48ο ΦΚΘ - Διεθνές πρόγραμμα - Οι πρώτες ταινίες

48ο ΦΚΘ. Διεθνές πρόγραμμα - Οι πρώτες ταινίες
 
 
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
 
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έχοντας ήδη ξεκινήσει τις εντατικές προεργασίες για την 48η διοργάνωσή του (16 - 25 Νοεμβρίου 2007), παρουσιάζει φέτος, για πρώτη φορά πέντε μήνες πριν τη διεξαγωγή του, μια πρώτη εικόνα από τις ταινίες που έχουν επιλεχθεί να συμμετάσχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό του τμήμα, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να ενημερωθεί εκ των προτέρων για το πρόγραμμά του.
 
Προσανατολισμένο στις πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, το Διεθνές Διαγωνιστικό, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Δέσποινας Μουζάκη, αναζητά εκείνους τους νέους κινηματογραφιστές που διαφαίνεται από το ξεκίνημά τους ότι θα αποτελέσουν στο μέλλον μέρος της κινηματογραφικής ιστορίας. Οι ταινίες τους, δείγματα των πλέον πρωτοποριακών κινηματογραφικών τάσεων της εποχής μας, θα αποτελέσουν, κι αυτές με τη σειρά τους στο μέλλον, σημεία αναφοράς της κινηματογραφικής τέχνης. Πρόκειται για ταινίες ποικίλης θεματολογίας, οι οποίες όμως συνδέονται από μια κοινή δημιουργική ανάγκη να προκαλέσουν τη σκέψη και τον προβληματισμό, να σχολιάσουν την ανθρώπινη κατάσταση και να απελευθερώσουν τη φαντασία. 
 
Τρεις νέες ταινίες θα συμπεριληφθούν στο Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα, οι οποίες ξεχωρίζουν για την σκηνοθετική δεξιοτεχνία και την δύναμη της κινηματογραφικής τους γλώσσας. Οι ταινίες αυτές είναι:
 
  • Ano Una (Μεξικό), του Μεξικανού σκηνοθέτη Χονάς Κουαρόν / JοnasCuaron. Ο 26χρονος δημιουργός - γιος του πολυβραβευμένου και διεθνώς αναγνωρισμένου σκηνοθέτη Αλφόνσο Κουαρόν / AlfonsoCuaron (Θέλω και τη μαμά σου, Τα παιδιά των ανθρώπων) και ανιψιός του βραβευμένου (στο Φεστιβάλ Βενετίας για το σενάριο του Θέλω και τη μαμά σου) σεναριογράφου Κάρλος Κουαρόν / CarlosCuaron, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει και masterclass σεναρίου μαζί με τον Γκιγιέρμο Αριάγα στο 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - συνδυάζει την φωτογραφία με την κινούμενη εικόνα, σε ένα ευρηματικό κινηματογραφικό ντεμπούτο. Το AnoUna είναι μια τρυφερή ταινία για τον έρωτα στην ηλικία της αθωότητας, με επιρροές από το LaJetee του Κρις Μαρκέρ. Σε συνέχεια του αφιερώματος στο Μεξικανικό Κινηματογράφο, που είχε πραγματοποιηθεί πριν δυο χρόνια στο πλαίσιο του 46ου ΦΚΘ, το Φεστιβάλ συνεχίζει να παρακολουθεί με ενδιαφέρον την πορεία του μεξικανικού σινεμά. Ο Χονάς Κουαρόν με το AnoUna στέκεται ως άξιος εκπρόσωπος της νέας γενιάς μεξικανών δημιουργών, οι οποίοι έχουν αναλάβει την καλλιτεχνική ανανέωση του εθνικού τους σινεμά και την προώθησή του στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα.
     
  • La Influencia (Ισπανία/Μεξικό), του πρωτοεμφανιζόμενου Ισπανού Πέδρο Αγκιλέρα / PedroAguilera. Ένα οικογενειακό ψυχόδραμα, με πρωταγωνιστές μια ανύπαντρη φτωχή μητέρα και τα δυο παιδιά της, που καταφέρνει χωρίς διδακτικό τόνο να καταδείξει τα κακώς κείμενα μιας κοινωνίας ανισοτήτων. Την παραγωγή της ταινίας έχει αναλάβει ο Χάιμε Ρομαντία / Jaime Romandia της εταιρείας Mantarraya, υπεύθυνης για ταινίες που σηματοδότησαν την αναγέννηση του μεξικανικού κινηματογράφου, όπως τα Japon, Battleinheaven και το πρόσφατο SilentLight του Κάρλος Ρεϊγάδας / Carlos Reygadas, ο οποίος συμμετέχει κι αυτός στην παραγωγή, και Sangre του Αμάτ Εσκαλάντε / Amat Escalante. Ο Πέδρο Αγκιλέρα ανήκει στη νέα δυναμική γενιά Ισπανών σκηνοθετών, όπως και οι ανερχόμενοι Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα / Juan Antonio Bayona (ElOrfanato) και Χάιμε Ροσάλες / Jaime Rosales (LaSoledad).
     
  • PVC-1 (Κολομβία/Ελλάδα/ΗΠΑ), του Έλληνα Σπύρου Σταθουλόπουλου. Ο 29χρονος σκηνοθέτης ο οποίος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ζει στις ΗΠΑ και την Κολομβία, αφηγείται σε ένα εντυπωσιακό μονοπλάνο 81’ μια συγκλονιστική ιστορία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Ήρωες της ταινίας, η οποία γυρίστηκε στην Κολομβία, είναι τα μέλη μιας οικογένειας που δέχθηκαν επίθεση από ομάδα τρομοκρατών, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, τοποθέτησαν εκρηκτική ύλη PVC γύρω από τον λαιμό της μητέρας. Αξίζει να σημειωθεί πως, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πιστό στην ανάδειξη κινηματογραφικών ταλέντων από «κρυφές» γωνιές του πλανήτη, συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά ταινία από την Κολομβία στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του.
     
    Επιπλέον, μια ακόμα ταινία θα παρουσιαστεί στο τμήμα των Ειδικών Προβολών, η οποία σηματοδοτεί και την επιστροφή στα κινηματογραφικά δρώμενα ενός από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους δημιουργούς, του Γίρι Μένζελ /Jiri Menzel. Πρόκειται για το:
     
  • I Served the King of England (Τσεχία/Σλοβακία) του Τσέχου Γίρι Μένζελ. Ο, βραβευμένος με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας για την ταινία του Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν, δημιουργός, εξυμνεί τον έρωτα, σε μια ανθρώπινη ιστορία που αναδεικνύει ταυτόχρονα το πολιτικό και ιστορικό πλαίσιο στο οποίο εξελίσσεται. Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μποχουμίλ Χράμπαλ, το οποίο διαδραματίζεται στην Τσεχοσλοβακία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του κορυφαίου Τσέχου σκηνοθέτη μετά από 13 χρόνια. Ο Γίρι Μένζελ ήταν μια από τις ηγετικές προσωπικότητες του Νέου Κύματος του Τσέχικου Κινηματογράφου στη δεκαετία του ’60, μαζί με σκηνοθέτες όπως ο Μίλος Φόρμαν / Milos Forman και η Βέρα Τσιτίλοβα / Vera Chytilova.