Ο Γιώργος Ζώης επιλέχθηκε για το φετινό πρόγραμμα υποτροφίας residency «Berlin AiR: Thessaloniki-Berlin»

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης είναι ο υποψήφιος που επέλεξε το Medienboard Berlin-Brandenburg για το φετινό πρόγραμμα υποτροφίας residency «Berlin AiR: Thessaloniki-Berlin», που διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα προσφέρει σε επαγγελματίες του σινεμά από την Ελλάδα που ετοιμάζουν κάποιο νέο πρότζεκτ τη δυνατότητα να διαμείνουν και να εργαστούν στο Βερολίνο για χρονικό διάστημα τριών μηνών.  

Το μικρού μήκους ντεμπούτο του Γιώργου Ζώη με τίτλο Casus Belli (2010) πραγματοποίησε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ της Βενετίας, ταξίδεψε σε περισσότερα από διακόσια κινηματογραφικά φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο, τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, ενώ απέσπασε επτά βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. H δεύτερη μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη, Τίτλοι τέλους (2012), προβλήθηκε στη Βενετία και κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας Μικρού Μήκους από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου. Το μεγάλο μήκους ντεμπούτο του, με τίτλο Interruption (2015), έκανε επίσης παγκόσμια πρεμιέρα στη Βενετία, εισπράττοντας θερμή υποδοχή από κοινό, κριτικούς και καταξιωμένους σκηνοθέτες του διεθνούς στερεώματος, όπως ο Ρούμπεν Έστλουντ και ο Ρομέν Γαβράς. 

Οι επόμενες δύο μικρού μήκους ταινίες του Γιώργου Ζώη, 8η ήπειρος (2017) και Third Kind (2018), προβλήθηκαν σε ειδική προβολή στη Βενετία και στην Εβδομάδα της Κριτικής στις Κάννες, αντίστοιχα, διαγράφοντας ένα μεγάλο και επιτυχημένο διεθνές ταξίδι, γεμάτο διακρίσεις και συμμετοχές στα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ. H δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη, με τίτλο Arcadia (2024), πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στο τμήμα Encounters της Μπερλινάλε, ενώ λίγο αργότερα απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στο Φεστιβάλ του Χονγκ Κονγκ για την ερμηνεία του Βαγγέλη Μουρίκη.

Η/ο υποψήφια/ος που επιλέγεται κάθε χρόνο για το πρόγραμμα υποτροφίας residency «Berlin AiR: Thessaloniki-Berlin» έχει την ευκαιρία να εξοικειωθεί με το πλήρες φάσμα της γερμανικής κινηματογραφικής παραγωγής, αλλά και να γνωρίσει από κοντά τις πολυδιάστατες όψεις μιας πόλης που βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος, καταξιωμένοι επαγγελματίες της γερμανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας αναλαμβάνουν ρόλο καθοδηγητή, έτοιμοι να μοιραστούν πολύτιμες εμπειρίες με τους συμμετέχοντες και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές. Η υποτροφία που παρέχεται από το Medienboard καλύπτει εξ ολοκλήρου τα έξοδα διαμονής και μετακίνησης (αεροπορικό εισιτήριο μετ’ επιστροφής), παράλληλα με την καταβολή του ποσού των 1.200 ευρώ σε μηνιαία βάση για κάθε συμμετέχοντα/συμμετέχουσα. Την πρώτη χρονιά του προγράμματος υποτροφίας residency «Berlin AiR: Thessaloniki-Berlin» στο Βερολίνο βρέθηκε ήταν η σκηνοθέτις και σεναριογράφος Σόνια Λίζα Κέντερμαν, ενώ τη σκυτάλη πήρε την περσινή χρονιά ο σκηνοθέτης Ευθύμης Kosemund-Σανίδης.

Την αντίστροφη διαδρομή, από το Βερολίνο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του συμπληρωματικού σκέλους του προγράμματος υποτροφίας residency που διοργανώνει το Medienboard Berlin-Brandenburg, με τίτλο «Berlin AiR: Berlin-Thessaloniki», θα ακολουθήσει η γερμανοπολωνή σκηνοθέτις Ewa Wikiel. Έχοντας στο ενεργητικό της αρκετές μικρού μήκους ταινίες, η Wikiel πραγματοποίησε το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό της ντεμπούτο με την ταινία Krzyk: Losing Control (2024), ενώ στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί για να κάνει έρευνα και να εργαστεί στο σενάριο του επόμενου πρότζεκτ της με τίτλο Other Sea Odyssey, ενώ παράλληλα θα έχει την ευκαιρία να παρευρεθεί στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στις εργασίες της Αγοράς του Φεστιβάλ. Τις δύο πρώτες χρονιές του προγράμματος, στη Θεσσαλονίκη είχαν βρεθεί η σκηνοθέτις Ana-Felicia Scutelnicu από τη Μολδαβία και η σκηνοθέτις Rand Beiruty από την Ιορδανία.