3ο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες

3Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΤΟΥ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
25 - 28 Ιουνίου 2009


Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεργάζεται φέτος με το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες που διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά, από τις 25 έως τις 28 Ιουνίου, στο Egyptian Theatre στο Χόλιγουντ.

Το πρόγραμμα του 3ου Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες περιλαμβάνει 7 μεγάλου μήκους ταινίες, 8 μικρού μήκους ταινίες και 7 ντοκιμαντέρ. Συνολικά 15 από τις ταινίες, πραγματοποιούν αμερικανική πρεμιέρα στο φεστιβάλ.

Η διοργάνωση θα ανοίξει με το Μικρό Έγκλημα του Χρίστου Γεωργίου και θα κλείσει την αυλαία της με την ταινία Guinness του Αλέξη Καλδάρα. Από το πρόγραμμα ξεχωρίζει το αφιέρωμα στην ελληνο-αμερικανίδα σκηνοθέτιδα Penelope Spheeris, στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν η ταινία της Suburbia (1984) και το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της No use walkin’ when you can stroll. Στις παράλληλες εκδηλώσεις της διοργάνωσης εντάσσεται και μια ημερίδα με θέμα την ελληνική παρουσία στο χώρο των διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών όπου θα συμμετέχουν ανάμεσα σε άλλους οι Νία Βαρντάλος (η ταινία της My life in ruins προβάλλεται αυτό τον καιρό στην Ελλάδα) και ο διευθυντής φωτογραφίας Φαίδων Παπαμιχαήλ (Arcadia lost). Επίσης το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες συστήνει από φέτος και ένα νέο πρόγραμμα συναντήσεων με επαγγελματίες του Χόλιγουντ που θα δώσει την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν τις ταινίες τους σε παραγωγούς, διανομείς, ανθρώπους της κινηματογραφικής βιομηχανίας που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην πρώτη επαφή του έργου με το κοινό.

Όπως τονίζουν και οι διοργανωτές του, βασικός στόχος του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες είναι η προώθηση ταλαντούχων ελλήνων κινηματογραφιστών και η προβολή της δουλειάς τους σε ένα παγκόσμιο κέντρο όπου η Ελλάδα ως τώρα είχε ελάχιστη παρουσία.

Οι ταινίες που θα προβληθούν στο φεστιβάλ και διεκδικούν τα βραβεία «Ορφέας» είναι οι μεγάλου μήκους Αθανασία – Καλά κρυμμένα μυστικά του Πάνου Καρκανεβάτου, Elli Makra – 42277 Wuppertal του Θανάση Καρανικόλα (Γερμανία), Goodnight Irene του Πάολο Μαρίνου – Μπλάνκο (Πορτογαλία), Γκίνες του Αλέξη Καρδάρα, Run it των Ευάγγελου και Γιώργου Γιοβάνη (ΗΠΑ) και Valse Sentimentale της Κωνσταντίνας Βούλγαρη, τα ντοκιμαντέρ Λουόμενοι της Εύας Στεφανή, Chameleon Beach του Άνταμ Σμίντες (Δανία), Χωρίς υπότιτλους: Ο Λάζλο και ο Βίλμος του Τζέιμς Κρεσάνθις (ΗΠΑ), On the edge του Μπασίλ Ντογκάνις (Ιαπωνία), T for Trouble and the self admiration society του Δημήτρη Αθυρίδη, Θέμις του Μάρκου Γκαστίν, Τη νύχτα που ο Φερντάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, και οι μικρού μήκους I am gay του Νικόλα Κολοβού, Οδηγίες χρήσεως του Κώστα Γιαλλουρίδη, Mariza του Κωνσταντίνου Κρυστάλλη (Ελλάδα- Αυστραλία), Μια νύχτα μαζί της Ελευθερίας Αστρινάκη, Οδομαχία του Χρήστου Κανάκη, Σύνταγμα της Χριστίνας Ιωακειμίδη, The grandfather του Νικία Χρυσσού (Κύπρος) και το We call her Daisy του Στέφαν Γεωργίου (Μ. Βρετανία).