ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης του Σπύρου Στάβερη με τίτλο «Ένας κόσμος χωρίς περιθώρια» πσραγματοποίησαν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
«Χαίρομαι που για πολλοστή φορά συνεργαζόμαστε με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Στο παρελθόν φιλοξενήσαμε στο μουσείο εκθέσεις μιας σειράς σύγχρονων καλλιτεχνών της φωτογραφίας και στην επέτειο της 52ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ παρουσιάζουμε την έκθεση ενός σημαντικότατου έλληνα φωτογράφου», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης. Χαρακτήρισε τη δουλειά του Σπύρου Στάβερη συναρπαστική, προσθέτοντας ότι «όλες οι περίοδοι που τον έχουν απασχολήσει παρουσιάζονται στην έκθεση με ζωντάνια και εκφραστικότητα».
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Βαγγέλης Ιωακειμίδης ανέφερε ότι στόχος του μουσείου είναι να προσεγγίζει τη φωτογραφία στις διαφορετικές χρήσεις της. «Η συνεργασία που χτίσαμε με το Φεστιβάλ εξελίσσεται πολύ καλά» σημείωσε, προσθέτοντας ότι φιλοδοξία των δύο φορέων είναι να δημιουργηθεί ένα μικρό τμήμα εντός του Φεστιβάλ, αφιερωμένο στη φωτογραφία και στις ταινίες που γίνονται από φωτογράφους. Αναφορικά με την αναδρομική έκθεση φωτογραφίας του Σπύρου Στάβερη, ο κ. Ιωακειμίδης τόνισε ότι «πρόκειται για μια συνολική προσέγγιση του έργου του, από τα πρώτα του βήματα, όταν ζούσε στο Παρίσι, τις εργασίες του που ήταν παραγγελίες για περιοδικά, τα ταξίδια του στο Αιγαίο και σε 10 χώρες του κόσμου, μέχρι φωτογραφίες που τράβηξε κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου, είτε ήταν η κηδεία του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ή του Στράτου Διονυσίου, είτε η δίκη στο ειδικό δικαστήριο». Όπως παρατήρησε «η ιδιομορφία του Στάβερη είναι ότι συνέδεσε το όνομα με τον περιοδικό Τύπο και τον εκδότη Στάθη Τσαγκαρουσιάνο. Τελικός αποδέκτης των έργων του ήταν οι αναγνώστες περιοδικών όπως το Symbol, το Lifo και άλλα».
«Αποδέχτηκα με χαρά την πρόσκληση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιατί με επανασυνδέει με το παρελθόν μου, με πάει πίσω στην εποχή που ‘κολυμπούσα’ στις ταινίες», είπε από την πλευρά του ο φωτογράφος Σπύρος Στάβερης, αποκαλύπτοντας ότι ο κινηματογράφος ήταν το απωθημένο του. «Ήθελα να πάω κάποια στιγμή προς αυτή την κατεύθυνση και είναι αρκετά σημαδιακό το ότι επιστρέφω στις παλιές μου αγάπες», πρόσθεσε. Στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι παλιότερα δεν είχε ιδιαίτερη επιθυμία να πραγματοποιεί εκθέσεις, κάτι που άλλαξε με τα χρόνια. «Σήμερα, στην κατάσταση παρακμής και κατάρρευσης των πάντων είναι εκπληκτικό το ότι συναντηθήκαμε και συνεργαστήκαμε για αυτή την έκθεση», υπογράμμισε. Μάλιστα, κατά τον ίδιο αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα συγκυρία ότι η 52η διοργάνωση φιλοξενεί έκθεση των έργων του και ένα αφιέρωμα στο σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Γιάνναρη. «Με τον Γιάνναρη και τον κ. Εϊπίδη μας συνδέει ένα κοινό παρελθόν. Συναντιούνται στο Φεστιβάλ, τρεις εμιγκρέδες που μοιράζονται το ίδιο πάθος, την ίδια αλήθεια και μια ριζοσπαστική θεώρηση των πραγμάτων, την αγάπη τους για τη χώρα και την απόσταση από αυτήν. Είναι αστείο ότι τουλάχιστον εγώ και ο Δημήτρης Εϊπίδης, υποθέτω και ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, κατηγορηθήκαμε για ανθελληνισμό!», είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το τι μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον του, μετά από τόσα χρόνια πίσω από τον φακό παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ελάχιστα πράγματα που μπορούν να τον ξαφνιάσουν. «Στα πρώτα μου βήματα, όταν δεν μου περνούσε από το μυαλό ότι θα γίνω φωτογράφος, είχα νιώσει το κάλεσμα του δρόμου. Στην πορεία έχασα λίγο την επαφή και τώρα, με την κρίση στον Τύπο, νιώθω και πάλι το κάλεσμα του δρόμου. Με ενδιαφέρει η κουλτούρα της πόλης, η μαγεία της. Έχει ασκηθεί τόσο πολύ το μάτι που όταν βγω με μια μηχανή μπορώ να δω απειροελάχιστα πράγματα που με ξαφνιάζουν. Αυτό μπορεί να είναι ένα έντονο ρούχο, μια έκφραση προσώπου, δυο περαστικοί που διασταυρώνονται, οτιδήποτε».
Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα της περιόδου 1982-2011, μέσα από ενότητες «Η Αρχή», «Η Αναζήτηση», «Το Θέαμα», «Οι Πρωταγωνιστές», «Τα Παρασκήνια», «Η Γιορτή», καθώς και μια ταινία για το έργο και την πορεία του δημιουργού, διάρκειας 21’, σε σκηνοθεσία του Πάνου Θωμαϊδη. Η μονογραφία «Ένας κόσμος χωρίς περιθώρια. Σπύρος Στάβερης 1982-2011» από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης πρόκειται να κυκλοφορήσει από τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011. Η έκθεση χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων δράσεων του 52ου ΦΚΘ από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.