ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΦΙΓΚΕΡΟΑ
«1/24 ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟΥ»
Άρωμα...Μεξικού απέκτησε το Γενί Τζαμί, αφού εκεί θα εκτίθενται -μέχρι και τις 28 Νοεμβρίου- κάποιες από τις σημαντικότερες φωτογραφίες του πολυβραβευμένου μεξικάνου κινηματογραφιστή Γκαμπριέλ Φιγκερόα. Στην έκθεση «1/24 του δευτερολέπτου», η οποία εγκαινιάστηκε την Δευτέρα 17 Νοεμβρίου, 40 ασπρόμαυρα καρέ, κινηματογραφικά φωτογράμματα, αποκατεστημένα και μεγεθυμένα από τον γιο του καλλιτέχνη, Γκαμπριέλ Φιγκερόα Φλόρες, αποτυπώνουν με τον ιδανικότερο τρόπο την εικονοπλαστική δύναμη της δουλειάς του. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Μεξικανικής Πρεσβείας.
«Έχοντας ξεκινήσει την ενασχόλησή του με τη φωτογραφία σε ηλικία μόλις 16 ετών, ο Γκαμπριέλ Φιγκερόα κυριολεκτικά ανδρώθηκε μαζί της κι έμαθε να κοιτάζει την ίδια τη ζωή μέσα από το φακό της κάμερας. Η εξέλιξή του σε μεγάλη μορφή του μεξικανικού σινεμά σε συνδυασμό με την ευρεία αποδοχή του έργου του τον κατέταξαν ανάμεσα στους σπουδαιότερους κινηματογραφιστές του ασπρόμαυρου» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη σε χαιρετισμό της. Εκ μέρους του δήμου Θεσσαλονίκης, ο Αντίδημαρχος Πολιτισμού και Νεολαίας Βασίλης Γάκης ευχαρίστησε το Φεστιβάλ για τη συνεργασία και τόνισε την σημαντική συμβολή του στην ανάδειξη του πολιτιστικού προφίλ της πόλης.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο επίτιμος πρόξενος του Μεξικού Κωνσταντίνος Αντωνιάδης αλλά και ο σύμβουλος της Πρεσβείας του Μεξικού Ενρίκε Μπακμάιστερ, ο οποίος δεν παρέλειψε να σημειώσει πως «το σινεμά του Φιγκερόα είναι το πλέον κατάλληλο μέσο για να καταλάβει ο θεατής τι είναι πραγματικά αυτή η χώρα».
Από την πλευρά του, ο γιος του κινηματογραφιστή, Γκάμπριελ Φλόρες Φιγκερόα, αναφέρθηκε στην πρόσκληση που είχε λάβει ο πατέρας του από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1971, μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον χώρο όπου φιλοξενείται η έκθεση, ενώ ευχαρίστησε θερμά την επιμελήτρια της Λίζα Ψωμιάδου.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε μια μέρα που η Θεσσαλονίκη είχε νεκρώσει κυκλοφοριακά -λόγω της πορείας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου- δεν ήταν λίγοι οι φίλοι της τέχνης του Φιγκερόα που επέλεξαν να παραβρεθούν στα εγκαίνια της έκθεσης.