Τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των Agora Talks του 65ου ΦΚΘ πραγματοποιήθηκε η συζήτηση «Meet the Film Commissions: Στο πλευρό των παραγωγών “πριν” και “μετά”, από τον Βορρά μέχρι τον Νότο της Ευρώπης», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Hellenic Film Commission και το European Film Commissions Network, στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν οι Martina Lovascio (Apulia Film Commission, Film Fund Manager, Ιταλία), Adrian A. Mitchell (Επικεφαλής Oslo Film Commission και Αντιπρόεδρος EUFCN, Νορβηγία), Λίνα Μυλωνάκη (αναπληρώτρια προϊσταμένη του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ελλάδα), Νεοκλής Μαντάς (Διευθυντής του Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων & Δημιουργίας - Creative Greece, Ελλάδα).
Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Βένια Βέργου (Manager του EUFCN – European Film Commissions Network, Ελλάδα), το κοινό καλωσόρισε η επικεφαλής της Αγοράς, Αγγελική Βέργου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βίκυ Χατζηβασιλείου, και ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων & Δημιουργίας - Creative Greece.
Η Martina Lovascio μίλησε για την επιτυχημένη πορεία του Apulia Film Commission, το οποίο ευθύνεται για την εκτόξευση των παραγωγών στη συγκεκριμένη περιοχή από το 2007, χρονιά ίδρυσής του, μέχρι και σήμερα. Αμέσως μετά αναφέρθηκε στο δίκτυο διεθνών συνεργασιών, καθώς και στη διαδικασία επιλογής και χρηματοδότησης των πρότζεκτ, τονίζοντας την υψηλή ανταποδοτικότητα των κονδυλίων που δαπανούνται. Στη συνέχεια, ο Νεοκλής Μαντάς αναφέρθηκε στον νέο φορέα που προέκυψε από τη συνένωση ΕΚΚ και ΕΚΟΜΕ, κάνοντας παράλληλα ειδική μνεία σε δύο προγράμματα: το Location Scouting Support Program, το οποίο υποστηρίζει το προκαταρκτικό location scouting διεθνών κινηματογραφικών και τηλεοπτικών πρότζεκτ που ενδιαφέρονται να διερευνήσουν το ενδεχόμενο γυρισμάτων στην Ελλάδα, αλλά και το πρόγραμμα Μειοψηφική Συμπαραγωγή στο οποίο εντάσσονται πρότζεκτ μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation μεγάλου μήκους, ελάχιστης διάρκειας 70 λεπτών.
Τη σκυτάλη πήρε η Λίνα Μυλωνάκη, μιλώντας για τη συνέργεια μεταξύ κινηματογραφικών ταινιών και τουρισμού, η οποία τροφοδοτεί την τοπική κοινωνία και εμπνέει τους δημιουργούς να γυρίσουν τις ταινίες τους στην Ελλάδα, κάνοντας παράλληλα μια αναδρομή στις επιτυχημένες δράσεις και πρωτοβουλίες του Film Office Κεντρικής Μακεδονίας, όπως το masterclass με τον storyboard artist του Games of Thrones, William Simpson, αλλά και τη συμμετοχή στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Adrian A. Mitchell, ο οποίος στάθηκε στην προσπάθεια του Oslo Film Commission να εκμεταλλευτεί όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα της Νορβηγίας, συνδυαστικά με τις εξειδικευμένες ανάγκες του κάθε πρότζεκτ.