Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (17-23 Οκτωβρίου 2024)

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ 1

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πέμπτη 17-Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Στο Ολύμπιον μη χάσετε αυτή την εβδομάδα το Kneecap την ταινία του Ριτς Πέπιατ για τη γέννηση μιας ριζοσπαστικής μουσικής μπάντας από το Μπέλφαστ, που μετατρέπεται σε μια συναρπαστική περιπέτεια που σφύζει από χιπ-χοπ ρυθμούς και ακραίο χιούμορ. 

Στην αίθουσα Παύλος Ζάννας προβάλλεται η ταινία Η ηλιαχτίδα μου του Χιρόσι Οκουγιάμα, μια υπέροχη ιστορία ενηλικίωσης και ταυτόχρονα μια τρυφερή ιστορία αγάπης, μαγευτική μέσα στην απόλυτη απλότητα και αυθεντικότητά της. 

Επίσης, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας βλέπουμε την ταινία Σύντομη ιστορία μιας οικογένειας, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κινέζου Λιν Ζιανζέ, ένα ψυχολογικό θρίλερ για τα άρρητα μυστικά, τις ανεκπλήρωτες προσδοκίες και τα ανεξέλεγκτα συναισθήματα μιας μεσοαστικής οικογένειας στην Κίνα.

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου βλέπουμε μαζί με τα παιδιά στο Kids Love Cinema την τελευταία ξεκαρδιστική περιπέτεια του αγαπημένου μας Γκάρφιλντ, Γάτος με πέταλα, που με τον καλό του φίλο Όντι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την άνετη ζωή στο υπέροχο σπιτικό τους και να εμπλακούν σε μια ριψοκίνδυνη ληστεία. 

Η αγαπημένη ζώνη προβολών Τετάρτες στο Λιμάνι με το CineDoc επιστρέφει κι αυτή την κινηματογραφική σεζόν με το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου Οι αζήτητοι, που αποκαλύπτει μια άγνωστη τραγωδία της μεταπολεμικής Ελλάδας: τους φυματικούς που πέθαναν στο «Σωτηρία» ξεχασμένοι από συγγενείς και φίλους.

Συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα:

Σας περιμένουμε στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 7,5€

Πέμπτη 1+1: 7,5€

Τρίτη: 6€

Φοιτητικό: 6€

Κάρτα ανεργίας: 6€

Fundamentals of Cinema - Love Is Strange: 6€

Kids Love Cinema: 3€

CineDoc: 5

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.more.com/venues/filmfestival/

Οι ταινίες:

Kneecap
(Ιρλανδία-Ηνωμένο Βασίλειο, 2024)

Σκηνοθεσία: Ριτς Πέπιατ / Rich Peppiatt. Σενάριο: Rich Peppiatt, Móglaí Bap, Mo Chara, DJ Próvai. Με τους: Móglaí Bap, Mo Chara, DJ Próvai. Γλώσσες: Αγγλικά, Ιρλανδικά Έγχρωμη, 105΄.

Στο Μπέλφαστ μετά την εποχή των Troubles, το ταραχώδες ραπ τρίο KNEECAP κάνει την εμφάνισή του και θέτει το υπόβαθρο για την αναβίωση της ιρλανδικής γλώσσας ενάντια στο κατεστημένο. Τα μέλη της μπάντας γίνονται πολιτικά σύμβολα και δίνουν μια προκλητική φωνή στην ανήσυχη νεολαία της Ιρλανδίας. Καθώς αγωνίζονται να αφήσουν το στίγμα τους στον κόσμο και οι πιέσεις των οικογενειών τους απειλούν να δώσουν άδοξο τέλος στα όνειρά τους, το τρίο υφαίνει μια αφήγηση που ξεπερνά τη μουσική.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/npmKmx49P9M

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 19:15, 21:15

Η ηλιαχτίδα μου / My Sunshine
(Ιαπωνία-Γαλλία, 2024)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Χιρόσι Οκουγιάμα / Hiroshi Okuyama. Με τους: Keitatsu Koshiyama, Kiara Takanashi, Sôsuke Ikematsu. Γλώσσα: Ιαπωνικά. Έγχρωμη, 100΄.

Σε ένα νησί της Ιαπωνίας, η νωχελική ζωή περιστρέφεται γύρω από την αλλαγή των εποχών. Ο ερχομός του χειμώνα σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για χόκεϊ επί πάγου στο σχολείο, αλλά ο μικρός Τακούγια δεν ενθουσιάζεται καθόλου με αυτήν την ιδέα. Το πραγματικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη Σακούρα, ένα ανερχόμενο αστέρι του καλλιτεχνικού πατινάζ από το Τόκιο, η οποία τον μαγεύει με τις ικανότητές της στον πάγο. Ο προπονητής και πρώην πρωταθλητής Αρακάουα προσέχει το ταλέντο του Τακούγια και αποφασίζει να τον προπονήσει μαζί με τη Σακούρα για έναν επερχόμενο διαγωνισμό πατινάζ. Καθώς ο χειμώνας επιμένει, οι τρεις αυτοί χαρακτήρες θα δεθούν με μια δυνατή, αβίαστη, αρμονική φιλία. Όμως, κάποια στιγμή το χιόνι θα λιώσει, τα πράγματα θα πάρουν μια αναπάντεχη τροπή και η φιλία τους θα απειληθεί.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/Gmsm_CBTZwM

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 19:30

Σύντομη ιστορία μιας οικογένειας / Brief History of a Family
(Κίνα- Δανία-Γαλλία-Κατάρ, 2024)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Λιν Ζιανζέ / Jianjie Lin. Με τους: Ke-Yu Guo, Muran Lin, Xilun Sun, Feng Zu. Γλώσσες: Κινέζικα, Μανδαρινικά Έγχρωμη, 99΄.

Σε ένα έθνος που αναγκάστηκε να μεγαλώνει μοναχοπαίδια, ένα μικροατύχημα ανοίγει την κερκόπορτα μιας μεσοαστικής οικογένειας για να εισβάλει ένα νέο μέλος. Ένα νεαρό αγόρι που αρχικά συστήνεται ως «φίλος», αλλά σταδιακά διεκδικεί όλο και πιο έντονα τη θέση του μοναδικού παιδιού. Ποιο είναι, όμως, το πραγματικό του κίνητρο και ποια θα είναι η αντίδραση του βιολογικού τέκνου απέναντι στον εισβολέα;

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/L8a3Jj5l-oM

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 21:30

Joker: Τρέλα για Δύο / Joker: Folie à Deux
(ΗΠΑ, 2024)

Σκηνοθεσία: Τοντ Φίλιπς / Todd Phillips. Σενάριο: Scott Silver, Todd Phillips. Παίζουν: Joaquin Phoenix, Lady Gaga, Brendan Gleeson, Catherine Keener. Γλώσσα: Αγγλικά. Έγχρωμη, 138΄

To Joker: Τρέλα για Δύο βρίσκει τον Άρθουρ Φλεκ έγκλειστο στο ψυχιατρικό άσυλο Arkham, σε αναμονή της δικής του για τα εγκλήματα που διέπραξε ως Joker. Ενώ παλεύει με τη διχασμένη του προσωπικότητα, ο Άρθουρ συναντά απρόσμενα την πραγματική αγάπη, ανακαλύπτοντας παράλληλα το πάθος του για τη μουσική, αλλά και ότι ολόκληρος ο κόσμος δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια μεγάλη σκηνή.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/0R1P-3-higo

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 21:30

 Το θηρίο / The Beast

(Γαλλία-Καναδάς, 2023)

Σκηνοθεσία: Μπερτράν Μπονελό / Bertrand Bonello. Σενάριο: Bertrand Bonello, Guillaume Bréaud, Benjamin Charbit. Παίζουν: Léa Seydoux, George MacKay. Έγχρωμη, 146΄

Μια γυναίκα και ένας άντρας συναντιούνται το 1910, το 2014 και το 2044, ζώντας έναν διαρκώς ανεκπλήρωτο έρωτα. Και στις τρεις αυτές ενσαρκώσεις, τη γυναίκα βασανίζει μονίμως το προαίσθημα ότι κάτι άσχημο θα συμβεί. Ο άντρας την καθησυχάζει και της ζητά να του αφεθεί. Κάθε φορά που συναντιούνται, το προαίσθημά της βγαίνει με κάποιο τρόπο αληθινό. Μια κινηματογραφική διερεύνηση της περίπλοκης σχέσης μεταξύ ανθρώπινων συναισθημάτων και τεχνητής νοημοσύνης, που θέτει σημαντικά ηθικά ερωτήματα για το μέλλον της ανθρώπινης ταυτότητας.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/FQiAQ79eeIU?si=j7i0fYGTxBYxM6mY

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 18:30, 21:15

Slow
(Λιθουανία-Ισπανία-Σουηδία, 2023)

Σκηνοθεσία: Μαρίγια Καβταράτζε / Marija Kavtaradzė. Σενάριο: Marija Kavtaradzė. Παίζουν: Greta Grinevičiūtė, Kęstutis Cicėnas, Pijus Ganusauskas. Γλώσσες: Λιθουανικά, Αγγλικά. Έγχρωμη, 108΄.

Η Ελενα, μια νεαρή χορεύτρια, και ο Ντόβιντάς, ένας ασεξουαλικός διερμηνέας νοηματικής, γνωρίζονται και αναπτύσσουν έναν ιδιαίτερο δεσμό, που χαρακτηρίζεται από φοβερή χημεία και ανεπιτήδευτη τρυφερότητα. Ωστόσο, καθώς έρχονται πιο κοντά, προσωπικές αποκαλύψεις τούς αναγκάζουν να αναζητήσουν έναν νέο, αποκλειστικά δικό τους, τρόπο ερωτικής επικοινωνίας.

 * Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τη Μαρίγια Καβταράτζε στο Φεστιβάλ του Σάντανς

* Επίσημη πρόταση της Λιθουανίας για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/qlayZMNFCtM

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Δευτέρα, Τρίτη 19:30

KIDS LOVE CINEMA

Γκάρφιλντ: γάτος με πέταλα - Κατάλληλη για όλους
(ΗΠΑ-Ηνωμένο Βασίλειο,-Χονγκ Κονγκ, 2024)

Σκηνοθεσία: Μαρκ Ντίνταλ, Μεταγλωττισμένη, 101’

O Γκάρφιλντ, ο αγαπημένος κατοικίδιος γάτος που σιχαίνεται τις Δευτέρες και λατρεύει τα λαζάνια, πρόκειται να ζήσει την πιο απίθανη περιπέτεια εκτός σπιτιού! Έπειτα από μια αναπάντεχη συνάντηση με τον εξαφανισμένο εδώ και καιρό πατέρα του –έναν απεριποίητο γάτο του δρόμου με το όνομα Βικ– ο Γκάρφιλντ και ο καλός του φίλος, ο σκύλος Όντι, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την άνετη ζωή στο υπέροχο σπιτικό τους και να ακολουθήσουν τον Βικ σε μια ξεκαρδιστική, ριψοκίνδυνη ληστεία.

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=fUGyqMeCfJQ  
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή στις 12:00

Οι προβολές Kids Love Cinema πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας

ΤΕΤΑΡΤΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟ CINEDOC
Οι αζήτητοι
(Ελλάδα, 2024)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μαριάννα Οικονόμου. Έγχρωμο, 75’.

Μια τυχαία ανακάλυψη στο νοσοκομείο «Σωτηρία» αποκαλύπτει ένα προσωπικό και συλλογικό τραύμα. Μεταξύ 1945 και 1975 εκατοντάδες φυματικοί πέθαναν εκεί. Δεν τους αναζήτησε κανείς και θάφτηκαν ανώνυμα σε ομαδικούς τάφους στον χώρο του νοσοκομείου. Μετά από 80 χρόνια η σκοτεινή τους ιστορία έρχεται στο φως μέσα από τα υπάρχοντά τους και την αναζήτηση συγγενών.

* Βραβείο Κοινού στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/lOC7I6vDzIM?si=g9eUNkFSyBu9_RNv
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Τετάρτη στις 19:00