15ο ΦΝΘ: Live Streaming Έναρξη

LIVE STREAMING ΕΝΑΡΞΗ

Το πρωτοποριακό εγχείρημα «Live Streaming Project – Ντοκιμαντέρ σε Ταυτόχρονη Μετάδοση» άνοιξε αυλαία με μεγάλη επιτυχία τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013, στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με την προβολή της ταινίας Ο εξ αίματος αδελφός του Στιβ Χούβερ, στην κατάμεστη αίθουσα Ολύμπιον.

Για τρίτη χρονιά, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εφαρμόζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Παπανικολάου. Χάρη στις νέες τεχνολογίες, το ΦΝΘ «ταξιδεύει» σε 5 πόλεις της Ελλάδας - Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Ξάνθη και Ρέθυμνο– καθώς και στη Λευκωσία της Κύπρου, σε συνεργασία με τα κατά τόπους Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ξάνθης, ΤΕΙ Κρήτης και Frederick University). Η ταυτόχρονη μετάδοση αφορά στις προβολές του Φεστιβάλ οι οποίες πραγματοποιούνται στο Ολύμπιον μέχρι και την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 στη ζώνη των 20.30.

Στην ταινία Ο εξ αίματος αδελφός, κεντρικός ήρωας είναι ένας νεαρός Αμερικανός, ο Ρόκι, ο οποίος πηγαίνει στην Ινδία ως τουρίστας, αλλά βρίσκει εκεί το σκοπό της ζωής του. Όταν επισκέπτεται στην περιοχή Τσενάι ένα ορφανοτροφείο για παιδιά που είναι φορείς του ιού του AIDS, αποφασίζει να μείνει εκεί και να αφιερωθεί στη φροντίδα τους.

Ο αμερικανός σκηνοθέτης Στιβ Χούβερ ήταν παρών στην προβολή και προλόγισε με συντομία την πρώτη του αυτή ταινία, εξηγώντας ότι ο Ρόκι είναι παιδικός του φίλος. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα και δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη. «Πέρασα φανταστικά όλες αυτές τις ημέρες», τόνισε και ευχαρίστησε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία.

Μετά την προβολή της ταινίας, η οποία συγκίνησε το κοινό, ακολούθησε η διαδικασία ερωταπαντήσεων, στις οποίες συμμετείχε εκτός από το κοινό του Ολύμπιον και το κοινό των πόλεων όπου πραγματοποιείται η ταυτόχρονη μετάδοση στο πλαίσιο του 15ου ΦΝΘ. Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο που ο Ρόκι έφτασε αρχικά στο ορφανοτροφείο, ο σκηνοθέτης απάντησε ότι η ιστορία είναι κάπως περίπλοκη. «Ο Ρόκι είναι επαγγελματίας φωτογράφος. Ξεκίνησε για την Ινδία και προσγειώθηκε στην περιοχή Τσενάι, η οποία είναι πολύ μακριά από την Καλκούτα. Κάποιος του είπε ότι υπάρχει εκεί αυτό το ορφανοτροφείο και ο Ρόκι θέλησε να το επισκεφτεί. Όσα είδε εκεί αρχικά τον απώθησαν, η εικόνα των παιδιών όμως έμεινε στο μυαλό του. Κι όταν συνέχισε το ταξίδι του αλλού, κάτι του έλεγε να γυρίσει πίσω, όπως κι έκανε», εξήγησε ο δημιουργός.

Αναφερόμενος στον μικρό Σούρια, ο οποίος στην ταινία νοσηλεύεται βαριά άρρωστος, ο σκηνοθέτης πληροφόρησε τους θεατές ότι είναι πλέον πολύ καλά στην υγεία του. «Δείξαμε στα παιδιά την ταινία και συγκινήθηκαν πολύ. Ο Σούρια, μάλιστα, ένιωσε δημοφιλής σαν ροκ σταρ», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση άλλου θεατή για το πόσο επηρέασε τον ίδιο τον σκηνοθέτη η ταινία, ο Στιβ Χούβερ απάντησε: «Με επηρέασε βαθιά. Με επηρέασαν όλα όσα είδα να κάνει ο Ρόκι. Πριν βρεθώ στην Ινδία δεν ήμουν ενημερωμένος για τη φτώχεια, το AIDS ούτε είχα καταλάβει τι ακριβώς έκανε εκεί ο Ρόκι. Αφού βρέθηκα εκεί έκανα σχέσεις, συνδέθηκα συναισθηματικά με πρόσωπα. Πήγα ξανά στην Ινδία τον περασμένο Δεκέμβριο κι έμαθα ότι ο Ρόκι έκανε περιοδεία και σε άλλα ορφανοτροφεία με σκοπό να βρει τρόπους να βοηθήσει τα παιδιά». Όπως εξήγησε ο σκηνοθέτης, τα έσοδα της ταινίας θα διατεθούν για την ενίσχυση της σπουδαίας αυτής προσπάθειας. Σημείωσε, επίσης, ότι ο ίδιος σκέφτηκε κάποια στιγμή να μείνει στην Ινδία, διαπίστωσε όμως ότι δεν είχε το ψυχικό σθένος για κάτι τέτοιο και ότι ήταν προτιμότερο να βοηθήσει με τον δικό του τρόπο τα παιδιά αυτά, μέσα από το ντοκιμαντέρ του.

Στη συνέχεια, θεατής από το Ρέθυμνο ρώτησε τον σκηνοθέτη σχετικά με το πώς ο Ρόκι σκοπεύει να συντηρήσει οικονομικά τη δική του οικογένεια (στο ντοκιμαντέρ ο ήρωας παντρεύεται μια νεαρή Ινδή), ο Στιβ Χούβερ απάντησε: «Ο Ρόκι είναι ουσιαστικά άνεργος. Υποστηρίζει ό,τι κάνει στην Ινδία μέσα από δωρεές. Στόχος του είναι να δώσει βιωσιμότητα στο έργο του, για το λόγο αυτό μάλιστα σκοπεύει να φτιάξει μικρές επιχειρήσεις, στις οποίες να απασχολούνται τα παιδιά όταν κλείσουν τα 15 τους χρόνια και φύγουν από το ορφανοτροφείο. Η σύζυγός του τον στηρίζει σε αυτή του την προσπάθειά».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις οικονομικές απαιτήσεις για τη λειτουργία του ορφανοτροφείου, ο δημιουργός απάντησε ότι δεν γνωρίζει πώς ακριβώς χρηματοδοτείται το ίδρυμα, ξέρει πάντως ότι λειτουργούσε πολύ πριν βρεθεί εκεί ο Ρόκι και ότι σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στην εθελοντική εργασία. Κλείνοντας, ο Στιβ Χούβερ ζήτησε από τους θεατές να υποστηρίξουν είτε οικονομικά είτε ηθικά την προσπάθεια μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζονται με την ταινία και το εγχείρημα.