Έπεσε η αυλαία του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες Του 21ου Αιώνα με την απονομή των βραβείων της διοργάνωσης, σε μια λιτή τελετή λήξης, το Σάββατο 17 Μαρτίου 2012, στο Ολύμπιον.
Τη βραδιά άνοιξε ο σαξοφωνίστας Θεόφιλος Σωτηριάδης, ο οποίος ερμήνευσε το έργο Grab it, δίνοντας ξεχωριστό μουσικό χρώμα στην εκδήλωση. Στη συνέχεια, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης ανέβηκε στο βήμα, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό: «Στην έναρξη του Φεστιβάλ αναφέρθηκα στο στόχο μας που πάντα παραμένει ο θεατής. Επιθυμούμε να γεμίζουμε τις αίθουσες γιατί σήμερα έχουμε ανάγκη το ντοκιμαντέρ περισσότερο από ποτέ. Και τον στόχο αυτόν τον πετύχαμε. Οι θεατές κατέκλυσαν τις αίθουσες του Φεστιβάλ, ξεπερνώντας τους 50.000! Αυτή είναι για μας η μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη επιβράβευση».
Ο κ. Εϊπίδης πρόσθεσε: «Στις δέκα μέρες που πέρασαν είδαμε 190 ταινίες από 41 χώρες. Μοιραστήκαμε ανθρώπινες στιγμές, συγκινηθήκαμε, ενημερωθήκαμε, διευρύναμε το πνεύμα και τα όρια του κόσμου μας. Επαληθεύτηκαν οι προσδοκίες μας για το ελληνικό ντοκιμαντέρ, του οποίου η παρουσία κάθε χρόνο δυναμώνει. Συνδεθήκαμε ζωντανά με την Κέρκυρα, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, την Πάτρα και τη Λευκωσία, όπου το κοινό είδε ταυτόχρονα με τη Θεσσαλονίκη ταινίες της ζώνης των 20.30 στο Ολύμπιον και παρακολούθησε τις παρουσιάσεις των προσκεκλημένων σκηνοθετών συμμετέχοντας επίσης στις συζητήσεις με τους δημιουργούς. Φιλοξενήσαμε στο τμήμα της Αγοράς εκπροσώπους μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών και δικτύων και, όπως πάντα, μέσα από το Pitching Forum που διοργανώνουμε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ EDN πετύχαμε συνεργασίες και συμπαραγωγές που ευελπιστώ να δούμε στα προγράμματά μας τα επόμενα χρόνια. Πιστεύω ότι πετύχαμε κάποιους από τους στόχους μας. Και, φυσικά, η προσπάθεια θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Εδώ, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, και τους εθελοντές που εργάστηκαν σκληρά για την επιτυχία αυτής της διοργάνωσης. Και, φυσικά, όλους αυτούς που μας στάθηκαν στο πλάι μας: Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και προσωπικά τον Υπουργό κ. Παύλο Γερουλάνο, το Δήμο Θεσσαλονίκης, την ΕΡΤ, την ΕΡΤ-3, το Πρόγραμμα MEDIA, και ασφαλώς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΕΣΠΑ. Επίσης, όλους τους χορηγούς και τους υποστηρικτές του Φεστιβάλ. Και για τη σημερινή βραδιά, τη σκηνοθέτιδα Λένα Πετροπούλου και την παρουσιάστρια Θέμιδα Βελένη. Ραντεβού λοιπόν στο 15ο Φεστιβάλ που θα γίνει 22 με 31 Μαρτίου 2013».
Αμέσως μετά, ακολούθησε η διαδικασία απονομής των βραβείων του 14ου ΦΝΘ. Το πρώτο βραβείο που δόθηκε ήταν εκείνο της Διεθνούς Αμνηστίας για την καλύτερη ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα» του φεστιβάλ. Την φετινή επιτροπή αποτελούσαν οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας, Ειρήνη Τσολάκη, Κατερίνα Καλογερά, Μάρω Σαββοπούλου και Μαριάννα Λεονταρίδου καθώς και ο δημοσιογράφος Σωτήρης Δανέζης. Στη σκηνή ανέβηκε η Ειρήνη Τσολάκη, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, προκειμένου να ανακοινώσει το έπαθλο και το σκεπτικό της επιτροπής: «Έξι χρόνια κατ’ οίκον περιορισμό. Είκοσι χρόνια στέρηση των δικαιωμάτων του. Του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, κάθε επαφή με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και καμία κινηματογραφική δημιουργία. Κι όλα αυτά, επειδή διαμαρτυρήθηκε με τις ταινίες του κατά του απολυταρχικού καθεστώτος του Ιράν. Η Διεθνής Αμνηστία συγκέντρωσε 21.000 υπογραφές για να τον υπερασπιστεί. Πρόκειται για τον Ιρανό σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί. Το φετινό βραβείο της ενότητας ‘’Ανθρώπινα Δικαιώματα’’ απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Αυτό δεν είναι μια ταινία / This Is Not A Film των Τζαφάρ Παναχί και Μοτζτάμπα Μιρταχμάς».
Το βραβείο της WWF για την καλύτερη ταινία της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» απονεμήθηκε στην ταινία Ζήτω οι αντίποδες / Vivan las Antipodas! του Βίκτορ Κοσακόφσκι. Η φετινή κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από τα μέλη της WWF Γιώργο Βελλίδη, Μαρία Λιβανού και Παναγιώτη Φραντζή. Ο τελευταίος πραγματοποίησε την απονομή, ευχόμενος μεταξύ άλλων για το φεστιβάλ «και του χρόνου και πάλι με γεμάτες αίθουσες».
Στη συνέχεια, απονεμήθηκε το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον». Τη φετινή κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι Θωμάς Σιώμος (δημοσιογράφος), Φανή Τουπαλγίκη (παραγωγός) και Ευδοκία Παπαδημητρίου (σκηνοθέτιδα). Εκπροσωπώντας τον τηλεοπτικό σταθμό, ο σκηνοθέτης Γιώργος Μπότσιος σημείωσε, μεταξύ άλλων, τη χορηγική υποστήριξη της ΕΡΤ3 σε 12 ντοκιμαντέρ με θέμα τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Το βραβείο της ΕΡΤ3 απονεμήθηκε εξ ημισείας στις ταινίες Απαλλοτρίωση / Expropriation του Μάνου Παπαδάκη και Μια χούφτα γενναίοι άνθρωποι / A Few Brave People της Ρυγιά Αρζού Κοκσάλ. Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 1.500 ευρώ για καθεμιά ταινία. Από τους σκηνοθέτες, ο Μάνος Παπαδάκης έδωσε το παρών και παρέλαβε το βραβείο του.
Έπειτα, έγινε η απονομή του βραβείου «Doc on Air» της ΕΡΤ, που αφορά στο καλύτερο project του Pitching Forum του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ. Τη κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι tutors που παρακολουθούν τις προτάσεις ντοκιμαντέρ στο Pitching Forum του Docs in Thessaloniki του EDN. Το βραβείο ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης, ο οποίος επεσήμανε την προσφορά της κρατικής τηλεόρασης στο ελληνικό σινεμά: «Με πολλή χαρά σας ανακοινώνω ότι η ΕΡΤ διέθεσε για τον εγχώριο κινηματογράφο και φέτος περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, αυτό που εμείς κάνουμε είναι να επιστρέφουμε τα χρήματα που πληρώνει ο ελληνικός λαός στην ΕΡΤ, στην παραγωγή του κινηματογράφου της χώρας μας, μια βιομηχανία που εξελίσσεται με πάρα πολύ καλό ρυθμό και πολύ αισιόδοξα μηνύματα. Στο 14ο ΦΝΘ η δημόσια τηλεόραση συμμετέχει με 26 ταινίες και για πρώτη φορά με σειρά ταινιών - τις Μικροπόλεις, το Docville, τη Μεσόγειο και τις Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους - αλλά και με συμπαραγωγές σε ντοκιμαντέρ όπως Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων και η Σαγιόμι, που αποτελούν ακόμη μια προσπάθεια να ανοίξουμε νέους δρόμους. Τα χρήματα που δώσαμε φέτος κυμάνθηκαν στα περσινά επίπεδα, γεγονός πολύ σημαντικό σε σχέση με την κατάσταση της χώρας». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Μόνο το ντοκιμαντέρ μπορεί να μας προσφέρει τόσες μαγικές εικόνες και στιγμές, ταξιδεύοντάς μας από τα έγκατα της γης στη Βολιβία ως τα μπορντέλα της Ταϊλάνδης και από τις μουσικές κοινότητες της Ιταλίας μέχρι τις μικροπόλεις της Αθήνας». Αμέσως μετά, ο κ. Ταγματάρχης απένειμε το βραβείο «Doc οn Air» της ΕΡΤ στο project My Journey to Meet You, σε σκηνοθεσία Marco Simon Puccioni και παραγωγή Simone Catania /Indyca. Το έπαθλο παρέλαβε ο σκηνοθέτης, ο οποίος δήλωσε: «Ευχαριστώ πρώτα απ’ όλα τη Θεσσαλονίκη, έπειτα το EDN και φυσικά το 14ο ΦΝΘ. Θεωρώ ότι αυτό το βραβείο αποτελεί μία ενθάρρυνση για να συνεχίσουμε αυτό το project, κάτι που θεωρούμε σημαντικό, δεδομένου ότι θέλουμε να βοηθήσουμε την κοινωνία να καταλάβει τις αλλαγές που θα καθορίσουν το μέλλον μας».
Η απονομή συνεχίστηκε με το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI. Πρόεδρος της φετινής επιτροπής ήταν ο Boyd Van Hoeij και μέλη οι Minou Moshiri, Necati Sonmez, Guilhem Caillard και Στράτος Κερσανίδης. Στη σκηνή ανέβηκαν ο κ. Van Hoeij και ο κ. Κερσανίδης. Ο πρώτος, απηύθυνε ευχαριστίες προς το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και τον κ. Εϊπίδη, εκθειάζοντας το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο ταινιών, που δυσκόλεψαν ιδιαίτερα το έργο της επιτροπής. Από τη μεριά του, ο κ. Κερσανίδης παρατήρησε: «Και το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ επιβεβαίωσε ότι ο θεσμός πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο και εύχομαι κάθε χρόνο να βαδίζει σε αυτό τον δρόμο». Ο ίδιος ανακοίνωσε το βραβείο FIPRESCI για την καλύτερη ελληνική ταινία, το οποίο απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ Σαγιόμι του Νίκου Νταγιαντά, επισημαίνοντας παράλληλα το σκεπτικό της επιτροπής: «Το βραβείο απονέμεται σε μία ευαίσθητη και ευφυή μαρτυρία για ένα από τα πιο σύγχρονα και σοβαρά θέματα που αφορούν στη μοντέρνα Ελλάδα: τη μετανάστευση. Χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα σε δυο κουλτούρες που φαίνονται πολύ μακριά η μία από την άλλη, η ταινία απεικονίζει τη ζωή μιας εξαιρετικής γυναίκας, εντυπωσιάζοντας την κριτική επιτροπή από τον βαθύ σεβασμό και το θαυμασμό που επέδειξε ο ταλαντούχος αυτός σκηνοθέτης». Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Νίκος Νταγιαντάς σημείωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολλούς ανθρώπους, γιατί το ντοκιμαντέρ δεν είναι τίποτε άλλο παρά άνθρωποι. Ευχαριστώ λοιπόν, τον φωτογράφο της ταινίας Στέλιο Αποστολόπουλο, τον μοντέρ Νίκο Βαβούρη, τους παραγωγούς Ρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ, τα παιδιά στην εταιρεία Anemon για τα πάντα, όλη μου την οικογένεια γιατί παίζει στην ταινία και πρώτα απ’ όλα τη Σαγιόμι και τον Μανώλη, τον άντρα της, για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν».
Τη σκυτάλη πήρε αμέσως μετά ο κ. Van Hoeij, ανακοινώνοντας το βραβείο FIPRESCI για την καλύτερη ξένη παραγωγή, καθώς και το σκεπτικό της επιτροπής: «Το βραβείο απονέμεται στην ταινία Canicula του Χοσέ Άλβαρες, μια λυρική και κινηματογραφική αποτύπωση μιας περιθωριοποιημένης κουλτούρας. Διεισδύοντας στην καθημερινή ζωή του λαού Τοτόνακ μέσα από κοντινά πλάνα και ήχους, και με αξιοθαύμαστη αφηγηματική εγκράτεια, η ταινία εκθέτει τις συνηθισμένες και λιγότερο συνηθισμένες πτυχές αυτού του αρχαίου πολιτισμού». Από την πλευρά του, ο Χοσέ Άλβαρες τόνισε: «Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την αναγνώριση, πολύ περισσότερο μάλιστα επειδή προέρχεται από αυτή τη χώρα που αιώνες τώρα επιδεικνύει πολλά πράγματα, ανάμεσά τους και πάνω απ’ όλα την ομορφιά. Χαίρομαι πολύ που έφερα αυτόν το θησαυρό του Μεξικού στην Ελλάδα και σας ευχαριστώ πολύ που τον θαυμάσατε και πάνω απ’ όλα που τον αναγνωρίσατε. Αυτή η ταινία άλλωστε αφορά σε αυτούς τους ανθρώπους, αυτά τα παιδιά και τις γυναίκες που ζούνε τόσο κοντά στο θάνατο και στον πόλεμο. Ευχαριστώ πολύ το φεστιβάλ, τους ανθρώπους του και την επιτροπή».
Η απονομή των βραβείων του 14ου ΦΝΘ ολοκληρώθηκε με τα τέσσερα βραβεία κοινού, τα οποία αφορούν σε ελληνικό και ξένο ντοκιμαντέρ άνω και κάτω των 45 λεπτών. Ο επίτιμος προσκεκλημένος του 14ου ΦΝΘ, Εγιάλ Σιβάν, ανέβηκε στο βήμα για να πραγματοποιήσει την απονομή, κάνοντας προηγουμένως μια σύντομη εισαγωγή: «Αυτό που συμβαίνει εδώ και μία εβδομάδα είναι ότι λαμβάνω τιμές, οπότε τώρα ήρθε η στιγμή να ανταποδώσω. Θέλω να ευχαριστήσω πρώτα απ’ όλα τον Δημήτρη Εϊπίδη απλά και μόνο που υπάρχει, όπως είπα και στο masterclass που παρέδωσα τις προάλλες, καθώς επίσης και τους οργανωτές του αφιερώματος στο έργο μου και πάνω απ’ όλα τους υποτιτλιστές, μιας και ξέρω πόσο δύσκολοι είναι οι υπότιτλοι στις δικές μου ταινίες. Ευχαριστώ ακόμη τους εθελοντές του φεστιβάλ και φυσικά το κοινό. Αν αυτό είναι ένα κοινό σε εποχές κρίσης, τότε είμαι υπέρ της κρίσης».
Το βραβείο για ξένο ντοκιμαντέρ κάτω των 45’ απονεμήθηκε στην ταινία ORA του Φιλίπ Μπεϊλόκ. Στη σκηνή ανέβηκε για να το παραλάβει εκ μέρους του σκηνοθέτη, ο επίτιμος πρόξενος του Καναδά Παντελής Πετμεζάς, ο οποίος αφού δήλωσε υπερήφανος εκ μέρους της χώρας «που για άλλη μία φορά ένας δημιουργός της βραβεύεται από το ελληνικό κοινό», απηύθυνε το ευχαριστήριο μήνυμα του κ. Μπεϊλόκ: «Εύχομαι να ήμουν μαζί σας, στην Ελλάδα! Είμαι ιδιαίτερα περήφανος κι ευτυχισμένος για αυτό το βραβείο, δεδομένου ότι το απονέμετε εσείς, το κοινό. Η διάκριση αυτή μου λέει ότι, παρά τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα σας, η γιορτή του πολιτισμού είναι πιο ζωντανή από ποτέ, ότι η διάθεσή σας για καινοτομία, περιπέτεια και ρίσκο είναι ζωτική. Νιώθω ξεχωριστή τιμή και ευγνωμοσύνη που η ταινία μου προσέλκυσε το ενδιαφέρον σας. Εκ μέρους του Εθνικού Κινηματογραφικού Συμβουλίου του Καναδά και όλων των συναδέλφων μου, σας ευχαριστώ που αναγνωρίσατε τη δουλειά μας».
Καλύτερη ξένη παραγωγή άνω των 45’ ανακηρύχθηκε το ντοκιμαντέρ Ιταλία, αγάπα την ή παράτα την / Italy: Love It or Leave It σε σκηνοθεσία των Γκούσταβ Χόφερ και Λούκα Ραγκάτσι. Το βραβείο παρέλαβε η παραγωγός της ταινίας Βάνια ντελ Μπόργκο, η οποία δήλωσε: «Νιώθω μεγάλη τιμή που παραλαμβάνω αυτό το βραβείο, ιδιαίτερα σε αυτό το φεστιβάλ, που φιλοξένησε ταινίες υψηλότατου επιπέδου». Η ίδια διάβασε στο κοινό το ευχαριστήριο μήνυμα των δημιουργών: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για το βραβείο αυτό, αλλά και λυπημένοι που δεν βρισκόμαστε μαζί σας. Θεωρούμε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες που μοιράζονται πολλά κοινά, ένα δοξασμένο παρελθόν και ένα αβέβαιο μέλλον. Προσπαθήσαμε με την ταινία μας να παρουσιάσουμε δύο ανθρώπους που μέσα από την καθημερινότητά τους προσπαθούν να κάνουν κάτι που θα αλλάξει το μέλλον μας. Ελπίζουμε να αποτελούν για όλους έμπνευση».
Στη συνέχεια, απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης ελληνικής παραγωγής κάτω των 45’, το οποίο απέσπασε το ντοκιμαντέρ Ο τυφλός ψαράς των Στρατή Βογιατζή και Θέκλας Μαλάμου. Η κ. Μαλάμου επεσήμανε: «Είναι πολύ ενθαρρυντική για εμάς η συγκεκριμένη διάκριση, μιας και με τον Στρατή ετοιμάζουμε ένα οδοιπορικό ανά την Ελλάδα, με στόχο να φέρουμε στο προσκήνιο κι άλλες ανθρώπινες ιστορίες», ενώ επίσης ευχαρίστησε από καρδιάς τον κεντρικό ήρωα, τον κυρ-Γιάννη, «για το υπέροχο ταξίδι που μας χάρισε». Από την πλευρά του, ο κ. Βογιατζής υπογράμμισε πώς η ταινία ξεκίνησε «σαν ένα αστείο, χωρίς σχεδόν καθόλου παραγωγή, διαθέτοντας ωστόσο την αύρα ενός ανθρώπου που αποδέχεται την τραγικότητα της κατάστασής του, ενώ ταυτόχρονα τη γιορτάζει. Στις εποχές που ζούμε χρειαζόμαστε όσο ποτέ ανθρώπους σαν τον κυρ-Γιάννη».
Ολοκληρώνοντας την απονομή, ακολούθησε το βραβείο για την καλύτερη ελληνική παραγωγή άνω των 45’, το οποίο απέσπασε η ταινία Encardia, η πέτρα που χορεύει / Encardia, the Dancing Stone του Άγγελου Κοβότσου. Ο σκηνοθέτης, παραλαμβάνοντας το βραβείο του, δήλωσε: «Ευχαριστώ πάρα πολύ το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όσους δούλεψαν για αυτό, τον διευθυντή του Δημήτρη Εϊπίδη, όλους τους συνεργάτες μου, τον παραγωγό Γιώργο Πουλίδη, τον φωτογράφο Διονύση Πετρουτσόπουλο, τη μοντέρ Φανή Ζιώζια, τον ηχολήπτη Πασχάλη Κολέντση, και βέβαια τους Encardia, χωρίς τους οποίους δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η ταινία, αλλά και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου και την Film Commission που μας στήριξαν όσο μπορούσαν. Πιο πολύ, όμως, ευχαριστώ τους συναδέλφους ντοκιμαντερίστες που σε πολύ αντίξοες συνθήκες παλεύουν, κάνουν ταινίες μόνοι τους και ανοίγουν ένα παράθυρο στον κόσμο, κάτι που χρειάζεται να το ενισχύσουμε όσο μπορούμε».
Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή της ξένης ταινίας Ιταλία, αγάπα την ή παράτα την που απέσπασε το βραβείο κοινού άνω των 45’, ενώ την ίδια στιγμή έξω από το Ολύμπιον, οι Encardia έστησαν ένα απρόσμενο δρώμενο με μουσική και χορό, στο οποίο συμμετείχε ενεργά το κοινό που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο χώρο.
Την τελετή λήξης του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι Κωνσταντίνος Ζέρβας Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων, Μαρία Πασχαλίδου Αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, Σπύρος Πέγκας Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού και Μέλος Δ.Σ. Φ.Κ.Θ., Μιχάλης Τρεμόπουλος Ευρωβουλευτής, Λάμπης Ταγματάρχης Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΤ, Γιωργανδρέας Ζάννος Μέλος ΔΣ ΕΡΤ, Αναστάσιος Τζήκας Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΘ, Ιωάννης Μυλόπουλος Πρύτανης ΑΠΘ, Νίκος Παναγιωτόπουλος Μέλος Δ.Σ. του Φ.Κ.Θ., Βικτωρία Γεωργουβέλα Μέλος Δ.Σ. του Φ.Κ.Θ., Vesna Cvjetkovic Πρέσβης Κροτίας, Βιορέλλης Καραγιάννης Πρόξενος Κροατίας, Christian Thimonier Πρόξενος Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Παντελής Πετμεζάς Πρόξενος Καναδά, Χρήστος Σαραντόπουλος Πρόξενος Ιταλίας, Άγης Κυνηγόπουλος Πρόξενος Λεττονίας, Peter Panes Διευθυντής Goethe, Κατερίνα Κοσκινά Πρόεδρος Κ.Μ.Σ.Τ., Μάγια Τσόκλη, Κυριακή Μάλαμα σκηνοθέτιδα, Κωνσταντίνος Γιάνναρης σκηνοθέτης.
Οι ενότητες του 14ου ΦΝΘ «Ανθρώπινα Δικαιώματα», «Κοινωνία και Περιβάλλον», «Όψεις του Κόσμου», «Μικρές Αφηγήσεις», «Ελληνικό Πανόραμα» και το σύνολο των ελληνικών ταινιών του προγράμματος του 14ου ΦΝΘ, τα spotlights «Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους» και «Docville», τα αφιερώματα στον Άγγελο Αμπάζογλου και τον Εγιάλ Σιβάν, καθώς και η έκθεση «Urban Survivors – Επιβιώνοντας στις παραγκουπόλεις του κόσμου», χρηματοδοτούνται, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.