Άνοιξαν οι αιτήσεις για το SMART7

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το δεύτερο πρόγραμμα εργαστηρίων του SMART7 για διοργανωτές Φεστιβάλ

Tα εργαστήρια θα επικεντρωθούν σε τομείς όπως η βιωσιμότητα, η ανάπτυξη κοινού και ο προγραμματισμός 

Το SMART7, το δίκτυο ευρωπαϊκών φεστιβάλ κινηματογράφου που υποστηρίζεται από το Creative Europe MEDIA, ανακοινώνει τη δεύτερη φάση του προγράμματος εργαστηρίων που απευθύνεται σε διοργανωτές Φεστιβάλ. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα, στην ανάπτυξη κοινού και στον προγραμματισμό. Το διήμερο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας στις 25 και 26 Νοεμβρίου, και είναι ανοιχτό σε όλους τους διοργανωτές Φεστιβάλ από την Ευρώπη.

Το δίκτυο SMART7 περιλαμβάνει μέλη από επτά διαφορετικές χώρες: Ελλάδα (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), Πολωνία (Φεστιβάλ New Horizons), Ισλανδία (Φεστιβάλ Ρέικιαβικ), Πορτογαλία (IndieLisboa), Ρουμανία (Φεστιβάλ Τρανσιλβανίας), Ισπανία (FILMADRID) και Λιθουανία (Φεστιβάλ Βίλνιους Kino Pavasaris). Στόχος του δικτύου είναι να συνδέσει φεστιβάλ που μοιράζονται κοινό όραμα και κοινούς στόχους, αν και προέρχονται από περιοχές της Ευρώπης με διαφορετικό πολιτιστικό και γεωπολιτικό υπόβαθρο. 

Επιδιώκοντας να αναδείξει πλήρως τα δυνατά σημεία κάθε μέλους και να προωθήσει τη συνεργατική διομότιμη μάθηση (peer-to-peer learning), το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2023 στην Πολωνία, με εργαστήρια που συντόνισαν τα Φεστιβάλ New Horizons, IndieLisboa, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Φεστιβάλ Τρανσιλβανίας. Τα εργαστήρια επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως: προώθηση και πωλήσεις, χορηγίες και εξεύρεση πόρων.

Τα εργαστήρια του Νοεμβρίου του 2024 συνδιοργανώνονται από το Φεστιβάλ του Ρέικιαβικ και το FILMMADRID με τη συμμετοχή όλων των φεστιβάλ του δικτύου. 

Τα κεντρικά θέματα της πρώτης ημέρας περιστρέφονται γύρω από την οικοδόμηση βιώσιμων φεστιβάλ – με τη συμβολή και των επτά μελών και παρουσίαση μεταξύ άλλων από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Βασικά θέματα της δεύτερης ημέρας είναι η ανάπτυξη κοινού και ο προγραμματισμός, με παρουσιάσεις από Φεστιβάλ όπως το FILMADRID, το Ρέικιαβικ, το New Horizons, ενώ τις ιδέες τους θα μοιραστούν όλοι οι συμμετέχοντες. 

Το πλήρες πρόγραμμα των εργαστηρίων θα ανακοινωθεί σύντομα. 

Το δίκτυο SMART7 προσκαλεί διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου να συμμετάσχουν σε αυτές τις κεκλεισμένων θυρών και πρακτικές συνεδρίες, οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν μια πολύτιμη ανταλλαγή μεταξύ βασικών παραγόντων της διεθνούς σκηνής των φεστιβάλ κινηματογράφου. 

Στα εργαστήρια μπορούν να λάβουν μέρος έως 10 κινηματογραφικά φεστιβάλ (εκτός των φεστιβάλ του δικτύου). Εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων φεστιβάλ μπορούν να επικοινωνήσουν στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. έως τις 20 Οκτωβρίου. Η εγγραφή είναι δωρεάν. Οι συμμετέχοντες καλούνται να καλύψουν το κόστος της μετακίνησης και της διαμονής τους. 

Το SMART7 είναι ένα δίκτυο επτά ευρωπαϊκών φεστιβάλ κινηματογράφου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Creative Europe Media. Στόχος του δικτύου είναι να δημιουργήσει ένα πολυδιάστατο πεδίο ανταλλαγής εμπειριών και επικοινωνίας μεταξύ των μελών οργανώνοντας τέσσερα εργαστήρια γύρω από τρέχοντα και ζωτικής σημασίας θέματα: Προγραμματισμός & Ανάπτυξη κοινού, Χορηγίες & Εξεύρεση πόρων, Προώθηση & Πωλήσεις, Αειφορία & Πράσινες Πρακτικές. Το δίκτυο έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός κατάλληλου εδάφους εκπαίδευσης για επαγγελματίες που εργάζονται στον τομέα των φεστιβάλ κινηματογράφου, για μέλη του προσωπικού που εμπλέκονται σε συγκεκριμένους τομείς και μπορούν να εμπνεύσουν και να εμπνευστούν και, μακροπρόθεσμα, να βοηθήσουν στη βελτίωση των οργανισμών τους και να έχουν ορατό αντίκτυπο στο τοπίο της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής βιομηχανίας.