27ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ // 6-16/03/2025
Νέες πρωτοβουλίες και συνέργειες στην πιο δυναμική Αγορά ντοκιμαντέρ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Με νέες συνεργασίες και πρωτοβουλίες επιστρέφει η πιο δραστήρια και δυναμική Αγορά ντοκιμαντέρ της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, έχοντας καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης και επαφής ανάμεσα σε δημιουργούς, παραγωγούς και αγοραστές από ολόκληρο τον κόσμο μέσα από την υποστήριξη στο είδος του ντοκιμαντέρ σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Η Αγορά του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 7-15 Μαρτίου 2025.
Η Αγορά είναι ο τόπος όπου καλλιεργείται το σινεμά του μέλλοντος. Δημιουργοί, παραγωγοί, διανομείς και εκπρόσωποι μεγάλων διεθνών φεστιβάλ και τηλεοπτικών σταθμών συναντιούνται, ανακαλύπτουν νέα κινηματογραφικά σχέδια και τα ενισχύουν ώστε να ολοκληρωθούν και να φτάσουν στο κοινό τους. Παράλληλα, συνεχίζει τις προσπάθειες να κάνει τις δράσεις της βιώσιμες, μειώνοντας το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα ενώ δεσμεύεται να παρέχει ένα ασφαλές και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον, ενθαρρύνοντας μια κουλτούρα σεβασμού και συνεργασίας.
Οι αναπτυξιακές δράσεις της Αγοράς πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Creative Europe Media και σε συνεργασία με το DAE (Documentary Association of Europe). Σε ένα φιλικό και προσιτό περιβάλλον, επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας συναντούν σκηνοθέτες και παραγωγούς, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, για να συζητήσουν τις ταινίες τους και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους.
Στόχος της Αγοράς είναι η υποστήριξη της κινηματογραφικής παραγωγής από την Ελλάδα και την ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή. Οι φετινοί συμμετέχοντες στην Αγορά θα ανακαλύψουν ταινίες και πρότζεκτ, θα δικτυωθούν με τους δημιουργούς και θα ενημερωθούν για τις νέες τάσεις μέσω των Agora Talks. Πάνω από 350 καλεσμένοι από 51 διαφορετικές χώρες θα παρακολουθήσουν τις δράσεις της Αγοράς στο Φεστιβάλ.
Ανακαλύψτε τους σημαντικότερους άξονες της Αγοράς:
THESSALONIKI PITCHING FORUM
Το Thessaloniki Pitching Forum είναι η πλατφόρμα συμπαραγωγής και συγχρηματοδότησης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για δημιουργικά και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ντοκιμαντέρ για παιδιά και σειρές ντοκιμαντέρ που προορίζονται για κινηματογραφική διανομή και τηλεοπτική προβολή. Οι συμμετέχοντες του προγράμματος, έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διήμερο εργαστήριο όπου θα συζητήσουν το πρότζεκτ τους και θα δεχθούν συμβουλές με σκοπό να ακονίσουν το υλικό τους, ενώ ύστερα θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το πρότζεκτ τους σε ένα διεθνές πάνελ από ειδικούς και θα έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με επαγγελματίες του χώρου.
Ταινίες που συμμετείχαν στο Thessaloniki Pitching Forum τα προηγούμενα χρόνια έχουν κάνει πρεμιέρα σε πολλά μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού. Ανάμεσά τους το Αδέσποτα κορμιά (Ελλάδα-Ελβετία-Ιταλία-Βουλγαρία) που έκανε πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη και στο CPH:DOX (2024), Blueberry Dreams (Γεωργία-Βέλγιο-Γαλλία) που έκανε πρεμιέρα στο CPH:DOX (2024), If I Die it Will Be of Joy (Γαλλία) που έκανε πρεμιέρα στο Visions du Réel (2024), το We Will Not Fade Away, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (2023) και το Mighty Afrin (Ελλάδα), που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2023) και κέρδισε το βραβείο του WWF, το Boylesque (Πολωνία-Τσεχία), που έκανε πρεμιέρα στο Hot DOCS (2022), το Karaoke Nation (Φινλανδία-Σουηδία-Γερμανία), που έκανε πρεμιέρα στο CPH:DOX (2022), A Steady Job (Ιταλία-Γαλλία), που έκανε πρεμιέρα στο Visions du Réel (2022).
Το Thessaloniki Pitching Forum προσφέρει το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ σε Ανάπτυξη του Ιδρύματος IEFTA, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ. Το Ίδρυμα Ωνάση απονέμει το Onassis Film Award σε ελληνικό πρότζεκτ της Αγοράς που συμμετέχει είτε στο Thessaloniki Pitching Forum είτε στο Agora Docs in Progress. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο των 5.000 ευρώ και στόχος του είναι να αναδείξει ανερχόμενους δημιουργούς. Ανάμεσα στα βραβεία που διεκδικούν τα πρότζεκτ είναι και το Βραβείο ΕΡΤ σε ελληνικό πρότζεκτ (2.000 ευρώ), Υποτροφία για το Sript2Film Doc Lab του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (Ιούνιος-Δεκέμβριος 2024), το Βραβείο EURODOC ύψους 1.000 ευρώ καθώς και μία VIP συνδρομή στο δίκτυο, το Βραβείο DAE (συμβουλευτικές συνεδρίες), Βραβείο Aylon Productions Digital Services (ψηφιοποίηση υλικού) και Βραβείο DOK Leipzig Accelerator (επιλογή ενός πρότζεκτ για συμμετοχή στο πρόγραμμα Open Program, δύο δωρεάν διαπιστεύσεις και διαμονή, Οκτώβριος 2025).
Η κριτική επιτροπή του Thessaloniki Pitching Forum αποτελείται από:
Λεωνίδας Κωνστανταράκος | Παραγωγός, Alaska Films - Ελλάδα
Marianne Ostrat | Παραγωγός & Ιδρύτρια, Alexandra Film - Εσθονία
Nora Philippe | Επικεφαλής Προγράμματος, EURODOC - Γαλλία
Οι tutors του εργαστηρίου είναι οι: Ove Jensen, παραγωγός και ειδήμονας στο ντοκιμαντέρ, Paradiddle Pictures - Δανία, Brigid O’Shea, διευθύντρια και διεθνής σύμβουλος, DAE - Γερμανία, Peter Jaeger, σύμβουλος, Jaeger Creative - Αυστρία, Mila Turajlić, διευθύντρια - παραγωγός, Poppy Pictures - Σερβία.
Το φετινό Thessaloniki Pitching Forum παρουσιάζει 14 πρότζεκτ σε ανάπτυξη, μεταξύ των οποίων βρίσκονται δύο σειρές, ένα ντοκιμαντέρ για παιδιά και ένα ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Το πρόγραμμα συνεχίζει να στηρίζει και να αναδεικνύει διαφορετικές φωνές, που φέτος εξερευνούν θέματα όπως η ταυτότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η απώλεια, η συντροφικότητα, η αγάπη, η ενηλικίωση και ο πολέμος. Σε μια εποχή παγκόσμιας αβεβαιότητας, αυτά τα 14 έργα, προσφέρουν μια διαφορετική οπτική για την θέση μας στον κόσμο, ενώ μας φέρνουν αντιμέτωπους με ιστορίες που συχνά παραμένουν κρυφές αλλά και ανισότητες της σύγχρονης πραγματικότητας.
Τα πρότζεκτ του Thessaloniki Pitching Forum:
ABOUT HORSES, WIVES AND WEAPONS
Σκηνοθεσια: Volkan Üce, Παραγωγή: Emmy Oost - Cassette for timescapes, Συμπαραγωγή: Samuel Feller - Magellan Films, Βέλγιο
BORN GREEK - MADE AMERICAN
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρίτος, Παραγωγή: Στέλιος Κοτιώνης - Foss Productions, Σενάριο: Κατερίνα Μπακογιάννη, Συμπαραγωγή: Αλέξης Βαρουξάκης - Adrenaline Entertainment, Creative Producer & ανάπτυξη: Άννα Νομικού, Associate producer: Γκρατσιέλλα Κανέλλου, Ελλάδα, ΗΠΑ
BUGBOY
Σκηνοθεσία: Λουκάς Παλαιοκρασσάς, Παραγωγή: Ρέα Αποστολίδη - Anemon, Executive producer: Μαντλέν Αβραμούση, Συμπαραγωγή: Maria Stevnback Westergren - Toolbox, Adam Leibovitz - Flach Film Productions, Ελλάδα, Δανία, Γαλλία
CLOSURE
Σκηνοθεσία: Michał Marczak, Παραγωγή: Monika Braid - Braidmade Films, Executive producer: Karolina Marczak, Πολωνία
HIGHWAYS OF HOPE
Σκηνοθεσία: Alexa Bakony, Παραγωγή: Gábor Osváth, Veronika Gál - Filmfabriq Ltd., Ουγγαρία
THE LAST SUMMER
Σκηνοθεσία: Jan Jurczak & Eleanora Iadkouskaya, Παραγωγή: Frieder Schlaich - Filmgalerie 451, Γερμανία
LIFE ON PAUSE
Σκηνοθεσία: Anthoniy Hristov, Παραγωγή: Svetla Turnin - Documentary Media Foundation, Βουλγαρία
MAMA KLORIN
Σκηνοθεσία: Doreida Xhogu, Παραγωγή: Μίνα Ντρέκη - MARNI FILMS, Ελλάδα
MEMOIRS OF JERUSALEM
Σκηνοθεσία: Kinda Kurdi, Παραγωγή: Kinda Kurdi - K² Visual Media, Συμπαραγωγή: Brian Hill - Century Films Ltd, Ιορδανία, Ηνωμένο Βασίλειο
MISSING IN ACTION
Σκηνοθεσία: Kateryna Holovko, Marharyta Melnychuk, Παραγωγή: Aliona Kachkan - TABOR LTD, Ουκρανία
MY AUNTIES
Σκηνοθεσία: Hazal Hanquet, Παραγωγή: Aslihan Altuğ, Anna Maria Aslanoğlu - Istos Film, Τουρκία
OH, HEART DON'T BE AFRAID
Σκηνοθεσία: Ana Kvichidze, Παραγωγή: Avtandil Khorava - Moonbow Production, Συμπαραγωγή: Natalia Imaz - Parabellum films, Mariam Bitsadze - 17/07 Productions, Niko Mikadze - Murman Original Pictures, Γεωργία, Γερμανία
RESISTING RESIDENTS
Σκηνοθεσία: Νίκος Πηλός, Παραγωγή: Δάφνη Καλαφάτη - Filmiki Productions, Ελλάδα
TAKEN BY THE WHITE MAN
Σκηνοθεσία: Ana Sofia Fonseca, Παραγωγή: Daniella Rice, Ana Sofia Fonseca - Carrossel Produções, Πορτογαλία
AGORA DOCS IN PROGRESS
Tο Agora Docs in Progress έχει καθιερωθεί ως το κύριο σημείο συνάντησης για ταινίες τεκμηρίωσης που βρίσκονται στο στάδιο ακριβώς πριν την ολοκλήρωσή τους. Σκηνοθέτες και παραγωγοί από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα ντοκιμαντέρ τους σε αγοραστές, συμπαραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων και προγραμματιστές διεθνών φεστιβάλ και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τους.
Ανάμεσα στα ντοκιμαντέρ που έχουν συμμετάσχει με επιτυχία στο τμήμα τα τελευταία χρόνια συναντούμε τις ταινίες: Savanna and the Mountain (Πορτογαλία, Ουρουγουάη, 2024) που έκανε πρεμιέρα στο τμήμα Quinzaine des Cinéastes στο Φεστιβάλ των Καννών 2024, Ms. President (Σλοβακία, Τσεχία, 2024) που πήρε το βραβείο Καλύτερου Διεθνούς Ντοκιμαντέρ στο διαγωνιστικό τμήμα Opus Bonum στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ji.hlava 2024, Tell them About Us (Γερμανία, Ιορδανία, 2024) με παγκόσμια πρεμιέρα ταυτόχρονα στο Φεστιβάλ CPH:DOX και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2024 (Newcomers Competition), Diaries from Lebanon (Λίβανος, Γαλλία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία) που έκανε πρεμιέρα στο Πανόραμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2024, από την Ελλάδα Πανελλήνιον (διαγωνιστικό Newcomers, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), Queen of the Deuce (2022) που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ DOC NYC, Notes on Displacement (Παλαιστίνη, Γερμανία, Κατάρ, 2022) που έκανε πρεμιέρα στο IDFA 2022, Toward Happy Alleys (Βουλγαρία, Ινδία, Γερμανία, Φινλανδία) που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2023 και προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Lift Like a Girl (Δανία, Γερμανία, Αίγυπτος) που προβλήθηκε μεταξύ άλλων στο Netflix, στο Φεστιβάλ του Τορόντο, και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Acts of Love (Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες) που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Hot Docs 2021 του Καναδά, και προβλήθηκε στο Διεθνές Διαγωνιστικό Newcomers του 23ου ΦΝΘ, το Marble Travelogue (Ολλανδία, Χονγκ Κονγκ, Γαλλία, Ελλάδα) που συμμετείχε στο Διεθνές Διαγωνιστικό του IDFA του 2021 καθώς και στο Διεθνές Διαγωνιστικό του ΦΝΘ 2022, Colors of Tobi (Ουγγαρία 2021) που προβλήθηκε στο ΛΟΑΤΚΙ+ φεστιβάλ BFI Flare του Λονδίνου, έλαβε το βραβείο Mermaid στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2021 και A Rifle and a Bag (Ινδία, Ρουμανία, Ιταλία 2020) που έλαβε ειδική μνεία Bright Future στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, μεταξύ άλλων.
Οι συμμετέχοντες προετοιμάζουν τις παρουσιάσεις τους με βοήθεια από ειδήμονες του ντοκιμαντέρ: τον Διευθυντή Προγράμματος In-Docs και Επιμελητή Προγράμματος για Διεθνείς Ταινίες στο Hot Docs Gugi Gumilang και την βραβευμένη, υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθέτιδα και μοντέζ Ema Ryan Yamazaki. Οι ομάδες θα παρουσιάσουν τα πρότζεκτ τους σε επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου, αναζητώντας χρηματοδότηση, sales agents, πρεμιέρα σε φεστιβάλ και διανομή (σε κινηματογράφο ή ψηφιακή πλατφόρμα).
Οι ταινίες έχουν, επίσης, την ευκαιρία να διαγωνιστούν για μια σειρά από σημαντικά βραβεία: το Βραβείο post-production υπηρεσιών από την εταιρεία Two Thirty Five (2|35), το βραβείο υποτιτλισμού από το Νεανικό Πλάνο, καθώς και το βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας (ΕΚΚΟΜΕΔ) σε ελληνικό πρότζεκτ, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, καθώς και το βραβείο του Ιδρύματος Ωνάση, Onassis Film Award, σε ελληνικό πρότζεκτ της Αγοράς του Φεστιβάλ που συμμετέχει είτε στο Thessaloniki Pitching Forum είτε στο Agora Docs in Progress.
Η κριτική επιτροπή του AGORA Docs in Progress αποτελείται από:
Anna Glogowski | Σύμβουλος & Επιμελήτρια προγράμματος - Γαλλία
Marcella Jelic | Sales & Acquisitions, Split Screen & Theatrical distribution coordinator, Restart - Κροατία
Basil Tsiokos | Senior programmer, Sundance Film Festival - ΗΠΑ
Η φετινή επιλογή ταινιών πραγματοποιεί μια σειρά από προσωπικά και πολιτικά ταξίδια, διερευνά ζητήματα ταυτότητας, εκτοπισμού, αντίστασης και μνήμης. Από τις προσωπικές μάχες ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με φυσικά και συναισθηματικά εμπόδια, στον σαρωτικό αντίκτυπο ιστορικών και διεθνών δυνάμεων, αυτά τα πρότζεκτ αποτυπώνουν στιγμές ελπίδας, επιβίωσης και μεταμόρφωσης, ρίχνοντας φως στο αόρατο και στο λησμονημένο.
Τα πρότζεκτ του Agora Docs in Progress:
ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ
Σκηνοθεσία: Ελπίδα Νίκου, Rodrigo Hernandez, Παραγωγή: Γιούρι Αβέρωφ, Ρέα Αποστολίδη - Anemon Productions, Συμπαραγωγή: Maaike Neve, Esther Van Driesum - Bind Film, Victor Ede - Cinephage, Boris Despodov - Arthouse Blockbusters, Ελλάδα, Ολλανδία, Γαλλία, Βουλγαρία
ΕΞΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΤΑΜΟ
Σκηνοθεσία/Σενάριο: Μάρκος Χολέβας, Παραγωγή: Λεωνίδας Λιάμπεης - Long Run Productions, Ελλάδα
ΜΕΛΛΟΝΤΕΣ ΧΡΟΝΟΙ
Σκηνοθεσία: Χρήστος Καρακέπελης, Σενάριο: Νατάσα Σέγκου, Παραγωγή: Μαρία Δρανδάκη - Homemade Films, Συμπαραγωγή: Julie Paratian - SISTER Productions, Ελλάδα, Γαλλία
DEAR FUTURE
Σκηνοθεσία: Χριστιάνα Χειραναγνωστάκη, Παραγωγή: Χριστιάνα Χειραναγνωστάκη - Tartaruga Films, Γιώργος Τσούργιαννης - Horsefly Films, Συμπαραγωγή: Aylin Gökmen - A Vol d'Oiseau, Ελλάδα, Ελβετία
JANA
Σκηνοθεσία: Mohammad Reza Azadi, Παραγωγή: Ali Haider - Filmkhaana, Maaria Sayed - Draw4Films, Mohammad Reza Azadi - Sarv Film, Πακιστάν, Ιταλία, Ιράν
LEVEL
Σκηνοθεσία: Anna Berkhof, Carlos Mora Fuentes, Παραγωγή: Carlos Mora Fuentes, Ισπανία
MAGMA
Σκηνοθεσία: Mia Bendrimia, Παραγωγή: Kira Simon-Kennedy - Nazar Films, Γαλλία, Αλγερία
A SONG WITHOUT HOME
Σκηνοθεσία: Rati Tsiteladze, Παραγωγή: Olga Slusareva - ArtWay Film, Γεωργία
TOWER, SUN AND THE SEVEN OF WANDS
Σκηνοθεσία: Tanya Vikhreva, Σενάριο: Aleksander Rodionov, Παραγωγή: Maria Gavrilova - Marx Film GE, Γεωργία
YOU DON'T DIE TWO TIMES
Σκηνοθεσία: Ager Oueslati, Παραγωγή: Raouf Oueslati, Ager Oueslati - Taswir Production, Thomas Kaske - Seera Films, Αλγερία, Γερμανία
AGORA XR LAB
Το AGORA XR Lab είναι η νέα πρωτοβουλία της Αγοράς, ένα εργαστήριο αφιερωμένο σε πρότζεκτ XR και new media σε ανάπτυξη. Σχεδιάστηκε για ανερχόμενους δημιουργούς που επιθυμούν να εξερευνήσουν νέες μορφές αφήγησης τόσο στην μυθοπλασία όσο και στο ντοκιμαντέρ, στοχεύοντας στη διερεύνηση των ορίων του οπτικοακουστικού έργου στην ψηφιακή εποχή. Η πρωτοβουλία επικεντρώνεται σε πρότζεκτ που γεφυρώνουν τους τομείς του κινηματογράφου, των ψηφιακών μέσων, της νέας τεχνολογίας και των παραστατικών τεχνών. Το AGORA XR Lab προωθεί την καινοτομία και τη συνεργασία, υποστηρίζοντας δημιουργικές, διεπιστημονικές συνεργασίες στον κινηματογράφο, στις τέχνες, στην επιστήμη, στην τεχνολογία και στην κοινωνική επιχειρηματικότητα.
Σύμβουλος αυτής της νέας πρωτοβουλίας είναι η Vassiliki Khonsari. Η Vassiliki Khonsari είναι βραβευμένη παραγωγός, συγγραφέας και συνιδρύτρια του στούντιο iNK Stories, με έδρα τη Νέα Υόρκη, που φημίζεται για την πρωτοποριακή αφήγηση ιστοριών σε gaming, ταινίες, XR, καθώς και σε immersive εμπειρίες. Τα επιλεγμένα πρότζεκτ θα συμμετέχουν σε κλειστές συνεδρίες. Στους αναγνωρισμένους εισηγητές και εισηγήτριες βρίσκονται ο Toby Coffey, Συνεργάτης προγράμματος - IDFA DocLab, Ηνωμένο Βασίλειο, η Kathrine Fremming, Επικεφαλής πολιτιστικών συνεργασιών και καινοτομίας - Khora Virtual Reality, Δανία, η Annette Mees, Καλλιτεχνική διευθύντρια - Audience Labs, Ηνωμένο Βασίλειο/Ολλανδία και η Κωνσταντίνα Σταυριανού, Παραγωγός - Graal, Ελλάδα, και ο Ηρακλής Παπαθεοδώρου, Digital & Development Project Manager - Ίδρυμα Ωνάση, Ελλάδα.
Το AGORA XR Lab συνεργάζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ - Beldocs, το οποίο απονέμει το Βραβείο Beldocs XR Academy, και επιλέγει ένα πρότζεκτ να συμμετέχει (προσφέροντας διαμονή και διαπίστευση στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Σερβίας, Μάιος 2025). Επίσης, συνεργάζεται με το NewImages Festival, το οποίο προσφέρει μια θέση στο XR Market του σε ένα πρότζεκτ (Απρίλιος 2025).
Τα πρότζεκτ που συμμετέχουν στο AGORA XR Lab είναι:
BITXO
Δημιουργική ομάδα: Lau Maquedano, Παραγωγή: Alberto López Garrido - Lamola Studios, Valet Siv Manrique - Piragna Animación & Lau Maquedano, Συμπαραγωγή: Natxo Carrasco - HD Studio, Rubén Coca - Artyc Content, Ισπανία, Κολομβία
/IMAGINE FAREWELL STATION
Δημιουργική ομάδα: Αριστοτέλης Μαραγκός & Δημήτρης Δεληνικόλας, Παραγωγή: Κωνσταντίνος Κουκούλης - Πlankton films, Συμπαραγωγή: Δημήτρης Δεληνικόλας - Emptyfilm, Ελλάδα
MURDER IS HER HOBBY
Δημιουργική ομάδα: Emilie Valentin & Stella Jacob, Παραγωγή: Arnaud Colinart & Oriane Hurard - Atlas V, Συμπαραγωγή: Clarens Grollmann - K5 factory, Γαλλία, Γερμανία
SOLEMBIA
Δημιουργός: Χρήστος Μπουραντάς, Ελλάδα
SOURDOUGH TALES
Δημιουργική ομάδα: Δανάη Μπελοσίνωφ & Έλια Καλογιάννη, Ελλάδα, Ολλανδία
AGORA BOOST
Το Agora Boost είναι ένα εργαστήρι συμβουλευτικής και εκπαίδευσης νέων δημιουργών με βάση την Ελλάδα, κατά το οποίο επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφέρουν καθοδήγηση σε σκηνοθέτες και παραγωγούς που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και παραγωγής. Τα τέσσερα πρότζεκτ που συμμετέχουν έχουν επιλεχθεί μέσα από τις αιτήσεις για τα προγράμματα των Agora Docs in Progress και Thessaloniki Pitching Forum και εξερευνούν θέματα διεθνούς σημασίας.
Ένα από τα πρότζεκτ θα λάβει το Βραβείο Paradiddle Pictures (συμβουλευτική συνεδρία για τα επόμενα βήματα προς την ολοκλήρωση του πρότζεκτ), ενώ ένας συμμετέχων ή μια συμμετέχουσα θα βραβευτεί με μια πενταετή premium συνδρομή στην Crew United, την κορυφαία διαδικτυακή πλατφόρμα διασύνδεσης επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου της Ευρώπης, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη και στην Ελλάδα. Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών, το Agora Boost στοχεύει να στηρίξει και να προωθήσει την καινοτομία αλλά και τη συνεργασία εντός της κινηματογραφικής κοινότητας.
Τη συμβουλευτική ομάδα απαρτίζουν οι:
Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης | Συντονιστής Agora Boost και Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστήμιο Αιγαίου, παραγωγός και διευθυντής φεστιβάλ Ethnofest
Arkaitz Basterra | Παραγωγός, σκηνοθέτης και μέλος της επιτροπής επενδυτών, Moby Dick Film Capital - Ισπανία
Ieva Ūbele | Creative producer, Baltic Balkan Productions - Λετονία
Zeynep Güzel | Κινηματογραφική σύμβουλος & Επικεφαλής του Doc Station στο Berlinale Talents - Γερμανία
Τα πρότζεκτ που συμμετέχουν στο Agora Boost:
THE GROUNDSKEEPER
Σκηνοθεσία: Ηώ Χαβιαρά & Μιχάλης Καστανίδης, Παραγωγή: Αλέξης Αναστασιάδης - FRENEL, Συμπαραγωγή: Ηώ Χαβιαρά & Μιχάλης Καστανίδης - Fabula Productions, Ελλάδα
MAGIC WHISTLE
Σκηνοθεσία: Αβραάμ Γκουτσελούδης & Αλέξανδρος Κατσής, Παραγωγή: Φωτεινή Οικονομοπούλου - OhMyDog Productions, Ελλάδα
UNDERDOG
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεληνικόλας, Παραγωγή: Φωτεινή Οικονομοπούλου - OhMyDog Productions, Συμπαραγωγή: Δημήτρης Δεληνικόλας - Emptyfilm, Ελλάδα
WHO KILLED ZACKIE OH?
Σκηνοθεσία: Σοφίας Φαραντάτου, Παραγωγή: Μαρία Σιδηροπούλου - Thunderbird Production, Συμπαραγωγή: Nicolas Wadimoff, Annick Bouissou - Akka films, Ελλάδα, Ελβετία
TALKING HEADS ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 11.30 - 13.00
XR Unlocked: An introduction to new realities in production
Αίθουσα Παύλος Ζάννας, 5ος όροφος, Ολύμπιον
*Ελεύθερη είσοδος με σειρά προτεραιότητας
Με αφορμή τη νέα πρωτοβουλία AGORA XR Lab, που εγκαινιάζεται στην Αγορά του 27ου ΦΝΘ, η φετινή συζήτηση θα έχει στο επίκεντρό της την παραγωγή ταινιών Εκτεταμένης Πραγματικότητας (Extended Reality). Καταξιωμένοι επαγγελματίες της βιομηχανίας θα μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες και γνώσεις αναφορικά με τη μετάβαση από το παραδοσιακό storytelling στις εμβυθιστικές (immersive) εμπειρίες. Παράλληλα, θα διερευνήσουν τις αναδυόμενες τεχνολογίες και τις νέες αφηγηματικές τεχνικές, φέρνοντας στο προσκήνιο τόσο τις νέες προκλήσεις στον τομέα της παραγωγής όσο και τις πιο πρόσφατες στρατηγικές διανομής που έχουν αναπτυχθεί.
Ομιλήτριες/ Ομιλητές:
Arnaud Colinart, Παραγωγός - ATLAS V
Kathrine Fremming, Επικεφαλής πολιτιστικών συνεργασιών και καινοτομίας - Khora VR
Κωνσταντίνα Σταυριανού, Παραγωγός - Graal
Συντονίστρια: Vassiliki Khonsari, Παραγωγός & σεναριογράφος, ιδρύτρια - iNK Stories
AGORA TALKS & WORKSHOP
Όπως κάθε χρόνο, η Αγορά προσκαλεί επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ να μοιραστούν πρακτικές συμβουλές και εμπειρίες με τους διαπιστευμένους του Φεστιβάλ. Τα Agora Talks πραγματοποιούνται στο MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)
Ακολουθούν οι δράσεις της Αγοράς.
ΚΥΡΙΑΚΗ, 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 16.00 - 18.00
Workshop - Στρατηγικές αντίκτυπου: Οι ταινίες ως μέσο για αλλαγή
Σε αυτή την εκδήλωση, θα συζητήσουμε πώς μια ταινία μπορεί να μετατραπεί σε ένα ισχυρό εργαλείο αλλαγής. Θα ασχοληθούμε με το πώς κανείς μπορεί να εντοπίζει τα δυνατά σημεία μιας ταινίας, να θέτει σαφείς στόχους και να σχεδιάζει στρατηγικές που συνδέονται με το στοχευμένο κοινό. Θα μελετηθούν περιπτώσεις για το πώς οι ταινίες έχουν προκαλέσει συζητήσεις, έχουν επηρεάσει πολιτικές και έχουν κάνει τη διαφορά στις εν λόγω κοινότητες.
Εισηγητής: Gugi Gumilang Διευθυντής προγράμματος - In-Docs, Επιμελητής προγράμματος - Hot Docs και πιστοποιημένος παραγωγός impact.
Ομιλήτριες/ Ομιλητές:
Peter Mudamba Mudamba General Manager - DOCUBOX, EADFF
Abby Sun Director of Artist Programs, Editor - International Documentary Association
Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας-Creative Greece
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 16.30 - 18.00
Ψηφιακές πλατφόρμες: Μια νέα εποχή
Οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν φέρει επανάσταση στη δημιουργία ντοκιμαντέρ, προσφέροντας στους δημιουργούς παγκόσμια πρόσβαση και ποικίλα μοντέλα εσόδων. Ωστόσο, η ραγδαία εξέλιξη αυτών των πλατφορμών εισάγει αβεβαιότητες στην απόδοση κέρδους λόγω του έντονου ανταγωνισμού. Η κινηματογραφική βιομηχανία πρέπει να διερευνήσει τις νέες μεθόδους διανομής, αξιοποιώντας τα ανερχόμενα μέσα για την ανάπτυξη εντελώς νέων προσεγγίσεων για την προώθηση και την πώληση ταινιών. Σε αυτή τη συζήτηση, θα ασχοληθούμε με τις διεθνείς και ελληνικές πλατφόρμες για να αποκτήσουμε μια σαφέστερη κατανόηση των λειτουργιών τους, των αποτελεσμάτων και του εξελισσόμενου μέλλοντος των ψηφιακών πλατφορμών.
Ομιλήτριες/ Ομιλητές:
Λευτέρης Φυλακτός Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτιστικών, Επιμορφωτικών & Παιδικών Προγραμμάτων - EΡT/ ERTFLIX
Dilan Karadağ Executive Producer - Max / WBD
Alexandre Marionneau Head of international co-production/ Society and Culture department - ARTE France
Aurélien Marsais Programmer and Board Member - Tënk
Luisa Schwamborn Sales Executive - NEW DOCS
Συντονισμός: Φωτεινή Οικονομοπούλου Παραγωγός - OhMyDog Productions
Σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (Hellas Doc)
ΤΡΙΤΗ, 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 15.00 - 16.30
Προσδιορίζοντας την έννοια της ασφάλειας στην κινηματογραφική βιομηχανία
Το να αισθάνεται κανείς ασφαλής ή ανασφαλής σημαίνει διαφορετικά πράγματα για κάθε άνθρωπο. Ο «ασφαλής χώρος» έχει γίνει σύνθημα - όλοι τον θέλουν, τον διεκδικούν ή προσπαθούν να τον δημιουργήσουν. Αλλά τι πραγματικά σημαίνει ο όρος ασφάλεια σε μια βιομηχανία που βασίζεται σε δυναμικές εξουσίας και βαθιά ριζωμένες ιεραρχίες, όπου άνθρωποι με διαφορετικό υπόβαθρο αλληλεπιδρούν στους χώρους της βιομηχανίας, σε αγορές και φεστιβάλ, σε εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες ή ακόμη και στην αίθουσα του μοντάζ;
Διερωτόμαστε πού έγκειται η ευθύνη και τι μπορούν να κάνουν οι θεσμοί για να υποστηρίξουν την ασφάλεια σε όλες τις πτυχές της και να μειώσουν την πιθανή βλάβη, ποια είναι τα όρια και οι αποδεκτοί κίνδυνοι, πώς κατανέμεται η ευθύνη και τέλος πώς να αξιοποιείται η εμπειρία για τη δημιουργία ασφαλέστερων εργασιακών συνθηκών. Ας κάνουμε μαζί αυτή την αναζήτηση: να μοιραστούμε τις βέλτιστες πρακτικές, να προβληματιστούμε σχετικά με τις ατομικές εμπειρίες, να διερευνήσουμε συλλογικούς δρόμους προς τα εμπρός και ας μάθουμε για το #DocSafe - μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των μη ασφαλών πρακτικών και την προώθηση της υπευθυνότητας στη βιομηχανία του ντοκιμαντέρ.
Ομιλήτριες:
Έλενα Χρηστοπούλου Holistic therapist
Kesmat Elsayed Producer - See Media Production Egypt & Seera Films GmbH
Nora Philippe Head of Program - EURODOC
Συντονισμός: Marion Schmidt Cultural manager & Consultant
Συνδιοργάνωση με το #DocSafe, με την υποστήριξη του Creative Europe Media Desk Greece
17.00 - 18.30
Doc Together
Οι σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ συχνά αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις στις χώρες τους, αναγκάζοντας ορισμένους να μετακομίσουν σε άλλες χώρες. Ορισμένοι στοχοποιούνται λόγω των πολιτικών τους απόψεων ή της ταυτότητάς τους, όπως η εθνικότητα, το φύλο ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός. Άλλοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω πολεμικών συρράξεων. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και κινηματογραφιστές που είτε επιλέγουν είτε δεν μπορούν παρά να παραμείνουν στις χώρες τους, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις και βρίσκοντας τρόπους να δημιουργήσουν κάτω από τόσο αντίξοες συνθήκες.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ DOK Leipzig ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εγκαινιάσουν μια νέα πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να διερευνήσει πώς οι εκτοπισμένοι ή εξόριστοι κινηματογραφιστές καθώς και οι δημιουργοί που εργάζονται στις χώρες τους μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση και πόρους, ιδίως όταν αποκλείονται από τις εγχώριες χρηματοδοτήσεις ή δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε οικονομική στήριξη από εθνικά κονδύλια. Στις επόμενες διοργανώσεις, τα συνεργαζόμενα φεστιβάλ θα φιλοξενήσουν εκδηλώσεις στους χώρους τους στα πλαίσια των οποίων θα διεξαχθούν αυτές οι ζωτικής σημασίας συζητήσεις και θα δώσουν το λόγο σε επιλεγμένους κινηματογραφιστές να μοιραστούν τα έργα και τις ιστορίες τους.
Ομιλήτριες/ Ομιλητές:
Talal Afifi Director - Sudan Film Factory
Thomas Kaske Producer - Seera Films
Nadja Tennstedt Director - DOK Industry, DOK Leipzig
Αγγελική Βέργου Επικεφαλής Αγοράς -Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Συντονισμός: Alex Shiriaieff Chief Executive producer - EuroArctic Media Group
Συνδιοργάνωση με το DOK Leipzig
ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 17.00 - 18.30
Το να βλέπεις δε σημαίνει να πιστεύεις: Γιατί τα ερευνητικά ντοκιμαντέρ είναι τόσο σημαντικά όσο ποτέ
Ζούμε στον αιώνα της πληροφορίας και σε μια στιγμή, ένας γιγάντιος όγκος πληροφοριών μπορεί να κάνε τον γύρο του κόσμου αμέτρητες φορές. Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει και να αναπαράγει οτιδήποτε. Είναι ολοένα και πιο εμφανές ότι οι μηχανισμοί που έχουν δημιουργηθεί για να ελέγχουν την εγκυρότητα των γεγονότων, να σταματούν τη διάδοση του ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης, λιγοστεύουν. Ξαφνικά, η ανάγκη για ερευνητικά ντοκιμαντέρ είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Σε αυτό το πάνελ θα συζητήσουμε για τη δύναμη της αποκάλυψης της αλήθειας, την έλλειψη ολοκληρωμένης και υπεύθυνης ειδησεογραφίας και γιατί αυτά τα θέματα είναι πιο κρίσιμα από ποτέ για την επιβίωση της ίδιας της δημοκρατίας.
Ομιλήτριες/ Ομιλητές:
Jake Tacchi Producer - BBC Eye Investigations
Γιώργος Χρηστίδης Ερευνητικός Δημοσιογράφος - NDR, Guardian, Solomon
Κορίνα Πετρίδη Δημοσιογράφος & Data editor - Solomon
Συντονισμός: Brigid O’Shea Director & International Consultant - Documentary Association of Europe (DAE)
DOC COUNSELING
Πρόκειται για μια υπηρεσία που προσφέρεται στους συμμετέχοντες κινηματογραφιστές και παρέχει πρακτικές συνεδρίες συμβουλευτικής 1:1 σε θέματα όπως: στρατηγική φεστιβάλ, χρηματοδότηση ντοκιμαντέρ, δημιουργική ανάπτυξη ντοκιμαντέρ, παρουσίαση νέων έργων, διανομή, βοήθεια στο γραφείο μέσων ενημέρωσης, τηλεοπτικές αγορές, ανάπτυξη κοινού, βιωσιμότητα παραγωγής, μεταξύ άλλων.
AGORA NETWORKING
Η Αγορά, σε μια συνεχόμενη προσπάθεια στήριξης του ελληνικού κινηματογράφου διοργανώνει συμβουλευτικές συναντήσεις για τους δημιουργούς με ταινία στο πρόγραμμα ώστε να βοηθήσει στη διασύνδεση με τους καλεσμένους επαγγελματίες της Αγοράς για να προωθηθούν οι ταινίες τους και να δημιουργηθούν νέες επαφές για τις επόμενες.
DECOMPRESSION ROOM: Ένας χώρος φροντίδας στην Αγορά
Μια νέα πρωτοβουλία της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Οι έντονες απαιτήσεις της εργασίας στην κινηματογραφική βιομηχανία μπορεί να έχουν συνέπειες στην υγεία -ψυχική, σωματική και συναισθηματική- των εργαζομένων σε αυτήν. Στο πλαίσιο της συνεχούς και πολύπλευρης υποστήριξης στους επαγγελματίες του κινηματογράφου, η Αγορά εγκαινιάζει μια μοναδική υπηρεσία που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει την ευκαιρία στους καλεσμένους της να αποσυμπιεστούν, να συγκεντρώσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και/ή να αναπληρώσουν την ενέργειά τους μεταξύ συναντήσεων, εργαστηρίων και παρουσιάσεων. Το Decompression Room είναι ένας χώρος όπου οι επαγγελματίες της Αγοράς θα μπορούν να βρουν έναν χώρο ησυχίας, να ακούσουν χαλαρή μουσική, ήχους και ηχογραφημένους διαλογισμούς ή απλώς να ξεκουραστούν. Επίσης, θα υπάρχουν προγραμματισμένες ειδικά σχεδιασμένες ομαδικές συνεδρίες (για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων) καθοδηγούμενου διαλογισμού ή προτροπές κίνησης, θα παρέχονται συμβουλές για την ανάπτυξη δεξιοτήτων για τη διαχείριση του άγχους, του στρες και για τη συναισθηματική αυτοϋποστήριξη, με τη βοήθεια της ολιστικής θεραπεύτριας Έλενας Χρηστοπούλου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις προσπάθειές του για μεγαλύτερη εξωστρέφεια του ελληνικού σινεμά και ανάδειξη δημιουργών από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Το Φεστιβάλ δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς από την Ελλάδα που συμμετέχουν στο Thessaloniki Pitching Forum και στο Agora Docs in Progress της Αγοράς του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης να ταξιδέψουν στο DOK Leipzig Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λειψίας και στο Cannes Docs του Φεστιβάλ Καννών αντίστοιχα για να προωθήσουν τα έργα τους και να βρουν συνεργάτες για την ολοκλήρωση των ντοκιμαντέρ τους. Οι δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και συγκεκριμένα του ενταγμένου έργου «SUB 6.3 - Εξωστρέφεια Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης».