ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟ ΑΝΟΙΚΕΙΟ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ, 27-29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του, διοργανώνει σε συνεργασία με την Βορειοελλαδική Ψυχαναλυτική Εταιρεία και με την υποστήριξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το αφιέρωμα με τίτλο «Το Ανοίκειο στον Κινηματογράφο» στην αίθουσα Παύλος Ζάννας από την Παρασκευή 27 εως την Κυριακή 29 Απριλίου 2007, με αφορμή τον εορτασμό για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Φρόιντ.
Η έννοια του ανοίκειου (uncanny) την οποία διατύπωσε ο Φρόιντ αναφέρεται στην περίεργη ανησυχία που μπορεί να δημιουργήσει στον άνθρωπο κάτι που μέχρι πρότινος του φαινόταν γνωστό και οικείο και συνδέεται άμεσα με το φόβο προς το άγνωστο - είτε πρόκειται για κατάσταση, είτε για «τέρας», για σκοτεινό δωμάτιο, για άνθρωπο. Ο Φρόιντ στο κείμενο “Das Unheimliche” (To Aνοίκειο) που έγραψε το 1919 και αποτελεί κείμενο αναφοράς για όλες τις κατοπινές προσεγγίσεις, ερμηνεύει την οικεία ανησυχία που μας προκαλεί η επαφή με το Ανοίκειο, σαν αποτέλεσμα της επιστροφής του Οιδιπόδειου άγχους, ευνουχισμού που έχει απωθηθεί στο Ασυνείδητο όλων και επανέρχεται κάτω από νέες συνθήκες σαν κάτι ξένο, εξωτερικό. H σύγχρονη ψυχανάλυση συνδέει την αίσθηση του Ανοίκειου με την περιοχή εκείνη του μη απωθημένου ασυνείδητου, όπου δεν υπάρχει αναπαράσταση, που μας τρομάζει, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί την πηγή της δημιουργικότητάς μας. Αυτό ακριβώς το στοιχείο του «ανοικείου» είναι που αποτελεί και το κριτήριο της επιλογής των εννέα ταινιών του αφιερώματος (έξι μεγάλου μήκους και τρεις μικρού).
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη «μέσα από αυτό το αφιέρωμα, θα κατανοήσουμε όχι μόνο τον τρόπο που το σινεμά αγγίζει τις πιο εσωτερικές χορδές μας, αλλά θα κατορθώσουμε να δούμε συνειδητά πτυχές της κινηματογραφικής τέχνης που απευθύνονται και στοχεύουν στο ασυνείδητο».
Τις προβολές των ταινιών θα πλαισιώσουν εργαστήρια και συζητήσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν οι: Κασσιανή Φελέκη (Ψυχίατρος-Μέλος της Β.Ψ.Ε.), Εύα Στεφανή (Σκηνοθέτις-Λέκτορας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών), Ιωάννα Ιεροδιακόνου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής-Ψυχανάλυσης, Μέλος της Β.Ψ.Ε.), Ρουθ Πάρκιν-Γουνελά (Καθηγήτρια του Τμήματος Αγγλικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού του Α.Π.Θ.), ¶ννα Ιωάννου (Ψυχολόγος-Μέλος της Β.Ψ.Ε.), Χριστίνα Αδάμου (Διδάσκουσα του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ.), Αντουανέττα Αγγελίδη (Σκηνοθέτις & Πανεπιστημιακός), Σώτη Τριανταφύλλου (Συγγραφέας & Κριτικός Κινηματογράφου), Φανή Τριανταφύλλου (Ψυχίατρος- Μέλος της Β.Ψ.Ε.), Παναγιώτης Δόικος (Λέκτορας στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ.) και Θέμης Κατριός (Ψυχίατρος-Πρόεδρος της Β.Ψ.Ε.).
Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας από την φωτογραφική ομάδα STEREOSIS με φωτογραφίες που αναφέρονται στην αίσθηση του Ανοίκειου, την οποία επιμελείται η Κλινική Ψυχολόγος και Μέλος της Β.Ψ.Ε. Νάγια Δούδαλη.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του αφιερώματος είναι ελεύθερη για το κοινό.
ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ:
Μεγάλου Μήκους:
Φρανκεστάιν (Frankenstein), 1931 του Τζέιμς Γουέιλ
Η Δίκη (The Trial), 1962 του Όρσον Ουέλς
Σολάρις, 1972 του Αντρέι Ταρκόφσκι
Η Λάμψη (The Shining), 1980 του Στάνλει Κιούμπρικ
Το στοιχείο του εγκλήματος (The Element of Crime), 1984 του Λαρς Φον Τρίερ
Οι ¶λλοι (The Others), 2003 του Αλεχάνδρο Αμεναμπάρ
Μικρού Μήκους:
Eating Sausage της Ζia Mandviwalla
No Ordinary Sun του Jonathan Brough
The Singing Trophy του Grant Lahood
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:
Παρασκευή 27 Απριλίου
17:00-19:00 Xαιρετισμός, Κασσιανή Φελέκη
Φρανκεστάιν (Frankenstein), 1931 του Τζέιμς Γουέιλ
19:00-21:00 «Το Ανοίκειο στον Hitchcock» (αποσπάσματα από ταινίες του)
Εργαστήριο: Εύα Στεφανή, Ιωάννα Ιεροδιακόνου
01:00-03:00 Σολάρις, 1972 του Αντρέι Ταρκόφσκι (Mεταμεσονύκτια προβολή)
Σάββατο 28 Απριλίου
11:00-13:30 Οι ¶λλοι (The Others), 2003 του Αλεχάνδρο Αμεναμπάρ
Εργαστήριο: ‘Αννα Ιωάννου, Χριστίνα Αδάμου
17:00-19:00 Ταινίες Μικρού Μήκους από τη Νέα Ζηλανδία
Eating Sausage της Ζia Mandviwalla
No Ordinary Sun του Jonathan Brough
The Singing Trophy του Grant Lahood
Εργαστήριο: Ρουθ Πάρκιν-Γουνελά
19:00-21:00 Η Δίκη (The Trial), 1962 του Όρσον Ουέλς
Προλογίζει ο Παναγιώτης Δόικος
01:00-03:00 Το στοιχείο του εγκλήματος (The Element of Crime), 1984 του Λαρς Φον Τρίερ (Mεταμεσονύκτια προβολή)
Προλογίζει η Αντουανέττα Αγγελίδη
Κυριακή 29 Απριλίου
11:00-13:30 Η Λάμψη (The Shining), 1980 του Στάνλει Κιούμπρικ
Εργαστήριο: Κασσιανή Φελέκη
13:30-14:30 Μπουφές
14:30-16:30 • Βίντεο-Κατασκευή: “Μικρός τοπικός διάλογος”
της Φανής Τριανταφύλλου
• Συζητώντας για το Ανοίκειο
¶ννα Ιωάννου, Ρούθ Πάρκιν-Γουνελά,
Παναγιώτης Δόικος, Σώτη Τριανταφύλλου
Συντονιστής: Θέμης Κατριός