Συνέντευξη Τύπου: Σερντάρης, Μαραγκού

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΓΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΗ ΣΕΡΝΤΑΡΗ

Ακόμη δύο Έλληνες δημιουργοί, η Όλγα Μαραγκού και ο Βασίλης Σερντάρης, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 5 Μαρτίου, στο Ολύμπιον RENAULT στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ – Εικόνες του 21ου Αιώνα.

Η Όλγα Μαραγκού μιλώντας για την ταινία της «Μυρσίνη», μεταξύ άλλων, είπε ότι «με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ που γύριζε ο πατέρας μου στα Φιλιατρά Μεσσηνίας και στο οποίο δούλευα ως βοηθός του, φιλοξενηθήκαμε στο Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ). Χρειάστηκε να επιστρέψουμε αρκετές φορές στα Φιλιατρά και έτσι άρχισα να γνωρίζω τα παιδιά του Κέντρου.

»Στην αρχή με αντιμετώπιζαν περίεργα εγώ ήθελα απλώς να τα προσεγγίσω σε προσωπικό επίπεδο. Δεν σκόπευα εξαρχής να κάνω την ταινία. Αργότερα μού γεννήθηκε η ιδέα να γυρίσω το ντοκιμαντέρ. Γνώρισα τη Μυρσίνη, ένα πολύ ιδιαίτερο παιδί με φοβερό χιούμορ. Αυτό που φαίνεται στην ταινία είναι, ίσως, πολύ λίγο από την προσωπικότητα της Μυρσίνης. Κατά τη γνώμη μου όλα αυτά τα παιδιά έχουν ανάγκη για ουσιαστική επικοινωνία, δεν είναι προβληματικά προβληματικοί σήμερα είμαστε όλοι λίγο-πολύ».

Ο Βαγγέλης Σερντάρης, παίρνοντας το λόγο και αναφερόμενος στην ταινία του «Προσφυγική Ελλάδα» είπε: «Στην ταινία μου Ο Έβδομος Ήλιος του Έρωτα που προβλήθηκε στο 42ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ένας από τους αφηγηματικούς άξονες ήταν η Μικρασιατική Καταστροφή. Το θέμα αυτό έμεινε πολύ ζωντανό μέσα μου και ήθελα να το προσεγγίσω. ¶ρχισα να κάνω έρευνα για να εντοπίσω το υλικό. Βασίστηκα αφενός σε κινηματογραφικά επίκαιρα και φωτογραφικό υλικό και αφετέρου σε προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων. Ήταν μια επίπονη διαδικασία επειδή όλο το υλικό που συνέλεξα έπρεπε να το επεξεργασθώ ηλεκτρονικά. Η φόρμα, λοιπόν, της βιντεοταινίας υπαγορεύτηκε από το υλικό, τις μαρτυρίες αλλά και το μπάτζετ.

» Όταν παρέδωσα την ταινία στην ΕΡΤ, που έκανε την παραγωγή, η διάρκειά της ήταν 86 λεπτά. Κατόπιν υποδείξεως, όμως, αναγκάστηκα να μειώσω τη διάρκειά της σε 63 λεπτά. »Η ταινία περιλαμβάνει πολλές ενότητες σχετικά με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το διωγμό, την υποδοχή των προσφύγων στην Ελλάδα, την αγροτική και αστική αποκατάσταση, τις αποζημιώσεις που ποτέ δεν πήραν• πολλοί μάλιστα πρόσφυγες πέθαναν με αυτό το παράπονο». Κλείνοντας ο Β. Σερντάρης τόνισε ότι «η ιστορική μνήμη είναι ο μεγαλύτερος οδηγός μας και η αλήθεια μας καταξιώνει ως ανθρώπους».