VIDEODANCE 2005

VideoDance2005

6ο Φεστιβάλ Ταινιών Χορού και άλλων πειραμάτων
9-17 Σεπτεμβρίου, ΟΛΥΜΠΙΟΝ, Μύλος

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μύλο, με την υποστήριξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, του Ινστιτούτου Γκαίτε και της Πανδαιμόνιο 7, διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Ταινιών Χορού και άλλων πειραμάτων VideoDance2005. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη από 9-17 Σεπτεμβρίου στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ και στο Μύλο.

Τι είναι το VideoDance
Tο VideoDance είναι μία από τις ετήσιες δραστηριότητες του Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε το 2000 ως διεθνές φεστιβάλ ταινιών χορού. Είναι ένα σημείο συνάντησης του χορού, και γενικότερα της σωματικής έκφρασης, με τον κινηματογράφο και με ό,τι μπορεί να θεωρηθεί οπτικό μέσο.
Πραγματοποιώντας την 6η του έκδοση, το Σεπτέμβριο του 2005, το VideoDance είναι σήμερα ένα φεστιβάλ με θέμα την πιο σύγχρονη δημιουργία στο σημείο συνάντησης των τεχνών και με αφορμή το πείραμα της κίνησης και της κινούμενης εικόνας στον τομέα του φιλμ, των live media και των video-εγκαταστάσεων.
Προβολές, video-εγκαταστάσεις, συναυλίες, παραστάσεις, παρεμβάσεις στην πόλη θα συμβούν ανάμεσά μας με κέντρο το OΛYMΠION.

Tην καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ και την επιμέλεια του προγράμματος έχει η θεωρητικός της τέχνης Xριστιάνα Γαλανοπούλου.

Tο VideoDance πειραματίζεται με την κίνηση και την κινούμενη εικόνα και σκοπός του είναι να προβάλει τα πειράματα των αυριανών σταρ της καλλιτεχνικής αβαν-γκαρντ, παρουσιάζοντας δείγματα της δουλειάς τους από τα πρώτα τους βήματα.
Πέρα από τις προβολές ταινιών, στο πλαίσιο του VideoDance περιλαμβάνονται και πολλές άλλες εκδηλώσεις όπως παραστάσεις χορού, συναυλίες, διαδραστικά happening. ¶ξονας και των παράλληλων εκδηλώσεων του VideoDance, είναι οι πειραματισμοί με τα νέα τεχνολογικά μέσα, την κίνηση και την κινούμενη εικόνα.



VideoDance _05

Φέτος το VideoDance, με ακόμη πιο πλούσιο και ενδιαφέρον περιεχόμενο, διεξάγεται μόνο στην Θεσσαλονίκη (9-17 Σεπτεμβρίου), και μάλιστα κατά την διάρκεια της 70ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, γεγονός που αποτελεί ευχάριστη συγκυρία, καθώς αυτές τις ημέρες η πόλη της Θεσσαλονίκης γιορτάζει.


Α. Οι ταινίες (ΟΛΥΜΠΙΟΝ, Πράσινο Δωμάτιο)

Mε άξονα την κίνηση και την κινούμενη εικόνα, 90 ταινίες από όλο τον κόσμο, δίνουν στο θεατή μια εικόνα του σύγχρονου οπτικοακουστικού πολιτισμού στο πιο ακραίο και ζωντανό κομμάτι του: εκεί όπου τα οπτικά μέσα συναντούν τις παραστατικές τέχνες. Eκεί όπου όλα συγκλίνουν σε μια νέα πειραματική μορφή έκφρασης.

H ενότητα που δίνει την ταυτότητα στο φετινό φεστιβάλ εμφανίζεται υπό τον τίτλο «Eμπειρία: η πραγματικότητα σε παραμόρφωση». Πρόκειται για ταινίες επιλεγμένες από τον διεθνή κινηματογραφικό χώρο, όπου νέοι καλλιτέχνες οπτικοποιούν τον σκεπτικισμό τους σχετικά με την πραγματικότητα που μας περιβάλλει και το αβέβαιο μέλλον που είναι ήδη παρόν. Μία άκρως ενδιαφέρουσα παραμόρφωση της εικόνας του κόσμου μέσα από το φακό, μέσα από το πρίσμα άλλων εποχών, που αν μη τι άλλο είχαν προοπτική.

«Οι ξένοι» έρχονται να μας βρουν από την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων του VideoDance2005. Μεγάλοι αλλά και νεότεροι δημιουργοί φέρνουν στην επιφάνεια τις πιο σκοτεινές μας πλευρές. Η βία, το ζωώδες, το τερατώδες, το ανεξέλεγκτο, μεταμορφώνουν μια απλή εικόνα, με έναν τρόπο που θυμίζει David Lynch, σε κάτι πολυεπίπεδο και ανατρεπτικό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αφιέρωμα στο μοναδικό έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη Ed Emshwiller. O Aμερικανός δημιουργός πειραματίστηκε με την εικόνα, το ρυθμό, την κίνηση και τη φωνή προσπαθώντας να συνδέσει την εικόνα με μια νέα εκφραστική γλώσσα που θα περιλάμβανε τον υπολογιστή και την ηλεκτρονική μουσική.

Γνωστός και ως δημιουργός εξώφυλλων και εικονογράφος βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, είναι από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς της Aμερικανικής σκηνής του πειραματικού κινηματογράφου και έγινε γνωστός με τις ταινίες του Relativity (1966) και Image, Flesh and Voice (1979). Συχνά συνεργαζόταν με χορογράφους και χορευτές. Στην αρχή της δημιουργικής του πορείας συνεργάστηκε με τον Alvin Nikolais, ενώ αργότερα με την Carolyn Carlson, που εμφανίζεται σε αρκετές από τις ταινίες του και με τους Pilobolus.






Στις κανονικές προβολές των 7 ταινιών του προστίθεται η 80λεπτη Image, Flesh and Voice, που θα προβληθεί σε ειδική μεταμεσονύκτια προβολή την νύχτα της Παρασκευής 16/9.

Όλες οι προβολές των ταινιών είναι δωρεάν.


Β. Οι παραστάσεις (ΟΛΥΜΠΙΟΝ, Θεατράκι Μύλου)

Το ζήτημα της εικόνας του εαυτού μας προς τους άλλους αλλά και εσωτερικά, αποτελεί την συνεκτική έννοια που προσδιορίζει τον κύκλο των τεσσάρων παραστάσεων χορού που παρουσιάζει το VideoDance2005. Δημιουργίες νέων εμπνευσμένων γυναικών, που αναζητούν με τους πιο ευρηματικούς τρόπους απαντήσεις στα αιώνια ερωτήματα της ύπαρξης. Τέσσερα σόλο με κοινό παρονομαστή την αναζήτηση. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν:

Faux pas / Κακωςπρέπει, της YELP danceco. Σε χορογραφία Μαριέλας Νέστορα (Ελλάδα)
Πόσο μας καθορίζει το κοινωνικό "πρέπει" και "δεν πρέπει" που μας έχει επιβληθεί; Πόση σημασία έχει το φύλο αυτού που παραβιάζει τους κοινωνικούς κώδικες; (Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, με εισιτήριο)

Death is certain, της Eva Meyer-Keller (Γερμανία)
Eμπνευσμένη από τα παραμύθια, και εκτελώντας 40 κεράσια με κλινική ακρίβεια, θυμίζει στους θεατές σκηνές από ταινίες, σκοτεινές στιγμές της ιστορίας, ξυπνά ιδιωτικές και συλλογικές μνήμες, και όλα αυτά πάνω στο τραπέζι μιας κουζίνας… (Παρασκευή 16 και Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, με εισιτήριο)

Specimim, της Miriam King (Μεγάλη Βρετανία)
Mια ιδιαίτερη περφόρμερ από τη Bρετανία, η Miriam King, παρουσιάζει το πολύπλευρο έργο της ως φιλμ, εγκατάσταση και περφόρμανς. H παράστασή της βασίζεται στην παραμόρφωση, το ανατομικό τοπίο του σώματος και την αίσθηση του να αποτελείς βιολογικό "είδος". (Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, χωρίς εισιτήριο)

Self-portrait, Zήτα Oμάδα σύγχρονου χορού (Ελλάδα), σε χορογραφία της Ίριδας Kαραγιάν
Tίποτα λιγότερο απ' αυτό που λεει ο τίτλος του, κι όμως, πολλά παραπάνω: πορτρέτο του εαυτού, πορτρέτο μιας χορεύτριας, μιας νέας γυναίκας, με τις αναζητήσεις, τις δεσμεύσεις και τις αμφιβολίες της. Eκπληκτικά ειλικρινές.
(Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, με εισιτήριο)



Γ. Οι εγκαταστάσεις (ΟΛΥΜΠΙΟΝ, ΔΕΘ, Κεντρικά σημεία της πόλης)
Τις ημέρες διεξαγωγής του VideoDance2005, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης αν θελήσουν να συμμετάσχουν στις διαδραστικές εγκαταστάσεις και happening, θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Ενδεικτικά αναφέρονται:
- Camera Lucida. Η Camera Lucida είναι μία ανατρεπτική εγκατάσταση των ρωσικής καταγωγής Aμερικανών Dmitry Gelfand και Evelina Domnitch, που κατάφεραν να οπτικοποιήσουν τον ήχο σε ένα έργο τέχνης που αποτελεί ταυτόχρονα πείραμα! Θα τη βρείτε στη Διεθνή Έκθεση – η είσοδος είναι ελεύθερη.
- Hand-eye. Ένα διαδραστικό έργο του Bρετανού Alex Baker, που μεταμορφώνει τους περαστικούς-παίκτες σε ιδιόμορφους χορευτές αλλάζοντας το οπτικό τους πεδίο. Θα τη συναντήσετε σε διάφορα σημεία της πόλης από τις 9 μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον το ΟΛΥΜΠΙΟΝ θα διαμορφωθεί σε χώρο γεμάτο εκπλήξεις, καθώς σε όλο το κτίριο θα τοποθετηθούν πρωτότυπες εγκαταστάσεις που θα ενθουσιάσουν το κοινό.

Δ. Εικόνα και ήχος (Μύλος)
Κάθε βράδυ στο Μύλο εναλλακτικά μουσικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάζουν ένα ανατρεπτικό θέαμα ήχου και εικόνας. Oμάδες οι οποίες αν και αποτελούνται από πολύ νέους δημιουργούς, είναι ήδη γνωστές στην ευρωπαϊκή σκηνή του πειραματικού χορού και των live media και θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά το έργο τους στην Eλλάδα.
Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες από τις παραστάσεις:
- Light Phase της Oλλανδής Yolande Harris με εικόνα και αυτοσχεδιασμό φωνής ηλεκτρονικά επεξεργασμένο, με ένα μοναδικό αποτέλεσμα (15/9 Θεατράκι του Mύλου)
- Bόμβος/ Vomvos του Nίκου Bελιώτη, με τον ιδιαίτερο και εντελώς προσωπικό ήχο του βιολοντσέλου του και δικό του video (14/9, Θεατράκι του Mύλου, είσοδος ελεύθερη)
- Scion and Tikiman από τη Γερμανία στην πρεμιέρα του VideoDance2005 και φυσικά πάρτυ με τον DJ Ison
- Triplicity της Iταλικής ομάδας OgiNo Knauss, που συλλέγει οπτικό και ηχητικό υλικό από αστικά τοπία σε όλο τον κόσμο για να το διοχετεύσει στους φυσικούς του αποδέκτες, τους ίδιους τους κατοίκους των πόλεων, υπό τη μορφή ενός δυναμικού live με εικόνα και ήχο – για τη λήξη του VideoDance σε σύμπραξη με τους Έλληνες DrogATek, στο Mύλο, το Σάββατο 17/9. Oι OgiNo Knauss θα συλλέγουν το υλικό τους καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη, και σίγουρα θα τους συναντήσετε στην πόλη…

Τo πρόγραμμα των live εκδηλώσεων με ήχο και εικόνα έχουν συνεπιμεληθεί η Xριστιάνα Γαλανοπούλου, ο Γιώργος Kωνσταντινίδης και οι Poeta Negra.

Χορηγός επικοινωνίας όλων των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι η ΕΡΤ.