ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ: GORAN PASKALJEVIC
Συνέντευξη τύπου έδωσε τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2004, στην Αποθήκη Γ’ του Λιμανιού Θεσσαλονίκης, ο Σέρβος σκηνοθέτης Goran Paskaljevic, ο οποίος συμμετέχει στο 45ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην ενότητα «Μεγάλοι Δημιουργοί του καιρού μας», με την ταινία «Midwinter Night’s Dream» (Όνειρο Χειμωνιάτικης Νύχτας).
Ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Μιχάλης Δημόπουλος, παρουσιάζοντας τον Σέρβο σκηνοθέτη, είπε ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της μεσαίας γενιάς και πρόσθεσε ότι η ταινία με την οποία συμμετέχει στο Φεστιβάλ «είναι συγκλονιστική και πολύ σημαντική για την τωρινή κατάσταση που επικρατεί στην Σερβία». Ο ίδιος Goran Paskaljevic εξήγησε ότι η σκέψη να γυρίσει τη συγκεκριμένη ταινία προέκυψε πριν από ένα χρόνο, όταν σκεπτόμενος τους λόγους που οδήγησαν την πατρίδα του σε αυτήν την τραγωδία και βλέποντας να επανέρχονται στο προσκήνιο ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, διαπίστωσε ότι ο λαός της Σερβίας είχε γίνει «αυτιστικός».
Επίσης, ανέφερε ότι με αφορμή τη μεταφορική αυτή έννοια, ενδιαφέρθηκε να μάθει περισσότερα για την ίδια την αρρώστια, ενώ συνάντησε και το κοριτσάκι που πρωταγωνιστεί στην ταινία, την Γιοβάννα. «Την πλησίασα σιγά-σιγά, μετά γνώρισα και τη μητέρα της, μια πολύ έξυπνη γυναίκα, μέχρι που τα κατάφερα τελικά να πείσω το κορίτσι να παίξει στην ταινία. Έτσι, η ταινία μου εξελίχθηκε από μία πολιτική μεταφορά σε μια προσωπική καταγραφή. ¶λλωστε, δεν πιστεύω στις καθαρά πολιτικές ταινίες», είπε ο κ. Paskaljevic. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ταινία γυρίστηκε σε μια βιομηχανική πόλη, όπως το Τσέρνομπιλ, 15 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι και όσα βλέπουν οι θεατές στην ταινία είναι αληθινά.
Η ιστορία του αυτιστικού κοριτσιού
Όπως ανέφερε ο σκηνοθέτης, συνάντησε δυσκολίες στην καθοδήγηση της μικρής Γιοβάννα, του αυτιστικού κοριτσιού, καθώς δεν μπορούσε να της δώσει εύκολα οδηγίες. Όσο για τον πρωταγωνιστή της ταινίας, τον Λάζαρο, πρωτοσυνάντησε το κορίστι μπροστά στην κάμερα. Στη συνέχεια, τα γυρίσματα της ταινίας διακόπηκαν για επτά μέρες, ώστε ο Λαζάρ να γνωρίσει καλύτερα την Γιοβάννα. «Η Γιοβάννα έχει ανάγκη να νιώθει ότι την αγαπάς. Στα γυρίσματα την λατρέψαμε όλοι και πλέον τη θεωρώ παιδί μου. Μάλιστα, όταν τέλειωσαν τα γυρίσματα, ο Λαζάρ κι εγώ την επισκεπτόμασταν στο σπίτι της και την πηγαίναμε βόλτα. Σημείωσε σημαντική πρόοδο μέσα από την ταινία», δήλωσε ο κ. Paskaljevic. Παράλληλα, ανέφερε ότι αρχικά αντιμετώπισε ένα ηθικό δίλημμα για το εάν μπορούσε να χρησιμοποιήσει στην ταινία του ένα διαφορετικό παιδί.
Ο κ. Paskaljevic ανέφερε ότι η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας του στην Σερβία θα γίνει στις 25 Νοεμβρίου. «Η μεγάλη σταρ θα είναι η Γιοβάννα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι ίσως η ταινία επιφέρει αλλαγές στη ζωή της. «Ελπίζω με την ταινία αυτή να έχω καταφέρει να επιτελέσω την αποστολή μου και να ρίξω φως σ’ αυτό που λέγεται αυτισμός», επισήμανε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στα άτομα αυτά. Είναι σημαντικό να δεχτούμε τη διαφορετικότητα».
Στο σημείο αυτό, ο Σέρβος σκηνοθέτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική ταινία «Ο Βασιλιάς» και τόνισε ότι ήταν μια πολύ καλή ταινία, επίσης με μεταφορικά μηνύματα, για την οποία ο ίδιος πίεσε, ως μέλος της κριτικής επιτροπής στο Κάιρο, προκειμένου να τιμηθεί τελικά με τη Χρυσή Πυραμίδα.
Τα εγκλήματα των Σέρβων
Ο κ. Paskaljevic τόνισε ότι μέσα από την ταινία αυτή αναγνωρίζεται για πρώτη φορά ότι και οι Σέρβοι διέπραξαν εγκλήματα και πρόσθεσε ότι ως καλλιτέχνης πρέπει να αναζητήσει γιατί υπάρχει αυτό το σπέρμα του κακού. Ο ίδιος είπε ότι η ταινία είναι αφιερωμένη στο μεγάλο δημιουργό Ζιβάν Παύλοβιτς, με τον οποίο είχαν τη μεγαλύτερη ποιητική συνάφεια. Εξηγώντας γιατί επέλεξε τον συγκεκριμένο τίτλο για την ταινία του, ο Σέρβος σκηνοθέτης είπε ότι εμπνεύστηκε από μία θεατρική παράσταση, το «Όνειρο Θερινής Νύχτας» του Σαίξπηρ, που ανέβασαν στην Σερβία παιδιά με νοητική υστέρηση. «Εντυπωσιάστηκα από τη χαρά και τη ζωντάνια των παιδιών και από τον τρόπο που απολάμβαναν το χειροκρότημα», δήλωσε ο κ. Paskaljevic.
Όπως ανέφερε, τα γυρίσματα της δικής του ταινίας έγιναν χειμώνα, γιατί και η τωρινή κατάσταση στη χώρα του θυμίζει χειμώνα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν και η ταινία του αυτή θα έχει διανομή στην Ελλάδα, ο Σέρβος σκηνοθέτης δήλωσε ότι όλοι οι σκηνοθέτες ελπίζουν η ταινία τους να βρει διανομή, έστω και μικρή. «Εάν κάνεις ειλικρινείς ταινίες, θα βρεις το κοινό σου. Αρκεί να υπάρχει ένας τολμηρός διανομέας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «πιστεύω ότι οι θεατές δεν είναι ηλίθιοι, όπως νομίζουν οι Αμερικανοί διανομείς».
Αναφερόμενος, τέλος, στις προσδοκίες του από την επικείμενη πρεμιέρα της ταινίας του στην Σερβία, ο κ. Paskaljevic τόνισε ότι έγιναν δοκιμαστικές προβολές, οι οποίες προκάλεσαν έντονα αισθήματα συγκίνησης στο κοινό. «Οι γυναίκες έκλαιγαν. Κι εγώ, χαριτολογώντας είπα: ακόμη και το δάκρυ μπορείς αν το πουλήσεις», δήλωσε ο Σέρβος σκηνοθέτης. Παράλληλα, επισήμανε ότι αυτή είναι η 13η του ταινία, ότι το κοινό στην Σερβία τον γνωρίζει και πως ελπίζει ότι το φιλμ θα έχει θετική ανταπόκριση από το κοινό.