10ο ΦΝΘ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ STONE SILENCE –– HAIR LET THE SUN SHINE IN - AS SEEN THROUGH THESE EYES - THE LAST CARD

10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
Εικόνες του 21ου Αιώνα
7-16 Μαρτίου 2008


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
STONE SILENCE –– HAIR LET THE SUN SHINE IN
AS SEEN THROUGH THESE EYES - THE LAST CARD



Συνέντευξη τύπου έδωσαν την Τρίτη 11 Μαρτίου στο «Πράσινο Δωμάτιο» του Ολύμπιον, στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης οι Krzysztof Kopczynski, σκηνοθέτης της ταινίας Stone silence, Pola Rapaport σκηνοθέτιδα της ταινίας Hair, let the sun shine in, Sylvain Biegeleisen δημιουργός της ταινίας Τhe last card και Hilary Helstein σκηνοθέτις της ταινίας As seen through these eyes.

Ο Krzysztof Kopczynski, μιλώντας για το ντοκιμαντέρ του Stone Silence – που πραγματεύεται τον λιθοβολισμό μέχρι θανάτου μιας γυναίκας που κατηγορήθηκε για μοιχεία στην περιοχή των υψιπέδων του Αφγανιστάν – σημείωσε χαρακτηριστικά: «΄Ηθελα να φτάσω στην αλήθεια. Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων στην περιοχή όμως διαπίστωσα ότι ο καθένας έχει τη δική του αλήθεια. Έτσι αποφάσισα απλώς να προσεγγίσω τους ανθρώπους και να θέσω τις ερωτήσεις μου. Νομίζω πως είναι εμφανές ότι η ηρωΐδα μου έχει δολοφονηθεί, κάτι που όμως κανείς δεν λέει». Όταν ο Krzysztof Kopczynski ρωτήθηκε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο Αφγανιστάν σημείωσε: «Όταν ταξίδεψα για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν, έπρεπε να ενημερώσω τους άντρες του χωριού για το τι θέλω να κάνω. Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Τους εξήγησα ότι είμαι Πολωνός, όμως δεν είχαν ιδέα, που βρίσκεται η Πολωνία. Στη συνέχεια τους είπα ότι είμαι Ευρωπαίος, όμως ούτε για την Ευρώπη ήξεραν τίποτα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν ξένο να καταλάβει τον μουσουλμανικό κόσμο».

Απο την πλευρά του ο Sylvain Biegeleisen σκηνοθέτης της ταινίας Τhe last card εξήγησε πως η ταινία του αποτελεί ένα πολύ προσωπικό ταξίδι, μία κινηματογράφηση πολύ εσωτερική, με ήρωες τον ίδιο και την 90χρονη μητέρα του. «Ξεκίνησα να κάνω την ταινία, προκειμένου να αποκαταστήσω την σχέση μου με την μητέρα μου, μια σχέση που είχε διαταραχθεί, εξαιτίας των όσων συνέβησαν – και βίωσε εκείνη – στη διάρκεια του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου. Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι το τελευταίο μου «χαρτί» - όπως εξηγεί και ο τίτλος – προκειμένου να συμφιλιωθώ με την μητέρα μου».

Αναφερόμενη στη δική της ταινία, το As seen through these eyes, η Hilary Helstein υπογράμμισε ότι «αφορά στους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, καλλιτέχνες που αντιστάθηκαν στη θηριωδία με την τέχνη τους. Μου πήρε 10 χρόνια να δημιουργήσω αυτή την ταινία, η οποία μου έδωσε την ευκαιρία για ένα πολύτιμο ταξίδι», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Τέλος η Pola Rapaport σκηνοθέτις της ταινίας Hair, let the sun shine in μίλησε για τα διαχρονικά μηνύματα του μιούζικαλ Hair, το οποίο αποτελεί την αφετηρία και τον πυρήνα του έργου της: «Το Hair που πρωτοπαρουσιάστηκε στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ενέπνευσε πολλές γενιές με τα μηνύματά του για αγάπη, ειρήνη και ελευθερία. Η ταινία αυτή έχει πολύ νοσταλγικό χαρακτήρα, όμως παρουσιάζει και την διαχρονική αξία του Hair. Τότε, ο κόσμος δεν ήθελε τον πόλεμο στο Βιετνάμ, τώρα εναντιώθηκε στον πόλεμο στο Ιράκ. Το Hair είναι ξανά επίκαιρο, καθώς είναι επίκαιρα τα μηνύματά του».