Το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης συμμετέχει στις εκδηλώσεις εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και προσκαλεί το κοινό να λάβει μέρος στις δράσεις του, που θα πραγματοποιηθούν στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2013.
Οι εκδηλώσεις σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης υλοποιούνται κάτω από το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά», ενώ η διετία 2013-2014 είναι αφιερωμένη στο Χρόνο, με γενικό τίτλο των εκδηλώσεων «Τα πρόσωπα του Χρόνου».
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται ως εξής:
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία με θέμα «Κινηματογράφος: Η τέχνη του να παίζεις με το χρόνο (Alain Resnais)».
Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013 το Μουσείο Κινηματογράφου διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις με στόχο να γίνει κατανοητό στους μικρούς και μεγάλους μαθητές ότι ο κινηματογράφος αφηγείται και πλάθει ιστορίες μέσα από τις οποίες παράγεται αλλά και αναπλάθεται ο χρόνος. Τα παιδιά θα αναζητήσουν διαχρονικά πρόσωπα του ελληνικού κινηματογράφου. Παράλληλα, θα συναρμολογήσουν εικόνες που εκτυλίσσονται σε διαφορετικούς χρόνους, αλλά στον ίδιο τόπο, ανακαλύπτοντας το πώς ένας σκηνοθέτης μπορεί να κατασκευάσει μια νέα δική του πραγματικότητα αξιοποιώντας τις τεχνικές μιας κινηματογραφούμενης εικόνας.
Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις: Μαρία Παπασωτήρη, υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (τηλ. 2310-508398, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013 (12:00 – 14:00)
Προβολή της ταινίας Η θυσία του Κόρτσακ / Korczak του Αντρέι Βάιντα (Πολωνία-Γερμανία, 1990) στην αίθουσα «Τάκης Κανελλόπουλος».
Η ταινία είναι επικεντρωμένη στη σπουδαία μορφή του πολωνού θεμελιωτή της μοντέρνας παιδαγωγικής, Γιάνους Κόρτσακ. Γεννημένος στην Βαρσοβία, σε μεγαλοαστική εβραϊκή οικογένεια το 1878, υπήρξε παιδίατρος, συγγραφέας βασικών, όσο και πρωτοποριακών για την εποχή τους (και όχι μόνον) βιβλίων, σχετικά με την εκπαίδευση του παιδιού, τα δικαιώματά του και την ανάπτυξη των δημιουργικών και καλλιτεχνικών του δεξιοτήτων, ιδρυτής και διευθυντής ενός ορφανοτροφείου (έργο ζωής) στην Βαρσοβία, στο οποίο έμεινε αφοσιωμένος μέχρι το τραγικό του τέλος. Το 1942, όταν οι ναζί μετακίνησαν τα εβραιόπουλα από το ίδρυμα στο γκέτο της πόλης, καθώς η τελική λύση είχε ήδη δρομολογηθεί, ο Κόρτσακ τέθηκε επικεφαλής της θλιβερής πομπής, στηρίζοντας τα 200 ορφανά του, αρνήθηκε να παραλάβει το ελβετικό διαβατήριο και να σωθεί (το έργο και η φήμη του ήταν παγκόσμια) και επέλεξε να θυσιαστεί και να χαθεί μαζί τους στο στρατόπεδο εξόντωσης της Τρεμπλίνκα.
Ο Βάιντα, σε σενάριο της πολύ καλής σκηνοθέτιδας Ανιέσκα Χόλαντ, καταγράφει την τελευταία περίοδο της ζωής αυτής της σημαντικής προσωπικότητας, μ’ έναν σπαραχτικό όσο και συγκινητικό τρόπο, επικουρούμενος από την εκπληκτική ερμηνεία του Βόιτσεκ Πζόνιακ και την εξαιρετική ασπρόμαυρη φωτογραφία του Ρόμπι Μίλερ, αποτίνοντας φόρο τιμής σ’ έναν υπερασπιστή του θαύματος της παιδικής ηλικίας και μεγάλο δάσκαλο στο μάθημα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Χώρος: Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Λιμάνι)
Ωράριο λειτουργίας κατά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (27 έως 29 Σεπτεμβρίου 2013):
Παρασκευή 27/9: 09:00 – 19:00
Σάββατο 28/9 και Κυριακή 29/9: 11:00 – 20:00