62ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ||
4-14/11/2021
Together Apart - VR Cinema Experience: προβολή της ταινίας Μετείκασμα σε εικονικό περιβάλλον
Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, στο πλαίσιο του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση με τίτλο «Together Apart: VR Cinema Experience». Πρόκειται για μια ξεχωριστή εμπειρία παρακολούθησης ταινίας και διάδρασης, με τη χρήση μάσκας εικονικής πραγματικότητας (VR). Φορώντας την ειδική μάσκα οι θεατές, οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες, μεταφέρονται σε ένα εικονικό περιβάλλον κινηματογραφικής αίθουσας, όπου ως ομοιώματα (avatars) παρακολουθούν από κοινού μια κινηματογραφική προβολή. Η προβολή έγινε με τη συνεργασία της Arx.net, ενώ η ταινία που προβλήθηκε ήταν η ταινία Μετείκασμα του σκηνοθέτη Αντώνη Ντούσια.
Στην προβολή της ταινίας σε εικονικό περιβάλλον συμμετείχαν ως ομοιώματα (avatars) ο σκηνοθέτης και δημιουργός της ταινίας, Αντώνης Ντούσιας, ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου, Χρήστος Μήτσης, ο θεατρολόγος και ηθοποιός με αναπηρία, Πάνος Ζουρνατζίδης, οι οποίοι βρίσκονταν στην Αθήνα, αλλά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.
Την παρουσίαση προλόγισε ο κ. Ανδρεαδάκης. «Σε συνεργασία με την Arx.net παρουσιάζουμε μια πρωτοποριακή εμπειρία θέασης, VR Cinema Experience. Θα έχουμε στη συνέχεια μια ζωντανή επίδειξη της τεχνολογίας», σημείωσε σχετικά. Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων της Arx.net, Χρυσόστομος Μπουρλής, ο οποίος πληροφόρησε, αρχικά, το κοινό για τη δράση της εταιρείας.
«Είμαστε μια εταιρεία πληροφορικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Έχουμε αναπτύξει συνεργασίες σε όλο τον κόσμο. Από το 2001 αναπτύσσουμε καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες και εφαρμογές με την COSMOTE TV, τη Vodafone, την Elisa, τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο στη Φινλανδία, τη Cyta, τον μεγαλύτερο πάροχο στην Κύπρο, τη Huawei, τη Samsung, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, τον ΟΠΑΠ και πολλούς άλλους. Η εταιρεία μας βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη, έχοντας στο δυναμικό της κοντά 100 άτομα στη Θεσσαλονίκη, την αφρόκρεμα των επαγγελματιών της πληροφορικής της χώρας. Ειδικότερα στο κομμάτι των υπηρεσιών streaming και τεχνολογιών video streaming, η εταιρεία έχει να επιδείξει μεγάλη εμπειρία και σχετικά έργα, καθώς αναπτύσσουμε όλη τη νέα πλατφόρμα και τις εφαρμογές της COSMOTE TV. Το ίδιο κάνουμε για τη Cytavision στην Κύπρο, για τις εφαρμογές Novaflix και Nova Go, με τη Forthnet και αρκετές άλλες», σημείωσε.
Ο κ. Μπουρλής μίλησε για το Cine.gr, την πλατφόρμα μέσα από την οποία αναπτύχθηκε η τεχνολογία που θα έβλεπε το κοινό στη ζωντανή παρουσίαση. «Το Cine.gr είναι η κεντρική πλατφόρμα μέσα από την οποία αναπτύχθηκε και η τεχνολογία που θα δείτε ζωντανά στην παρουσίαση. Είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα video streaming που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ενός μεγάλου ερευνητικού έργου που τρέχει η εταιρεία μας τα τελευταία χρόνια. Διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαλεία, δυνατότητες και λειτουργικότητες που χρειάζεται μια online υπηρεσία βίντεο, ένα φεστιβάλ κινηματογράφου, θεατρικές παραγωγές αλλά και οποιοσδήποτε έχει ανάγκη από μια σύγχρονη πλατφόρμα που κάνει online προβολή βίντεο. Επιγραμματικά, περιλαμβάνει ένα content management system, που δίνει τη δυνατότητα επεξεργασίας και διαχείρισης του περιεχομένου που αφορά στο βίντεο, προσφέρει υποστήριξη για πάρα πολλά εμπορικά μοντέλα, έχει πλούσια analytics, αλλά και προηγμένες δυνατότητες προσβασιμότητας, για τη διευκόλυνση ατόμων με χαμηλή οπτική ή ακουστική οξύτητα. Επιπλέον, διαθέτει εφαρμογές για όλες τις οθόνες, ώστε ο χρήστης να έχει ενιαία εμπειρία θέασης σε οποιαδήποτε πλατφόρμα και οποιοδήποτε κανάλι επιθυμεί, ανά πάσα στιγμή. Τέλος, υποστηρίζει δυνατότητες διαφήμισης με προηγμένους μηχανισμούς image recognition και χρήση artificial intelligence», εξήγησε.
Στη συνέχεια, ο κ. Μπουρλής μίλησε στο κοινό για την τεχνολογία του Cο-Watching VR Cinema Experience. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί παρουσιάζουμε την παγκόσμια καινοτομία της εμπειρίας απομακρυσμένης συν-θέασης (co-watching) με VR cinema experience. Είναι το πάντρεμα κινηματογραφικής εμπειρίας και τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας. Η εικονική πραγματικότητα επιτρέπει στο χρήστη να ζήσει νέες εμπειρίες ταξιδεύοντας σε εικονικούς τρισδιάστατους κόσμους», επισήμανε. Ο κ. Μπουρλής έδωσε ένα παράδειγμα των δυνατοτήτων που προσφέρει η συγκεκριμένη τεχνολογία. «Για να σας δώσω μια εικόνα της εμπειρίας που έχουμε αναπτύξει, φανταστείτε ότι μπορώ να μπω στο Cine.gr, να επιλέξω την ταινία και την αίθουσα που επιθυμώ, να φορέσω τη μάσκα και να μπω σε μια εικονική αίθουσα, όπου δίπλα μου μπορεί να κάθεται κάποιος από την Κίνα με τη μάσκα του ή ένας Αμερικανός ή δύο φίλοι μου από την Αθήνα. Μπορούμε να δούμε την ταινία μαζί στο εικονικό περιβάλλον, να αλληλεπιδρούμε κάνοντας χρήση των avatar, αλλά και να συνομιλούμε στο διάλειμμα, όπως θα κάναμε και σε μια κανονική αίθουσα. Όλα αυτά είναι εφικτά. Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε και δεν έχουμε καταφέρει ακόμα, αλλά πλησιάζουμε, είναι το ζεστό ποπ κορν!», τόνισε.
Ο κ. Μπουρλής μοιράστηκε και τις σκέψεις του για τη ενδεχόμενη μελλοντική αξιοποίηση της τεχνολογίας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί εδώ στις αίθουσες του Φεστιβάλ ξεκινάει αυτή η καινοτομία. Θεωρώ πως δεν είναι μακριά η στιγμή, ίσως και του χρόνου, που το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει αντίστοιχες εικονικές αίθουσες και να δώσει το περιεχόμενό του σε ανθρώπους από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Εμείς είμαστε εδώ για να σχεδιάσουμε αυτήν την εμπειρία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», επισήμανε.
Τέλος, ο κ. Μπουρλής εξήγησε τη διαδικασία της επικείμενης προβολής. «Όπως θα δούμε τα επόμενα λεπτά, με τη χρήση της τεχνολογίας θα μπορέσουμε να φέρουμε κοντά σε μια εικονική αίθουσα τους 4 συμμετέχοντες, που βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες», εξήγησε. Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ο κ. Μπουρλής, προσκάλεσε τον Ορέστη Ανδρεαδάκη να πάρει τη θέση του, να φορέσει τη μάσκα και να μπει στην εικονική αίθουσα. Πριν την έναρξη της προβολής, τον λόγο πήρε ο δημιουργός της ταινίας Μετείκασμα, Αντώνης Ντούσιας, ο οποίος εξήγησε τι πραγματεύεται η ταινία. «Δεν ξέρω αν εμπίπτει ακριβώς στο είδος του κλασσικού κινηματογράφου. Είναι περισσότερο μια κινηματογράφηση σε έναν κόσμο που έχει δημιουργηθεί ως κολλάζ σκηνικών από εικαστικά έργα της συλλογής του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών», εξήγησε.
Ακολούθησε η προβολή της μικρού μήκους ταινίας, στη διάρκειά της οποίας το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ζωντανά στην οθόνη του κινηματογράφου τι βλέπουν οι συμμετέχοντες. Η προβολή για το κοινό γινόταν σε δύο πλάνα, ένα γενικό, που έδειχνε το σύνολο της αίθουσας και ένα ειδικό που έδειχνε ακριβώς τι έβλεπε με τη μάσκα του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης. Η ταινία είχε συνολική διάρκεια περίπου 10 λεπτά.
Στο τέλος της ταινίας, οι συμμετέχοντες συνομίλησαν μεταξύ τους και δήλωσαν τη χαρά τους για τη συμμετοχή στην εμπειρία. Στη συνέχεια, ο κ. Ανδρεαδάκης απηύθυνε ερώτηση στον ηθοποιό με αναπηρία, κ. Πάνο Ζουρνατζίδη, για τις σκέψεις του ως προς την αξιοποίηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.
Όπως ο ίδιος εξήγησε, η τεχνολογία δίνει πολλές δυνατότητες στα άτομα με αναπηρία, αλλά δεν θα έπρεπε, ωστόσο, να αποτελέσει αιτία να επαναπαυτεί το κράτος απέναντι στις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στα άτομα με αναπηρία. «Ήταν μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία που έζησα ως ανάπηρος άνθρωπος, με κάποιες δυσκολίες στη μετακίνηση. Ανοίγονται καινούριοι ορίζοντες όσον αφορά την προσβασιμότητα, ένας καινούριος κόσμος για άτομα που έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία στη μετακίνησή τους. Θα μπορούσα να δω άνετα και μια θεατρική παράσταση με αυτή την τεχνολογία, ειδικά τη στιγμή που στην Ελλάδα τα θέατρα είναι μη προσβάσιμα για άτομα με αναπηρία. Δεν θα πρέπει, ωστόσο, η τεχνολογία αυτή να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία από την πολιτεία για να μην είναι προσβάσιμα τα θέατρα ή για να μην τηρεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στα άτομα με αναπηρία. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πανάκεια», σημείωσε. «Ας δούμε που θα μας βγάλει αυτή η τεχνολογία. Τι καινούριο έχουμε να ανακαλύψουμε στον θαυμαστό αυτό καινούριο κόσμο», δήλωσε ο κ. Ανδρεαδάκης κλείνοντας την παρουσίαση.