Ένα συνταρακτικό ντοκιμαντέρ για την Παλαιστίνη και δύο ακόμη συναρπαστικές νέες ταινίες στις αίθουσες του Φεστιβάλ (24-27/10/2024)

Στην αίθουσα Παύλος Ζάννας μη χάσετε αυτή την εβδομάδα το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Καμία άλλη γη των Μπάζελ Άντρα, Χάμνταν Μπαλάλ, Γιουβάλ Άμπραχαμ και Ρέιτσελ Ζορ, το οποίο γεννήθηκε από την αναπάντεχη συνεργασία ανάμεσα σε έναν παλαιστίνιο ακτιβιστή και έναν ισραηλινό δημοσιογράφο. Ένα μήνυμα ειρήνης, συνύπαρξης και ουμανισμού στο βαθύ σκοτάδι των τρομακτικών καιρών που βιώνει η περιοχή, μια συμβολική πράξη αντίστασης και αγώνα για ισότητα και δικαιοσύνη.

Επίσης στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, βλέπουμε το αιχμηρό ντοκιμαντέρ Δαχομέη της Ματί Ντιοπ, το οποίο χαρτογραφεί τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων της Δαχομέης (σημερινού Μπενίν), που είχαν αρπαγεί από τις γαλλικές δυνάμεις κατοχής. Μια διεξοδική και  πολυπρισματική ματιά στις ανοιχτές πληγές της αποικιοκρατίας, αλλά και στη δύσβατη διαδρομή της πολιτισμικής επανοικειοποίησης. 

Στο λιμάνι, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, βλέπουμε το μυσταγωγικό Σαμσάρα του Λόις Πατίνιο, που είχε πραγματοποιήσει την πανελλήνια πρεμιέρα του στο περσινό 64ο ΦΚΘ. Ένα υπερβατικό ταξίδι μετεμψύχωσης και πνευματικότητας, που μας οδηγεί μακριά από τις γνώριμες αισθήσεις. Από έναν βουδιστικό ναό στο Λάος μέχρι τη Ζανζιβάρη, και από τη δύναμη των εικόνων μέχρι την πλήρη εξάλειψή τους.  

Τις προβολές τους συνεχίζουν μέχρι τις 27/10: 

Σας περιμένουμε στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 7,5€

Πέμπτη 1+1: 7,5€

Τρίτη: 6€

Φοιτητικό: 6€

Κάρτα ανεργίας: 6€

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.more.com/venues/filmfestival/ 

Οι ταινίες:

Καμία άλλη γη / No Other Land
(Παλαιστίνη-Νορβηγία, 2024)

Σκηνοθεσία: Μπάζελ Αντρα, Γιουβάλ Αμπραχαμ, Χάμνταν Μπαλάλ, Ρέιτσελ Σορ / Basel Adra, Hamdan Ballal, Yuval Abraham & Rachel Szor. Σενάριο: Basel Adra, Hamdan Ballal, Yuval Abraham & Rachel Szor. Γλώσσες: Αραβικά. Έγχρωμη, 92΄. 

Για περισσότερα από πέντε χρόνια ο παλαιστίνιος ακτιβιστής Basel Adra, με την απρόσμενη βοήθεια ενός ισραηλινού δημοσιογράφου που τον συνοδεύει στον αγώνα του, τον Yuval Abraham, κινηματογραφεί την καταστροφή της περιοχής Masafer Yatta της Δυτικής Οχθης. Ο σύνθετος δεσμός τους στοιχειώνεται από την μεταξύ τους ανισότητα: O Basel ζει σε συνθήκες σκληρής κατοχής, ενώ ο Yuval είναι χωρίς περιορισμούς και ελεύθερος, σε αυτό το συγκλονιστικό και επίκαιρο ντοκιμαντέρ, που κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στην 74η Μπερλινάλε.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/CGIfa9wSN7s 

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 18:15, 21:30

Δαχομέη / Dahomey
(Σενεγάλη-Μπενίν-Γαλλία, 2024)

Σκηνοθεσία: Ματί Ντιοπ / Mati Diop. Σενάριο: Mati Diop. Γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά, Φον. Έγχρωμη, 68΄. 

Η Ματί Ντιόπ δημιουργεί αυτό το μαγευτικό και στοχαστικό ντοκιμαντέρ για τη βίαιη αρπαγή των αρχαιοτήτων της Δαχομέης από τη Γαλλία και τον θριαμβευτικό επαναπατρισμό τους στο σημερινό Μπενίν. Το 2021, 26 αντικείμενα μεταφέρθηκαν από ένα μουσείο στο Παρίσι στο Κοτονού του Μπενίν. Οι θησαυροί είχαν κλαπεί τον 19ο αιώνα από γάλλους στρατιώτες από το Βασίλειο της Δαχομέης στη δυτική Αφρική, αλλά τώρα, 130 χρόνια αργότερα, επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Η Ντιοπ ακολουθεί τα αντικείμενα σε αυτό το ταξίδι, παράλληλα με τη διαδικασία της πολιτισμικής αποκατάστασης.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/uXYJkxdz4o8 

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 20:00

* Χρυσή Άρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου, υποψήφια για το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Επίσημη Πρόταση της Σενεγάλης για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας.

Σαμσάρα / Samsara
(Ισπανία, 2024)

Σκηνοθεσία: Λόις Πατίνιο / Lois Patiño. Σενάριο: Lois Patiño, Garbiñe Ortega. Γλώσσες: Σουαχίλι, Λαοτινά. Έγχρωμη, 113'.

Μια ταινία υπερβατική, η οποία μας καλεί να την παρακολουθήσουμε ως μια εμπειρία που οδηγεί μακριά από τις γνώριμες αισθήσεις. Το ταξίδι ξεκινά από έναν βουδιστικό ναό στο Λάος, εκεί όπου δεκάδες νεαροί μαθητεύουν δίπλα σε σοφούς μοναχούς. Ένας από αυτούς διασχίζει κάθε μέρα το ποτάμι για να διαβάσει ένα κείμενο σε μια γυναίκα-ψυχοπομπό. Όταν θα έρθει η σειρά της να πεθάνει, το πνεύμα της θα πάρει τον δρόμο για τη μετεμψύχωση. Από το Λάος στη Ζανζιβάρη, και από τις εικόνες στην απουσία τους –μιας που η ταινία σού ζητάει κάποια στιγμή να κλείσεις τα μάτια–, ο θεατής καλείται να αφεθεί στη γαλήνη και στην πνευματικότητα, σε μια διαδρομή που αποκαλύπτει νοητικές, αισθητικές και κινηματογραφικές απολαύσεις, δοκιμάζοντας να αλλάξει τον ίδιο τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε το σινεμά.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/Jr6no4gXdmo 

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 21:15

Kneecap
(Ιρλανδία-Ηνωμένο Βασίλειο, 2024)

Σκηνοθεσία: Ριτς Πέπιατ / Rich Peppiatt. Σενάριο: Rich Peppiatt, Móglaí Bap, Mo Chara, DJ Próvai. Με τους: Móglaí Bap, Mo Chara, DJ Próvai. Γλώσσες: Αγγλικά, Ιρλανδικά Έγχρωμη, 105΄. 

Στο Μπέλφαστ μετά την εποχή των Troubles, το ταραχώδες ραπ τρίο KNEECAP κάνει την εμφάνισή του και θέτει το υπόβαθρο για την αναβίωση της ιρλανδικής γλώσσας ενάντια στο κατεστημένο. Τα μέλη της μπάντας γίνονται πολιτικά σύμβολα και δίνουν μια προκλητική φωνή στην ανήσυχη νεολαία της Ιρλανδίας. Καθώς αγωνίζονται να αφήσουν το στίγμα τους στον κόσμο και οι πιέσεις των οικογενειών τους απειλούν να δώσουν άδοξο τέλος στα όνειρά τους, το τρίο υφαίνει μια αφήγηση που ξεπερνά τη μουσική.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/npmKmx49P9M

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 19:15, 21:15

Η ηλιαχτίδα μου / My Sunshine
(Ιαπωνία-Γαλλία, 2024)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Χιρόσι Οκουγιάμα / Hiroshi Okuyama. Με τους: Keitatsu Koshiyama, Kiara Takanashi, Sôsuke Ikematsu. Γλώσσα: Ιαπωνικά. Έγχρωμη, 100΄. 

Σε ένα νησί της Ιαπωνίας, η νωχελική ζωή περιστρέφεται γύρω από την αλλαγή των εποχών. Ο ερχομός του χειμώνα σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για χόκεϊ επί πάγου στο σχολείο, αλλά ο μικρός Τακούγια δεν ενθουσιάζεται καθόλου με αυτήν την ιδέα. Το πραγματικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη Σακούρα, ένα ανερχόμενο αστέρι του καλλιτεχνικού πατινάζ από το Τόκιο, η οποία τον μαγεύει με τις ικανότητές της στον πάγο. Ο προπονητής και πρώην πρωταθλητής Αρακάουα προσέχει το ταλέντο του Τακούγια και αποφασίζει να τον προπονήσει μαζί με τη Σακούρα για έναν επερχόμενο διαγωνισμό πατινάζ. Καθώς ο χειμώνας επιμένει, οι τρεις αυτοί χαρακτήρες θα δεθούν με μια δυνατή, αβίαστη, αρμονική φιλία. Όμως, κάποια στιγμή το χιόνι θα λιώσει, τα πράγματα θα πάρουν μια αναπάντεχη τροπή και η φιλία τους θα απειληθεί.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/Gmsm_CBTZwM 

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 19:30

Σύντομη ιστορία μιας οικογένειας / Brief History of a Family
(Κίνα-Δανία-Γαλλία-Κατάρ, 2024) 

Σκηνοθεσία-σενάριο: Λιν Ζιανζέ / Jianjie Lin. Με τους: Ke-Yu Guo, Muran Lin, Xilun Sun, Feng Zu. Γλώσσες: Κινέζικα, Μανδαρινικά Έγχρωμη, 99΄. 

Σε ένα έθνος που αναγκάστηκε να μεγαλώνει μοναχοπαίδια, ένα μικροατύχημα ανοίγει την κερκόπορτα μιας μεσοαστικής οικογένειας για να εισβάλει ένα νέο μέλος. Ένα νεαρό αγόρι που αρχικά συστήνεται ως «φίλος», αλλά σταδιακά διεκδικεί όλο και πιο έντονα τη θέση του μοναδικού παιδιού. Ποιο είναι, όμως, το πραγματικό του κίνητρο και ποια θα είναι η αντίδραση του βιολογικού τέκνου απέναντι στον εισβολέα; 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/L8a3Jj5l-oM 

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 21:30

Το θηρίο / The Beast

(Γαλλία-Καναδάς, 2023)

Σκηνοθεσία: Μπερτράν Μπονελό / Bertrand Bonello. Σενάριο: Bertrand Bonello, Guillaume Bréaud, Benjamin Charbit. Παίζουν: Léa Seydoux, George MacKay. Έγχρωμη, 146΄

Μια γυναίκα και ένας άντρας συναντιούνται το 1910, το 2014 και το 2044, ζώντας έναν διαρκώς ανεκπλήρωτο έρωτα. Και στις τρεις αυτές ενσαρκώσεις, τη γυναίκα βασανίζει μονίμως το προαίσθημα ότι κάτι άσχημο θα συμβεί. Ο άντρας την καθησυχάζει και της ζητά να του αφεθεί. Κάθε φορά που συναντιούνται, το προαίσθημά της βγαίνει με κάποιο τρόπο αληθινό. Μια κινηματογραφική διερεύνηση της περίπλοκης σχέσης μεταξύ ανθρώπινων συναισθημάτων και τεχνητής νοημοσύνης, που θέτει σημαντικά ηθικά ερωτήματα για το μέλλον της ανθρώπινης ταυτότητας.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/FQiAQ79eeIU?si=j7i0fYGTxBYxM6mY 

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 18:30