Τα αφιερώματα του 45ου ΦΚΘ

 

19 - 28 Νοεμβρίου 2004

ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Μεγάλοι δημιουργοί, σπουδαίες ταινίες, εικόνες από το παρελθόν και το παρόν. Τα αφιερώματα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιλέγουν σκηνοθέτες που με το έργο τους σημάδεψαν την πορεία του μοντέρνου σινεμά και δίνουν την ευκαιρία στο θεατή να το γνωρίσει στο σύνολό του. Σκηνοθέτες διάσημοι αλλά και λιγότερο γνωστοί, που μπορούν, ωστόσο, να επιδείξουν ένα αξιοσημείωτο έργο, στέκονται στους προβολείς της 45ης διοργάνωσης.

A. KIAROSTAMI, ERICE, KUROSAWA

Ο Abbas Kiarostami από το Ιράν είναι ο σκηνοθέτης που έκανε τον κινηματογράφο της χώρας του γνωστό σε όλο τον κόσμο και του οποίου το όνομα έχει «ταυτιστεί» με τη διεθνή πορεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο δημιουργός της Γεύσης του Κερασιού, με την οποία κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες το 1997, θα εκπροσωπείται στη Θεσσαλονίκη με μια πλήρη αναδρομή στο έργο του, που μετράει 33 δημιουργίες και ξεκινάει από το 1970 και τις πρώτες του μικρού μήκους ταινίες, στέκεται στις άγνωστες τηλεοπτικές του δουλειές και τα ντοκιμαντέρ και φτάνει μέχρι σήμερα και το τελευταίο του φιλμ, Πέντε. Η ρετροσπεκτίβα θα συνοδεύεται από την έκδοση μονογραφίας και δύο εκθέσεις φωτογραφίας του γνωστού σκηνοθέτη.

Ο Victor Erice από την Ισπανία αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση σκηνοθέτη. Γεννημένος το 1940, ο Erice σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία το 1969, γίνεται γνωστός το 1973 με το αριστουργηματικό Πνεύμα το Μελισσιού και από τότε γυρίζει μόλις μια ταινία ανά δεκαετία. Το έργο του μετράει συνολικά 5 δημιουργίες, με τελευταία το σπονδυλωτό Ten Minutes Older: the trumpet που συνυπογράφει το 2002 με σκηνοθέτες όπως ο Werner Herzog, o Jim Jarmusch, o Spike Lee και ο Wim Wenders. Μια πλήρης αναδρομή στο έργο του Erice θα προβληθεί για πρώτη φορά στην ιστορία στο 45ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και θα συνοδεύεται επίσης από έκδοση μονογραφίας.

Σε αντίθεση με τον Erice, ο Ιάπωνας Kiyoshi Kurosawa από το 1983 μέχρι σήμερα έχει γυρίσει 23 ταινίες, κατακτώντας σταδιακά τον τίτλο του «Μαύρου Πρίγκιπα του γιαπωνέζικου νέου κύματος», τίτλος που υπογραμμίζει τον ρόλο του στην αναβίωση του ιαπωνικού θρίλερ. Ατμοσφαιρικός και βιρτουόζος, ο Kurosawa κινήθηκε για χρόνια στα περιθώρια του εμπορικού κινηματογράφου της χώρας του, ανάμεσα στο b-movie και την καλλιτεχνική δημιουργία, μέχρι να λάβει διεθνή αναγνώριση σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, όπως αυτά του Λοκάρνο και των Κανών. Το μεταφυσικό του θρίλερ δημιούργησε ολόκληρο ρεύμα στη χώρα του, με ταινίες όπως το Ring να φέρουν έντονες επιρροές από τον Kurosawa. Αγνωστός ακόμα στη χώρα μας, ο Kiyoshi Kurosawa θα παρουσιάσει μια ανθολογία με τις καλύτερες έξι ταινίες του, που θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Β. ΣΦΗΚΑΣ, ΔΑΜΙΑΝΟΣ

Ο Κώστας Σφήκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927. Εργάστηκε ως ταχυδρομικός υπάλληλος από τα εφηβικά του χρόνια. Το 1961 σκηνοθετεί τα Εγκαίνια, μια μικρού μήκους ταινία και ξεκινάει την περιπέτεια του αυτοδίδακτου κινηματογραφιστή. Επτά χρόνια αργότερα σκηνοθετεί με τον Σταύρο Τορνέ το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ Θυραϊκός Ορθρος, που αγοράζεται αργότερα από το ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης. Ταγμένος στον πειραματικό κινηματογράφο, ο Κώστας Σφήκας έχει γυρίσει εννέα ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας και συνεχίζει να δημιουργεί, αποτελώντας μια σταθερά εναλλακτική φωνή στο χώρο ελληνικού κινηματογράφου. Η πλήρης αναδρομή του έργου του θα συνοδεύεται από έκδοση μονογραφίας.

Ο Αλέξης Δαμιανός δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Οι ταινίες του, τρεις στο σύνολό τους, διασχίζουν σχεδόν σαράντα χρόνια και σφραγίζουν ανεξίτηλα την πορεία του νέου ελληνικού κινηματογράφου. Το τρίπτυχο του έργου του ξεκινά το 1966 με το Μέχρι το Πλοίο και μαζί του ξετυλίγεται η ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Σταθμός στο 1971 και στην Ευδοκία, την καλύτερη, για πολλούς, ελληνική ταινία όλων των εποχών. Επόμενος σταθμός το 1995 και ο Ηνίοχος, η πιο πολυαναμενόμενη κινηματογραφική επιστροφή που γνώρισε το ελληνικό σινεμά. Σκληρή ποίηση, κοινωνική διείσδυση, ιστορικός προβληματισμός με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο χαρακτηρίζει το μοναδικό έργο του 83χρονου πια Αλέξη Δαμιανού.

Γ. ΟΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ

Σκηνοθέτες, ηθοποιοί, παραγωγοί, εκπρόσωποι μεγάλων Φεστιβάλ και άλλοι άνθρωποι από το χώρο του κινηματογράφου προσκαλλούνται και αναμένονται στο 45ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα τους και ο Miklos Jansco, ο φετινός πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, που με τα υπόλοιπα έξι μέλη της θα κρίνει και θα αποφασίσει για τα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού. Πρόσκληση έχει αποσταλλεί επίσης σε μια από τις μεγαλύτερες Ευρωπαίες ηθοποιούς, τη Γαλλίδα Isabelle Huppert, η οποία αναμένεται να απαντήσει σύντομα.