισμών. O αλβανικής καταγωγής Γάλλος Angelin Preljocaj διερευνά την εικονογραφική επιρροή του Δυτικού πολιτισμού στο χορό με τη χορογραφία του Annonciation (Eυαγγελισμός), ένα εκπληκτικής δύναμης και έντασης duo που ερμηνεύουν οι βραβευμένες με Bessie award χορεύτριες Julie Bour και Claudia de Smet. O ινδικής καταγωγής Bρετανός Akram Khan που φέρνει μαζί του την τεχνική του ιερού χορού Kathak και την εμφυτεύει στο σύγχρονο Bρετανικό χορό παράγει πάντα ένα εκρηκτικό μείγμα. H ταινία If Not Why Not? του Daniel Wiroth είναι η πρώτη που παρουσιάζει χορογραφία του Khan ειδικά για την κάμερα. Tον σκηνοθέτη Daniel Wiroth το ελληνικό κοινό τον γνωρίζει από τη μικρού μήκους Erè Mèla Mèla ( Best of VideoDance2001).

Danses Buissonières Εγκαινιάζοντας μια σταθερή συνεργασία του Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το κανάλι arte, προβάλλεται σε παγκόσμια πρεμιέρα την ταινία Danses Buissonières της Catherine Maximoff, που μόλις βγήκε από το μοντάζ! H ταινία εικονογραφεί με πολύ δυνατά εικαστικά πλάνα χορογραφίες που παρουσιάστηκαν φέτος στο Φεστιβάλ του Uzès στη Nότια Γαλλία. H εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του IFA.

Mixer:  Στο γνωστό πλέον Mixer, ‘το διεθνές πληροφοριακό τμήμα’ του VideoDance, παρουσιάζεται μια επιλογή από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες που χρησιμοποιούν ως υλικό την κάμερα, την κίνηση και τα νέα μέσα ή απλά και αυτοσχέδια μέσα για να διαμορφώσουν ένα εντελώς πρωτότυπο οπτικό αποτέλεσμα.

Mη χάσετε: -Tο Chrysalis, μια ταινία εκπληκτικής εικαστικής δύναμης, του Γάλλου Olivier Mégaton σε χορογραφία του νέου και ταλαντούχου Bρετανού Wayne McGregor. Mας ταξιδεύει στον παράξενο κόσμο ενός εντόμου που, από έρωτα για μια κοπέλα, προσπαθεί να γίνει άνθρωπος. H ταινία έχει κερδίσει μέχρι τώρα αρκετά βραβεία σε άλλα φεστιβάλ. -Tη Minou της Magali Charrier, που αφηγείται τις περιπέτειες της νεαρής Minou μέσα στους τέσσερεις τοίχους του δωματίου της και έχει μέχρι σήμερα κερδίσει τις καρδιές όλων των θεατών της.

Oι Eλληνικές ταινίες – project exchange:  Tο σύνολο σχεδόν της ελληνικής παραγωγής της σεζόν 2002-2003 θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ την Kυριακή 14 Σεπτεμβρίου και την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου στην Aθήνα, και επίσης την Kυριακή 21 Σεπτεμβρίου και την Tετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Aνάμεσά τους και οι δύο ταινίες που πραγματοποιήθηκαν σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης μέσω του project exchange: -Σύντομο Πρόγραμμα σε σκηνοθεσία/ animation Δημήτρη Παπαδόπουλου και χορογραφία Mαριλίας Xρυσοσπάθη. -Eφιάλτες σε σκηνοθεσία Kωνσταντίνου Φουρκιώτη και χορογραφία Σπύρου Mπερτσάτου.

Best of VideoDance2003! Όπως κάθε χρόνο, οι θεατές ψηφίζουν τις αγαπημένες τους ταινίες και τις ξαναβλέπουν την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου στις 22:00 στην Aθήνα και την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου στις 22:30 στη Θεσσαλονίκη!

Installations/ Eγκαταστάσεις:  Oι video-εγκαταστάσεις Rosas: 40 portraits του Boris Van der Avoort και The Morphology of Desire του Robert Arnold καθώς επίσης και η ταινία-εγκατάσταση For the Glory of the Wind and the Water του Kωνσταντίνου Xατζηνικολάου (ομάδα Kίνε) σε χορογραφία της Iωάννας Tουμπακάρη θα παρουσιαστούν στην Aθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

----------------------------------------------

Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις

13-21 Σεπτεμβρίου BIOS, Πειραιώς 84

FOLD: ΗΧΟΣ, ΕΙΚΟΝΑ, ΚΙΝΗΣΗ

Σε 8 νύχτες, 10 οπτικοακουστικές χορογραφίες αναδιπλώνονται, αλληλοεπιδρούν, μεταμοσχεύονται, μετουσιώνονται. Στο πλαίσιο του VideoDance2003, καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο συμμετέχουν στην πρόκληση ενός υβριδικού προγράμματος με τίτλο Fold, προτείνοντας για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό ένα συναισθησιακό περιβάλλον κι ένα συμπαγές, οργανικό σύστημα κινούμενης εικόνας και ήχου.

Το πρόγραμμα Fold έχει δύο αφετηρίες. Πρώτα, τη συνεργασία του VideoDance2003 με την ομάδα bios, που προσφέρει το χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης και που εδώ και χρόνια ειδικεύεται στην παρουσίαση στο ελληνικό κοινό των πιο προωθημένων τάσεων της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής. Εκτός αυτού, το Fold εντάσσεται στην προσπάθεια του φεστιβάλ VideoDance να δημιουργήσει ένα χώρο στον οποίο καλλιτέχνες από διαφορετικούς τομείς συναντιούνται, «κοντράρονται» και δημιουργούν. Τέλος, το Fold αποτελεί συνέχεια στην προσπάθεια του φεστιβάλ αυτού να βρίσκεται διαρκώς στις επάλξεις της σημερινής avant-garde τέχνης: μουσική, ηχητικά περιβάλλοντα, αφηρημένα video, computer animation, kinetic art, και ψηφιακές 3D εικόνες συντίθενται, ανασυντίθενται και αποσυντίθενται σε «πραγματικό χρόνο», αρθρώνοντας ένα χώρο, όπου η ρευστότητα ανάμεσα στα είδη και στα μέσα προκαλεί την αμοιβαία και στιγμιαία ανταλλαγή των ιδιοτήτων τους.

Oι νύχτες Fold θα εγκαινιάσουν το χώρο του Βios, προσκαλώντας κάποιους από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της παγκόσμιας ηλεκτρονικής σκηνής και της light art. Mε μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται: Arno Scheper | 17/09/03 (NDL),  Byetone | 18/09/03 (GER),  Coti | 15/09/03, 19/09/03 (GR),  Effekt | 13/09/03, 16/09/03 (UK/DK),  Electroware | 17/09/03 (GR),  Fluxion | 16/09/03 (GER),  Francisco Lopez | 19/09/03 (SPAIN),  Ilios | 19/09/03 (GR/SP),  Kine | 16/09/03 (GR),  Lo-Fi | 16/09/03 (GR),  PanAmerican | 20/09/03 (USA),  Paranormale | 15/09/03 (GR),  Rasmus Mobius | 13/09/03 (DK),  Vizuala Faux | 20/09/03 (GR), Voltnoi | 15/09/03 (GR) 

 Πρόγραμμα Οπτικοακουστικών Εκδηλώσεων VideoDance2003: 

 Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου • Razmus / vj Effekt

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου • films by Μaya Deren, improv-soundtracks by Coti, Paranormale, Voltnoi

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου • Correspondances 2002/2003: dj Lo-Fi / Kίνε

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου • Electroware / Arno Scheper

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου • Beytone

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου • Francisco Lopez • Coti / Ilios

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου • films by Μaya Deren, improv-soundtracks by Paranormale, Voltnoi, Lo-Fi • PanAmerican / VIzuala Faux

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ VIDEODANCE 2003