Το Bela Balazs Studio της Ουγγαρίας στην Αθήνα
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η Πρεσβεία της Ουγγαρίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσιάζουν μέχρι και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, το περίφημο Bela Balazs Studio της Ουγγαρίας στην Αθήνα. Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στο Experimental Forum του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το σπάνιο κινηματογραφικό φαινόμενο του Μπέλα Μπαλάζ Στούντιο, θα βρίσκεται για δυο ακόμη μέρες στην αίθουσα της Tαινιοθήκης της Eλλάδος (Iερά Oδός 48 & Mεγάλου Aλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός).
Η δεύτερη – μετά τη Θεσσαλονίκη - παρουσίαση στην Ελλάδα του Bela Balazs Studio είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως γι αυτό το μοναδικό εργαστήριο Κινηματογράφου που ξεκίνησε το 1959 ως μια σινεφίλ λέσχη στην Βουδαπέστη. Χρησιμοποιώντας το όνομα του Μπαλάζ, ενός από τους σπουδαιότερους θεωρητικούς του σινεμά του 20ου αιώνα, εφάμιλλου του Αντόρνο και του Βάλτερ Μπέντζαμιν, το στούντιο ξεκαθάρισε από την αρχή τις θεωρητικές του κατευθύνσεις.
Αυτοί που αναγνωρίζονται σήμερα ως οι σπουδαιότεροι εκφραστές της χρυσής εποχής του ουγγρικού σινεμά είχαν προϋπάρξει ιδρυτικά μέλη του Στούντιο, ανάμεσά τους ο Μίκλος Γιάντσο και ο Ίστβαν Ζάμπο, ενώ δημιουργοί όπως ο Μπέλα Ταρ Ζόλταν Χούζαρικ, εντάχθηκαν σ’ αυτό μεταγενέστερα. Το καταστατικό του BBS του επέτρεπε να δεχτεί φιλόσοφους, ποιητές, μουσικούς και εικαστικούς ως ισότιμα μέλη ενώ παράλληλα καταρτισμένοι ούγγροι οπερατέρ, διεθνώς περιζήτητοι για τις τεχνικές και αισθητικές καινοτομίες τους, γαλουχήθηκαν σε αυτό το κέντρο και έδωσαν μερικά από τα πρώτα και πιο ελεύθερα οπτικά τους πειράματα.
Εκτός από τις νέες ιδέες που δάνεισε αυτή η πολυμορφία στο αφηγηματικό σινεμά της Ουγγαρίας, η συνύπαρξη εικαστικών όπως η Ντόρα Μάουρερ και ο Μίκλος Έρντελι, μουσικών όπως ο Πίτερ Έοτβος και ο Λάσζλο Βιντόβσκι, θεωρητικών και φιλολόγων όπως ο Γκάμπορ Μπόντι, ο Μίκλος Πέτερνακ κι ο Πέτερ Ντόμπαϊ, ειδικών στα εφέ όπως ο Πέτερ Τίμαρ και οπερατέρ όπως ο Σάντορ Σάρα και ο Γιάνος Τοτ, άφησε μια ιδιαίτερη κληρονομιά πειραματικού κινηματογράφου με μοναδικά για την εποχή χαρακτηριστικά. Οι 19 ταινίες του προγράμματος αποτίνουν ελάχιστο φόρο τιμής σ’ αυτή την κληρονομιά.