Εντατικές προετοιμασίες για το
κορυφαίο κινηματογραφικό γεγονός της χώρας
Θεσσαλονίκη, 17 Ιουλίου 2006
Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η προετοιμασία του 47ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 17 έως τις 26 Νοεμβρίου 2006. Το επιτελείο του Φεστιβάλ ετοιμάζει ένα ιδιαίτερα πλούσιο και καινοτόμο πρόγραμμα που υπόσχεται να κεντρίσει Έλληνες και ξένους επισκέπτες.
Επί δέκα ημέρες η καρδιά του σινεμά θα χτυπά στην ιστορική έδρα του Φεστιβάλ, τις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις τέσσερις αίθουσες (Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα) και τους εκθεσιακούς χώρους των Αποθηκών του Λιμανιού όπου, μεταξύ άλλων, θα φιλοξενηθούν προβολές και παράλληλες εκδηλώσεις.
Εκεί, επαγγελματίες και φίλοι του κινηματογράφου θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο ν’ απολαύσουν πρόσφατες κινηματογραφικές δημιουργίες απ’ όλο τον κόσμο, αλλά και να ενημερωθούν για τις σύγχρονες τάσεις και να συμμετέχουν σ’ ένα ζωντανό διάλογο για την Έβδομη Τέχνη.
Στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα θα συμμετέχουν 14 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό και τον Αργυρό Αλέξανδρο, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία που θα απονείμει επταμελής διεθνής κριτική επιτροπή.
Η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη υπογραμμίζει: «Στόχος μας είναι να ενισχυθεί η Θεσσαλονίκη ως πολιτιστικό σταυροδρόμι της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και να κατοχυρωθεί το Φεστιβάλ ως ένα σημαντικό ετήσιο ραντεβού στην ατζέντα των επαγγελματιών του κινηματογράφου. Ταυτόχρονα, η διοργάνωση φιλοδοξεί να αποτελέσει μια γέφυρα με τις αγορές του κόσμου δίνοντας την ευκαιρία στις ελληνικές ταινίες να διεκδικήσουν μια θέση στη διεθνή αγορά».
Ήδη, καθώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα, αρχίζουν να οριστικοποιούνται και οι αφίξεις καλεσμένων και συμμετεχόντων της φετινής διοργάνωσης. Πιο συγκεκριμένα:
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΒΕΝΤΕΡΣ
Κεντρική θέση στο φετινό πρόγραμμα κατέχει το πολύπλευρο αφιέρωμα στο Γερμανό σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς -ο οποίος και θα παραστεί στο Φεστιβάλ- με την παρουσίαση του συνόλου του έργου του και άλλες εκδηλώσεις. Είκοσι επτά ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ θα δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της 35χρονης πορείας του δημιουργού στο κινηματογραφικό στερέωμα. Κυρίαρχη μορφή του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου της δεκαετίας του ’70, ο Βιμ Βέντερς, χαρακτηρίστηκε ως συνθέτης εικόνων. Για τον ίδιο ο κινηματογράφος αποτελεί «μια καταπληκτική γλώσσα από φως και κίνηση, μύθο και περιπέτεια, η οποία μπορεί να μιλήσει για την αγάπη και το μίσος, τον πόλεμο και την ειρήνη, τη ζωή και το θάνατο».
Η παρουσία του διάσημου δημιουργού των ταινιών Ο Αμερικανός φίλος, Η Αλίκη στις πόλεις, Παρίσι, Τέξας, Τα φτερά του έρωτα, θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό της Θεσσαλονίκης να παρακολουθήσει ένα masterclass και να συνομιλήσει μαζί του στις προβολές των ταινιών του.
Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί έκθεση, δική του και της συζύγου του, Ντονάτα Βέντερς, με φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, αλλά και στα γυρίσματα των ταινιών. Το αφιέρωμα θα συνοδεύσει όπως πάντα ειδική έκδοση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Γερμανού δημιουργού, με πολύτιμες πληροφορίες, κριτικά κείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Στο πλαίσιο της παρουσίασης εθνικών κινηματογραφιών φέτος το Φεστιβάλ θα φωτίσει την κινηματογραφική παραγωγή της Βραζιλίας, με την προβολή αντιπροσωπευτικών ταινιών από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα. Από τους εκπροσώπους της νεότερης γενιάς, στη Θεσσαλονίκη έχει κληθεί ο γνωστός βραζιλιάνος σκηνοθέτης Βάλτερ Σάλες, δημιουργός της ταινίας Ημερολόγια μοτοσικλέτας.
Ακόμη, έχει προγραμματιστεί αφιέρωμα στο Νέο Κινεζικό Σινεμά, όπου θα παρουσιαστούν ταινίες που δεν έχουν βρει διανομή στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμελείται ο έγκριτος κριτικός κινηματογράφου του περιοδικού «Variety» Ντέρεκ Έλι, που τιμά το Φεστιβάλ με τη συνεργασία του.
ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
Το νεοσύστατο τμήμα του Φεστιβάλ «Ημέρες Ανεξαρτησίας», στη δεύτερη χρονιά λειτουργίας του, μας προτείνει μια αναδρομή στο έργο του Τσέχου δημιουργού Γιαν Σβάνκμαγιερ, η οποία θα διοργανωθεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα και θα συνοδεύεται από μια έκθεση. Θα προβληθεί το σύνολο του έργου (μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες) του «αλχημιστή του φανταστικού», όπως έχει ονομαστεί ο Σβάνκμαγιερ, ο οποίος έχει επηρεάσει πολλούς δημιουργούς, ανάμεσα τους οι Τιμ Μπάρτον, Τέρι Γκίλιαμ και Αδελφοί Κουέι. Η έκθεση, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού-Νεολαίας της Θεσσαλονίκης, θα περιλαμβάνει μια επιλογή από έργα ζωγραφικής, γλυπτά και μαριονέτες που φιλοτέχνησε ο σκηνοθέτης. Επιπλέον, οι «Ημέρες Ανεξαρτησίας» θα παρουσιάσουν ένα πανόραμα απ’ ό,τι πιο καινούριο κι ενδιαφέρον έχει να επιδείξει η σύγχρονη ανεξάρτητη κινηματογραφική παραγωγή.
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» ανοίγει ένα παράθυρο στον κινηματογράφο των Βαλκανίων μέσα από μια επιλογή από τις σημαντικότερες ταινίες της χρονιάς. Στο φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζει το αφιέρωμα στον Τούρκο δημιουργό Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν με την προβολή του συνόλου του έργου του – τέσσερις μεγάλου μήκους ταινίες και μία μικρού μήκους. Όπως είναι γνωστό, ο Τσεϊλάν τιμήθηκε στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών με το βραβείο της FIPRESCI για την τελευταία ταινία του «Climates».
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πολλές εκπλήξεις επιφυλάσσει φέτος το ελληνικό τμήμα. Εκτός από την παρουσίαση του συνόλου της φετινής κινηματογραφικής παραγωγής και τα ειδικά αφιερώματα, σχεδιασμένα με μία νέα οπτική, διοργανώνεται για πρώτη φορά ένα διαγωνιστικό τμήμα για τις ελληνικές ψηφιακές ταινίες νέων δημιουργών, με τίτλο DigitalWave, στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας για την υποστήριξη και την προώθηση του ελληνικού κινηματογράφου.
FOCUS
Φέτος εγκαινιάζεται μια νέα θεματική ενότητα με τίτλο Focus, που κάθε χρόνο θα εστιάζει σ’ ένα διαφορετικό θέμα. H αρχή γίνεται με την ενότητα: Teenage Lust/Teenage Angst (Εφηβικός πόθος/Εφηβικός πόνος). Μέσα από μια επιλογή δέκα ταινιών, όλες πρόσφατης παραγωγής, η ενότητα θα φωτίσει την εκρηκτική και συχνά επίπονη εμπειρία της εφηβείας, που έχει σταθεί πηγή έμπνευσης για μερικές από τις καλύτερες στιγμές του κινηματογράφου. Η αναζήτηση ταυτότητας, η ερωτική αφύπνιση, η διαμόρφωση της σεξουαλικότητας, ο πόθος και η αγωνία της ηλικίας, αλλά και η εφηβεία ως καθρέφτισμα μιας κοινωνίας σε διαμόρφωση θα βρεθούν στο επίκεντρο της νέας ενότητας.
WORKS IN PROGRESS
Η φετινή διοργάνωση επιφυλάσσει άλλη μια «πρεμιέρα»: Σε συνεργασία με τις Ματιές στα Βαλκάνια και την Αγορά, φέτος θα λειτουργήσει για πρώτη φορά το πρόγραμμα Works in Progress που θα αφορά βαλκανικές ταινίες. Σ’ αυτό το πρόγραμμα θα παρουσιάζονται αποσπάσματα βαλκανικών ταινιών που είναι ακόμη σε εξέλιξη, σε ειδική ζώνη προβολών για επαγγελματίες, με σκοπό την ανεύρεση συμπαραγωγών και την εν γένει προώθησή τους.
INDUSTRY CENTRE
Το Industry Centre έχει οργανωθεί σαν μια ομπρέλα για τις δραστηριότητες που υποστηρίζουν άμεσα τη διεθνοποίηση των τοπικών κινηματογραφικών αγορών και διευκολύνουν μια ισχυρότερη οικονομική πρόσβαση στη διεθνή αγορά. Oι τρεις δραστηριότητες, δύο από τις οποίες εγκαινιάστηκαν πέρυσι, απευθύνονται σε επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου από ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για το Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads (23 έως 25 Νοεμβρίου), που έχει ως στόχο την υποστήριξη των παραγωγών με σχέδια ταινιών μεγάλου μήκους που σχετίζονται με τις γεωγραφικές περιοχές της Μεσογείου και των Βαλκανίων, την Αγορά που διαθέτει ένα ευρύ φάσμα ταινιών από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το τριήμερο εργαστήριο του Βαλκανικού Ταμείου Ανάπτυξης Σεναρίου-Balkan Fund (18-20 Νοεμβρίου).
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Εκτός από τις προβολές, σημαντικό κομμάτι στη διοργάνωση θα καταλάβουν και φέτος οι παράλληλες εκδηλώσεις, οι ανοιχτές συζητήσεις και τα masterclass, τα οποία από πέρυσι ενισχύθηκαν και διευρύνθηκαν ως προς τον αριθμό και το περιεχόμενό τους, καθώς το Φεστιβάλ έχει θέσει ως στόχο να λειτουργήσει ευρύτερα ως βήμα διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών γύρω από την τέχνη του κινηματογράφου. Το πρόγραμμα θα συμπληρώσει σειρά συναυλιών και εκθέσεων σχετικών με τις θεματικές του Φεστιβάλ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με άλλους φορείς της πόλης.