ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΤΕΚΤ, ΠΕΚΚ, ΚΟΙΝΟΥ

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΤΕΚΤ – ΟΤ, ΠΕΚΚ, ΚΟΙΝΟΥ DEWAR’S

Στην κατάμεστη Αποθήκη Γ’ του Λιμανιού Θεσσαλονίκης, απονεμήθηκαν σήμερα το μεσημέρι, Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2003, τα βραβεία της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης - Οπτικοακουστικού Τομέα, της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, καθώς και τα Βραβεία Κοινού Dewar’s, στο πλαίσιο του 44ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΤΕΚΤ

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Μιχάλης Δημόπουλος, διάβασε την ανακοίνωση της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης - Οπτικοακουστικού Τομέα. «Η κριτική επιτροπή της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Οπτικοακουστικού Τομέα, αποτελούμενη από τους Σινάνο Ανδρέα διευθυντή φωτογραφίας, Γκόβα Ευστάθιο διευθυντή φωτογραφίας, Καραγιάννη Σπύρο σκηνογράφο – ενδυματολόγο, Λαμπρέτσα Δήμητρα σκηνογράφο – ενδυματολόγο, Λαμπρόπουλο Σωτήρη διευθυντή παραγωγής, Μιχαηλίδη Αιμίλιο διευθυντή παραγωγής, Σαντάτσογλου Χρήστο μοντέρ, Γεωργίου Δημήτρη ηχολήπτη, απένειμε φέτος, με ομόφωνη απόφασή της, το,

Ειδικό Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας στην ταινία μυθοπλασίας «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη».

Ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε τους τεχνικούς, την επιτροπή της ΕΤΕΚΤ - ΟΤ, που τίμησε τους συνεργάτές του, τον ίδιο και τους παραγωγούς του με αυτή τη διάκριση.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΕΚΚ

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, Κώστας Τερζής, διάβασε την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΕΚΚ. «Τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, που συγκεντρώθηκαν χθες εδώ στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από συζήτηση και, εξαντλητική, θα έλεγα, ανταλλαγή επιχειρημάτων, αποφάσισαν να δώσουν το

βραβείο της ΠΕΚΚ στην ταινία ‘Σπιρτόκουτο’ του Γιάννη Οικονομίδη.

»Μια ταινία που ριψοκινδυνεύει πολλαπλά, που τολμά να αναμετρηθεί με την υπό ανάφλεξη ελληνική οικογένεια, κινηματογραφώντάς την στο εσωτερικό ενός ‘σπιρτόκουτου’ - πίσω δηλαδή από τους τέσσερις τοίχους της οικογενειακής εστίας. Η ταινία διακρίνεται για τη μεθοδική οργάνωση της κλειστοφοβικής δομής της, που συστηματοποιήθηκε σεναριακά και με την ουσιαστική συμμετοχή των ηθοποιών, οι οποίοι συνέβαλαν στην αληθοφάνεια των καταστάσεων, στην πυρετική, και με κλιμακούμενη ένταση, αφήγηση. »Τη στιγμή που η δράση φαίνεται να εγκλωβίζεται μέσα στο ‘σπιρτόκουτο’, ανοίγεται ταυτόχρονα στην ελληνική κοινωνία, απεικονίζοντας και αναδεικνύοντας, με μοντέρνα κινηματογράφηση, υπόκωφες και εξόχως δραματικές συγκρούσεις της καθημερινότητας».

Ο Γιάννης Οικονομίδης ευχαρίστησε «τα παλικάρια της ΠΕΚΚπου δεν κολλώνουν. Για μας από το ‘Σπιρτόκουτο’ αυτή τη διάκριση είναι πάρα πολύ σημαντική. Ευχαριστούμε τους κριτικούς της ΠΕΚΚ».

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ DEWAR’S

Ο Μιχάλης Δημόπουλος, μιλώντας για τα Βραβεία Κοινού Dewar’s, επισήμανε ότι «στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, τα τελευταία χρόνια το κοινό του Φεστιβάλ και οι δημιουργοί που καταθέτουν το έργο τους, έχουν το μοναδικό προνόμιο να έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή μεταξύ τους. Από την επαφή αυτή, από τη σχέση αυτή την πρώτη, προκύπτει μία ένδειξη, η οποία δεν είναι όμως πάντα μια απόδειξη, για το αν το κινηματογραφικό έργο θα μπορέσει να βρει αποδέκτες, να γίνει αποδεκτό από το κοινό. Η συγκίνηση, ο προβληματισμός, το γέλιο, ό,τι πνευματικό και συναισθηματικό εφόδιο έχει μια ταινία, κρίνεται για πρώτη φορά όταν σβήνουν τα φώτα των αιθουσών του Φεστιβάλ. Το βραβείο κοινού, επτά χρόνια τώρα, οργανώνεται σε αυτό το Φεστιβάλ. Έχει μεγάλη σημασία. Καταγράφει με απόλυτη διαφάνεια αυτή τη δημιουργική σχέση ανάμεσα σε ταινίες και στους θεατές. Τα πέντε τελευταία χρόνια εμπνευστής αυτού του βραβείου ήταν η εταιρεία ‘Bacardi Hellaς’.

»Φέτος, το Φεστιβάλ, από άποψη θεατών φτάνει από τις ενδείξεις που έχουμε γύρω στους 85.000 θεατές. Δηλαδή σπάσαμε το ρεκόρ των 80.000. Γύρω στις 20.000 θεατές είδαν τις προβολές του Διαγωνιστικού Τμήματος και τις ελληνικές ταινίες. Από αυτούς οι 15.000 ψήφισαν τα βραβεία του Dewar’s. Δηλαδή είναι ένας θεσμός που πραγματικά έχει επικρατήσει και έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των θεατών του Φεστιβάλ».

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Στέφανος Μηνιάδης, δήλωσε χαρούμενος που «για άλλον έναν χρόνο είμαστε και πάλι μαζί για να επιβραβεύσουμε μέσα από την ματιά των θεατών, μέσα από το βραβείο κοινού που χορηγεί το Dewar’s. Με μεγάλη χαρά βλέπω ότι η συμμετοχή του κοινού είναι όλο και μεγαλύτερη. Φέτος έχει ξεπεράσει το 65%. Αυτό είναι μια απόδειξη ότι οι θεατές έχουν αγαπήσει το θεσμό, τον έχουν υιοθετήσει και τον υποστηρίζουν. Ευχαριστώ πρώτα απ’ όλα τους δημιουργούς οι οποίοι έχουν καταθέσει το έργο τους για να πάρει μέρος σε αυτό το διαγωνισμό, το κοινό το οποίο αφιερώνει το χρόνο του για να ψηφίσει και να εκφράσει τη θέλησή του. Θέλω να πω κι ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους του Φεστιβάλ για την άψογη συνεργασία που είχαμε για άλλη μια χρονιά».

Φέτος τα βραβεία κοινού Dewar’s παρουσιάστηκαν από τον δημοφιλή ηθοποιό Γιάννη Βούρο, ο οποίος, όπως σημείωσε ο κ. Δημόπουλος, «έχει μια μακριά και επιτυχημένη πορεία στο θέατρο και την τηλεόραση. Ο Γιάννης Βούρος όμως είναι εδώ και για έναν άλλο λόγο που έχει σχέση με το Φεστιβάλ. Εμφανίζεται για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στην ταινία του Ανδρέα Θωμόπουλου, ‘Να μ’ αγαπάς’». Ο ηθοποιός δήλωσε ότι «από φέτος με πολύ χαρά μου θα μπορώ να συμπεριλαμβάνω το εαυτό μου σε τέτοιες εκδηλώσεις και να αισθάνομαι περήφανος που είμαι μέσα σε αυτή την ωραία παρέα, σε αυτή την ωραία ατμόσφαιρα που κάνουν οι άνθρωποι του κινηματογράφου. Βεβαίως για άλλο λόγο είμαι εδώ αλλά είναι ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Ανδρέα το Θωμόπουλο που μου ‘δωσε την ευκαιρία στα 48 μου χρόνια να κάνω το πρώτο μου καρέ.

»Δεν χρειάζεται να πω πάρα πολλά για το τι σημαίνει ένα βραβείο κοινού σε μια ταινία. Θα έλεγα όμως ότι έχω την υποχρέωση να υπογραμμίσω ότι ένα τέτοιο Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια κυοφορεί καινούριες ιδέες, έχει στόχους, έχει οράματα, έχει πάθος, πλάτος, εύρος, υπογραμμίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αυτή την πλευρά: το πώς μία ταινία γίνεται αποδεκτή όχι από τους αθρώπους που είναι «ψιλιασμένοι» από την τέχνη, όχι από τους ανθρώπους που ξέρουν τι έχει προηγηθεί πίσω από ένα πλάνο, τι έπεται μετά από την ολοκλήρωση της ταινίας στα εργαστήρια του μοντάζ, αλλά από τους απλούς θεατές. Για μένα ίσως αυτό το βραβείο έχει ιδιαίτερη σημασία».

Το Βραβείο Κοινού Dewar’s για την καλύτερη ξένη ταινία, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία «Έθνος χωρίς γυναίκες» «Matrubhoomi» του Manish Jha.

Ο σκηνοθέτης υπογράμμισε: «Μπορεί να είμαι λίγο θυμωμένος με την κριτική επιτροπή διότι δεν πήρα βραβείο, αλλά οι ταινίες ανήκουν στο κοινό τους και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος που παίρνω το βραβείο του κοινού. Έχω πάρει σε πολλά Φεστιβάλ, κέρδισα και βραβεία και στις Κάννες και στη Βενετία, αλλά δεν έχω διαισθανθεί στην υποδοχή που έλαβα εδώ στη Θεσσαλονίκη και ένα τόσο θαυμάσιο κοινό. Έκανα μια ταινία για ένα «Έθνος χωρίς γυναίκες» αλλά είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος που βρίσκομαι εδώ, σε μια χώρα με τόσες όμορφες γυναίκες. Ευχαριστώ πολύ, σας αγαπώ όλους».

Το Bραβείο Kοινού Dewar’s για την καλύτερη ελληνική ταινία, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ απονέμεται στην ταινία «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη.

Ο σκηνοθέτης, αφού κάλεσε δίπλα τους τους παραγωγούς του, ευχαρίστησε το «υπέροχο κοινό που μας τίμησε και που χάρη στο χορηγό μας, το Dewar’s, δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια πρώτη αντανάκλαση της αποδοχής που έχει μια ελληνική ταινία στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Βεβαίως θέλουμε να ευχαριστήσουμε και το κοινό γενικώς της «Πολίτικης Κουζίνας» που χθες το βράδυ έφτασε τους 750.000 θεατές. Σας ευχαριστούμε πάρα πάρα πολύ», κατέληξε.