54ο ΦΚΘ: Η τελετή έναρξης

54ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
1-10 Νοεμβρίου 2013
 
ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ 

Με τα βλέμματα συγκεντρωμένα στον Τζιμ Τζάρμους άνοιξε η αυλαία του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο κατάμεστο Ολύμπιον, καθώς ο αμερικανός δημιουργός έδωσε το «παρών» με αφορμή την προβολή της νέας ταινίας του Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ. Την τελετή παρουσίασε η ηθοποιός Ελένη Ρουσσινού, η οποία πρωταγωνιστεί στην ταινία Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά, που προβάλλεται στη φετινή διοργάνωση.
 
Στον χαιρετισμό του, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης τόνισε: «Το Φεστιβάλ συμπληρώνει φέτος 54 χρόνια και πιστεύω ότι η χρονιά αυτή είναι  πολύ δυνατή παρά τις δυσκολίες που κι εμείς, όπως όλη η χώρα, αντιμετωπίζουμε. Θα επαναλάβω ότι νιώθω περήφανος που το 80% του προϋπολογισμού της φετινής διοργάνωσης προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν επιβαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό. Με ένα σύνολο 150 ταινιών από 54 χώρες, με 300 ξένους και 200 Έλληνες επισκέπτες, με αφιερώματα σε ανεξάρτητους δημιουργούς και στο τμήμα για το βαλκανικό σινεμά, με αγαπημένους σκηνοθέτες και με  έναν όλο και πιο δυνατό ελληνικό κινηματογράφο, συνθέτουμε το παζλ της φετινής διοργάνωσης της οποίας ο κεντρικός της άξονας είναι η ανατροπή».
 
Στη συνέχεια, ο κ. Εϊπίδης καλωσόρισε τον ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν, ο οποίος φέτος είναι ο πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ. Παράλληλα, ο κ. Εϊπίδης παρουσίασε και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής: τον Σκοτ Φούντας, κριτικό κινηματογράφου του περιοδικού Variety, την παραγωγό Άντα Σόλομον, τον Εντουάρ Ουαϊντρόπ -καλλιτεχνικό διευθυντή στο «Δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών» του Φεστιβάλ Καννών- και τον μουσικό Κωνσταντίνο Βήτα, ο οποίος θα δώσει και δύο συναυλίες στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης. Επίσης, ο κ. Εϊπίδης ευχαρίστησε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013 και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDIA, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Δημόσια Τηλεόραση και όλους τους χορηγούς, που, όπως σημείωσε,  «ακόμη και σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς συνεχίζουν να μας συμπαραστέκονται».
 
 
Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ο οποίος καλωσόρισε εκ μέρους του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου τους «διακεκριμένους καλεσμένους του Φεστιβάλ», όπως είπε. Ο κ. Ανδριανός παρατήρησε: «Η κομβική σημασία του Φεστιβάλ στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας είναι γνωστή σε όλους». Και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για έναν σημαντικότατο θεσμό με διεθνή ακτινοβολία και ταυτόχρονα μια μεγάλη γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Είναι ένα βήμα για τους κινηματογραφιστές, και ιδίως τους νέους, να προβάλουν τη δουλειά τους, είναι μία ευκαιρία για τους φίλους του κινηματογράφου να απολαύσουν ποιοτικές ταινίες, να δουν από κοντά καταξιωμένους δημιουργούς και ταυτόχρονα είναι ένας θεσμός για την προβολή της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής. Είναι σημαντικό ότι μέσα στη δύσκολη περιπέτεια της κρίσης ο ελληνικός κινηματογράφος όχι μόνο δηλώνει δυναμικά ‘’παρών’’, αλλά και κερδίζει διεθνείς διακρίσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι η σταθερά ανοδική πορεία του ελληνικού κινηματογράφου τα τελευταία χρόνια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τα σημαντικά προβλήματα που όντως υπάρχουν, με πρώτο απ’ όλα τη μεγάλη μείωση των διαθέσιμων πόρων λόγω της κρίσης. Το κράτος στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει στο μέτρο των δυνατοτήτων του τον κινηματογράφο, όπως και ευρύτερα την πολιτιστική δημιουργία».
 
Μήνυμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μετέφερε αμέσως μετά ο σύμβουλός του σε θέματα πολιτισμού, Δημοσθένης Δαββέτας. «Έχετε τη στήριξη του πρωθυπουργού, πρακτικά και ψυχικά», είπε ο κ. Δαββέτας. Παράλληλα, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Γιατί το Φεστιβάλ αυτό κατά την άποψή μας έχει ιδιαίτερη αξία; Για τις τρεις λέξεις - κλειδιά του τίτλου του: Φεστιβάλ, κινηματογράφος, Θεσσαλονίκη. Το Φεστιβάλ έχει να κάνει με το festivus, την αίσθηση της γιορτής, την κοινότητα ανθρώπων που ζουν μια κινηματογραφική εμπειρία, καθώς με τον ίδιο τον κινηματογράφο που δεν είναι μία απλή αίσθηση αλλά είναι ουσιαστικά η νεωτερική ζωή, αυτό που εκφράζει η μοντέρνα εποχή. Κι επιπλέον, έχει να κάνει με τη Θεσσαλονίκη που υπήρξε πάντα κέντρο διαπολιτισμικού διαλόγου και σαν τέτοιο πρέπει να προχωρήσει».
 
Την επίσημη έναρξη του 54ου ΦΚΘ κήρυξε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ και δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος χαριτολογώντας δήλωσε «σινεμαδάκιας», καθώς όπως είπε, «πηγαίνω πολύ συχνά σινεμά και πιστεύω ότι από τα φεστιβάλ βγαίνουν όλες οι καινούργιες τάσεις για την τέχνη που λέγεται σινεμά». Ο κ. Μπουτάρης καλωσόρισε το κοινό στο Φεστιβάλ, το οποίο φέτος ακολουθεί χρονικά τα 48α Δημήτρια και συνυπάρχει με την 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος τόνισε, μεταξύ άλλων: «Τι σημαίνει ένα φεστιβάλ σε περίοδο κρίσης; Ότι όσο περιορίζονται οι οικονομικές δυνατότητες τόσο μεγαλύτερη καταγράφεται η επιτυχία του. Το ΦΚΘ για τη Θεσσαλονίκη, τους δημιουργούς, το κοινό σημαίνει πολλά. Αναγνωρίζουμε τη λάμψη του Φεστιβάλ, τη συμβολή του στην προβολή της πόλης, το άνοιγμα και την εξωστρέφειά της, τη διαμόρφωση της σύγχρονης εικόνας της Θεσσαλονίκης, αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες και την επιμονή των συντελεστών του να δημιουργούν και να επιτυγχάνουν ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα παρά τις αντιξοότητες. Είναι ένα φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει διεθνώς σ’ αυτόν τον τομέα. Η υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι δεδομένη και έμπρακτη γι’ αυτό και αποδέχτηκα τον ρόλο του προέδρου του ΔΣ του Φεστιβάλ. Ο δικός μας ρόλος είναι να παρέχουμε το βήμα στους δημιουργούς, να εξασφαλίσουμε τους όρους της συνάντησής τους με το κοινό. Οι βραβεύσεις σε διεθνές επίπεδο των ελληνικών ταινιών συνεχίζονται και βεβαιώνουν ότι η τέχνη μπορεί να ανθίζει σε τέτοιες αντίξοες συνθήκες ίσως επειδή οι καλλιτέχνες αφουγκράζονται με διαφορετικό τρόπο τον κόσμο». Κλείνοντας, ο κ. Μπουτάρης ευχαρίστησε τον κ. Εϊπίδη και τους συνεργάτες του, ευχήθηκε καλή επιτυχία στη διοργάνωση και έδωσε ραντεβού με το κοινό στις αίθουσες. 
 
Στη συνέχεια, εν μέσω θερμών και παρατεταμένων χειροκροτημάτων, ο κ. Εϊπίδης παρουσίασε τον Τζιμ Τζάρμους, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα του Ολύμπιον. «Νιώθω μεγάλη τιμή που η ταινία μου ανοίγει το 54ο Φεστιβάλ. Νιώθω τιμή που βρίσκομαι εδώ», είπε ο διακεκριμένος σκηνοθέτης και πρόσθεσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Δημήτρη Εϊπίδη για την καθοδήγησή του. Τον γνωρίζω εδώ και 30 χρόνια και είναι σαν ‘’νονός’’ του ενδιαφέροντος κινηματογράφου. Θέλω να ευχαριστήσω και τον Χρήστο Κωνσταντακόπουλο από την εταιρεία παραγωγής Faliro House Productions, χωρίς τον οποίο δεν θα κάναμε την ταινία. Δεν βρίσκαμε χρηματοδότηση, μέχρι που εμφανίστηκε αυτός σαν άγγελος.  Άνθρωποι όπως ο Χρήστος και ο Δημήτρης ανοίγουν ένα νέο κύμα του ελληνικού κινηματογράφου που είναι πραγματικά φανταστικό, και μάλιστα εδώ συνάντησα και ορισμένους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτό. Σας ευχαριστώ που φιλοξενείτε την ταινία μου στην εναρκτήρια βραδιά  του υπέροχου Φεστιβάλ σας».
 
Μετά την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης, προβλήθηκε η ταινία Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί του Τζιμ Τζάρμους, που αφηγείται τις ιδιόρρυθμες διαδρομές δύο εκλεπτυσμένων ροκ βρικολάκων, της Ιβ και του Άνταμ, τους οποίους υποδύονται η Τίλντα Σουίντον και ο Τομ Χίντλεστον.
 
Την τελετή έναρξης τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι Γιάννης Ανδριανός Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δημοσθένης Δαββέτας, Σύμβουλος Πρωθυπουργού σε θέματα πολιτισμού, Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος Δ.Σ. Φ.Κ.Θ., Σπύρος Πέγκας Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού και Μέλος Δ.Σ. Του Φ.Κ.Θ., Φίλιος Στάγκος Γενικός Διευθυντής FM 100 και Μέλος Δ.Σ. του Φ.Κ.Θ., Βικτωρία Γεωργουβέλα Σύμβουλος Πολιτιστικής Διαχείρισης και Μέλος Δ.Σ. Φ.Κ.Θ., Σταύρος Καλαφάτης Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, οι βουλευτές Κατερίνα Μάρκου, Αικατερίνη Ξηροτύρη, Γιάννης Ιωαννίδης και Τάσος Κουράκης, Robert P. Sanders Πρόξενος ΗΠΑ, Christophe Le Rigoleur Πρόξενος Γαλλίας και Διευθυντής Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Turgul Biltekin Πρόξενος Τουρκίας, Παντελής Πετμεζάς Πρόξενος Καναδά, Dr Ingo Von Voss Πρόξενος Γερμανίας, Salamon Paven Martin Ladislau Πρόξενος Ρουμανίας, Έβελυν Παπαδοπούλου Επίτιμη Πρόξενος Αυστρίας, Σαμ Ναχμίας Πρόξενος Ισπανίας, Χρήστος Γανδάς Πρόξενος Αυστραλίας, Μαρία Τσακάλη Επίτιμη Πρόξενος Μ. Βρετανίας, Riza Poda Πρόξενος Αλβανίας, Γιάννης Μυλόπουλος Πρύτανης Α.Π.Θ., Todd Pierce Σύμβουλος Δημοσίων Υποθέσεων Αμερικανικού Προξενείου, Peter Panes Διευθυντής Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Κουράκης Αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος, Έλλη Χρυσίδου Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Καλυψώ Γούλα Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αντώνιος Καρούμπης Αντιδήμαρχος Σχολικής Μέριμνας, Αθλητισμού και Δια βίου Μάθησης, Μαρία Πασχαλίδου Πρόεδρος ΚΕΔΗΘ, Jurgen Roters Δήμαρχος Κολωνίας, Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης Πρόεδρος Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, Μαρία Τσαντσάνογλου Διευθύντρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Συραγώ Τσιάρα Προϊσταμένη Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, Λάζαρος Κωνσταντινίδης Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μονής Λαζαριστών, Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος ΔΕΘ Helexpo, Σταύρος Ανδρεάδης Πρόεδρος του ομίλου ΣΑΝΗ Α.Ε και Πρόεδρος Π.Ε.Ε.Β.Ε., εκ μέρους της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας οι Μηνάς Ζωούλης Γενικός Διευθυντής, Μηνάς Μαυρικάκης Διευθυντής Επικοινωνίας και Βαρβάρα Παναγοπούλου Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, οι Στυλιανός Κεχρής, Γιάννης Βογιατζής (Οίνοι Βορείου Ελλάδος), οι Διονύσης Φωτόπουλος σκηνογράφος, Τάσος Μπουλμέτης σκηνοθέτης, Αλέξανδρος Αβρανάς σκηνοθέτης, Ρένη Πιττακή ηθοποιός, κ.ά.
 
Η ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες», το αφιέρωμα στο Σύγχρονο Αργεντίνικο Κινηματογράφο, τα αφιερώματα στους Αλέν Γκιροντί και Κλερ Σιμόν, το επετειακό αφιέρωμα του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια», το σύνολο του ελληνικού προγράμματος, καθώς και η Αγορά του 54ου ΦΚΘ χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.