14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
Εικόνες του 21ου Αιώνα
9-18 Μαρτίου 2012
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 14ΟΥ ΦΝΘ
Το πρόγραμμα του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα, παρουσίασε, την Τρίτη 6 Μαρτίου 2012, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης, παρουσία του Δήμαρχου Θεσσαλονίκης και Προέδρου του Δ.Σ. του ΦΚΘ Γιάννη Μπουτάρη και των μελών του Δ.Σ. του ΦΚΘ, Αντιδήμαρχου Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού, Σπύρου Πέγκα και Γενικού Διευθυντή TV 100, Φίλιου Στάγκου.
Απευθύνοντας χαιρετισμό, ο κ. Μπουτάρης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Αρχίζει το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, όχι μόνο οικονομική. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Εϊπίδη – το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ είναι δικό του παιδί -, διότι μέσα σε αυτή τη δυσκολία κατάφερε να έχουμε φέτος ένα εξαιρετικό Φεστιβάλ. Η θέση μου ως πρόεδρος του Φεστιβάλ – και δήμαρχος παράλληλα της Θεσσαλονίκης - υπογραμμίζει τη βούληση της πόλης όχι μόνο να κρατήσει, αλλά και να αναδείξει ακόμα περισσότερο και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Ελπίζουμε πολλά στη συνεισφορά του κ. Εϊπίδη».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Εϊπίδης, ο οποίος, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Φέτος ήταν ίσως η πιο δύσκολη χρονιά. Νομίζω ότι τα καταφέραμε. Εξασφαλίσαμε μια πολύ καλή επιλογή από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ στον κόσμο. Είναι ενδεικτικό ότι είχαμε περίπου 1.700 καταθέσεις ταινιών από όλη την υφήλιο».
Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της διοργάνωσης, σημείωσε ότι το 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με μόλις 70 ταινίες, παρακολούθησαν 8.000 θεατές, ενώ πέρυσι, στο 13ο Φεστιβάλ προβλήθηκαν 200 ταινίες και οι θεατές άγγιξαν τους 44.000. «Υπάρχει μια ανοδική πορεία στη συμμετοχή του κοινού όλα αυτά τα χρόνια. Πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί και θα μας δώσει το έναυσμα και τον ενθουσιασμό να συνεχίσουμε ακάθεκτοι άσχετα με τις συνθήκες, οικονομικές και μη», είπε και υποσχέθηκε ότι παρά τις όποιες δυσκολίες το Φεστιβάλ θα συνεχίσει να βελτιώνεται κάθε χρόνο. Μάλιστα, αναφέρθηκε στις δωρεάν προβολές του 14ου ΦΝΘ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πέρυσι είχαν πολύ μεγάλη ανταπόκριση και πως δεν μπορείς να αφήνεις μεγάλες ομάδες του πληθυσμού χωρίς δυνατότητα πρόσβασης.
«Πλέον το φεστιβάλ κατατάσσεται στην 3η θέση ανάμεσα στα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Ευρώπης», υπογράμμισε ο διευθυντής του ΦΚΘ και πρόσθεσε ότι φέτος, στο 14ο ΦΝΘ θα προβληθούν συνολικά 190 ταινίες, εκ των οποίων, περισσότερες από 75, είναι ελληνικές. Και, φυσικά, μια επιλογή από το πρόγραμμα, θα παρουσιαστεί μέσω των Περιφερειακών Εκδηλώσεων σε 14 πόλεις της Ελλάδας και σε 18 καταστήματα κράτησης. «Η επιτυχία του προγράμματος, που βασίζεται στη συμμετοχή και ανταπόκριση των κρατούμενων, ώθησε το Φεστιβάλ να σκεφτεί την επέκτασή του με μια σειρά συζητήσεων πάνω σε θέματα τεχνικής. Μάλιστα έλληνες δημιουργοί προσφέρθηκαν να συμμετέχουν αφιλοκερδώς», δήλωσε ο κ. Εϊπίδης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα ελληνικά ντοκιμαντέρ, επισημαίνοντας ότι «αγγίζουν μια ευρύτατη γκάμα θεμάτων και το κάνουν με τρόπο εντυπωσιακό. Τόσο τα θέματα με τα οποία ασχολούνται όσο και η προσέγγισή τους από σκηνοθετική και τεχνική άποψη, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι το ελληνικό ντοκιμαντέρ έχει κάνει τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης δημιουργεί ένα πολιτισμικό περιβάλλον στο οποίο μπορούν να συνδιαλέγονται με τη διεθνή αγορά, ενώ ταυτόχρονα τους δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν σ’ αυτήν, να συναντήσουν το παγκόσμιο κοινό και να κριθούν από αυτό. Η πρακτική και ηθική υποστήριξη του Φεστιβάλ προς το ελληνικό ντοκιμαντέρ είναι αυτονόητη. Θέλουμε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ να αποτελεί για τον Έλληνα ντοκιμαντερίστα το πιο χρήσιμο βήμα επικοινωνίας με το κοινό, με τους ομότεχνούς του, με τους επαγγελματίες του χώρου».
Μιλώντας για την Αγορά του 14ου ΦΝΘ, ο κ. Εϊπίδης, υπογράμμισε ότι φέτος θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 60 αγοραστές και περισσότερες από 470 ταινίες. Ανάμεσά τους και τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα όπως ARTE, CANAL+, TV KATALUNIA, Al Jazeera, ZDF, STV κ.α. «Η Αγορά μας, πρωτοπορεί γι’ ακόμη μια φορά. Πριν από δύο χρόνια έγινε εξ ολοκλήρου ψηφιακή, ενώ φέτος εμπλουτίζεται με δύο νέες δράσεις: Το τμήμα Ντοκιμαντέρ σε Εξέλιξη το οποίο εγκαινιάζεται με 12 ντοκιμαντέρ που βρίσκονται στο στάδιο πριν από την ολοκλήρωση και τα Μυστικά της Αγοράς, μια σειρά διαλέξεων από διακεκριμένους επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού στερεώματος. Φέτος θα έχουμε την τιμή να το εγκαινιάσουμε με την Άλι Ντερκς, Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ, που είναι οι Κάννες του Ντοκιμαντέρ, ενώ θα συμμετάσχουν ακόμη ο διανομέας Γιαν Ρόφεκαμπ και ο Καναδός παραγωγός Πίτερ Γουιντόνικ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Εϊπίδης.
Στη συνέχεια, ανακοίνωσε άλλη μια καινοτομία του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: «Η διάθεση του Φεστιβάλ να ενσωματώνει νέες τεχνολογίες είναι γνωστή. Στη φετινή διοργάνωση, εγκαινιάζουμε τη συνεργασία μας με το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης παρουσιάζοντας την πρώτη εφαρμογή του Φεστιβάλ για κινητό τηλέφωνο, η οποία παρέχεται δωρεάν. Μέσα απ’ αυτήν ο χρήστης μπορεί να δει το σύνολο του προγράμματος του Φεστιβάλ και να λάβει ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο μέσω του twitter για όσα συμβαίνουν στο δεκαήμερο», τόνισε ο διευθυντής του ΦΚΘ.
Παρουσιάζοντας το Streaming Project – Ντοκιμαντέρ σε ταυτόχρονη μετάδοση, ο κ. Εϊπίδης επεσήμανε ότι «οι ταινίες της ζώνης των 8.30 στο Ολύμπιον θα μεταδίδονται ταυτόχρονα σε 5 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου μέσω του πανεπιστημιακού δικτύου GRNET, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε φίλο του ντοκιμαντέρ να το παρακολουθήσει χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη. Η επιστημονική υποστήριξη του εγχειρήματος, στη ζωντανή μετάδοση μέρους του προγράμματος του φεστιβάλ (live streaming) σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, θα γίνει από το Εργαστήριο Ηλεκτρακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων του ΑΠΘ υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Γιώργου Παπανικολάου, τον οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια».
Αμέσως μετά ο κ. Εϊπίδης ευχαρίστησε τους χορηγούς της διοργάνωσης και όλους όσοι «συμπαραστέκονται στο Φεστιβάλ σε αυτή την τεράστια προσπάθεια σε δύσκολους καιρούς: Το Δήμο Θεσσαλονίκης και προσωπικά το Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDIA – καθώς χάρη στα ευρωπαϊκά προγράμματα εξασφαλίσαμε το 70% της χρηματοδότησης του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και αισθανόμαστε περήφανοι γι’ αυτό – την ΕΡΤ και την ΕΡΤ-3, τη Βουλή Τηλεόραση, την Aegean Airlines, το Attrattivo και την 3Ε, το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, καθώς και όλους τους χορηγούς επικοινωνίας».Επίσης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, που εργάστηκαν σκληρά για την προετοιμασία της φετινής διοργάνωσης και κ. Ηλία Κανέλλη που αφιλοκερδώς ανέλαβε τη Διεύθυνση Σύνταξης της εφημερίδας του Φεστιβάλ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον προϋπολογισμό του φεστιβάλ, ο κ. Ειπίδης, εξήγησε ότι ο προϋπολογισμός του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ανέρχεται στα 700.000 ευρώ, εκ των οποίων, 400.000 καλύπτονται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, 100.000 από το πρόγραμμα MEDIA, 43.000 από την ΕΡΤ, 10.000 από τον ΕΟΤ και 15.000 από την Aegean σε εισιτήρια. Το υπόλοιπο ποσό, των 132.000 ευρώ, αναμένεται, όπως σημείωσε ο κ. Εϊπίδης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. «Προσπαθούμε να μην επιβαρύνουμε τον εθνικό προϋπολογισμό, να διατηρήσουμε την ποιότητα και το κύρος του Φεστιβάλ, να μην προδώσουμε τις προσδοκίες του κοινού και σε καμία περίπτωση να μην διακινδυνεύσουμε τη συνέχιση μιας ιστορίας 53 ετών», είπε ο διευθυντής του ΦΚΘ.
Αναφερόμενος στην επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ο κ. Εϊπίδης επεσήμανε: «Το Φεστιβάλ θα συμμετάσχει στη μεγάλη γιορτή της πόλης και με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Πρόταση του Φεστιβάλ είναι η ίδρυση της Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης, η οποία θα βοηθήσει ουσιαστικά την κινηματογραφική παιδεία. Η Ταινιοθήκη θα λειτουργεί όλο το χρόνο στον Παύλο Ζάννα. Έχουν εξασφαλιστεί 1.500 ταινίες, ο κορμός της ταινιοθήκης, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για βιβλιοθήκη. Αυτή τη στιγμή είναι όλα σε επίπεδο προγραμματισμού, σε συνεργασία και με Δήμο Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι να λειτουργήσει το φθινόπωρο με τη νέα κινηματογραφική σεζόν».
Επισυνάπτεται το γενικό δελτίο τύπου της διοργάνωσης καθώς και η λίστα ταινιών.