57ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
3-13 Νοεμβρίου 2016
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
90 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΟΚ - ΝΟΣΤΑΛΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ
3-13 Νοεμβρίου 2016
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
90 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΟΚ - ΝΟΣΤΑΛΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ
Σε ατμόσφαιρα γιορτής στο κατάμεστο Ολύμπιον, από την οποία δεν έλειψαν ούτε τα χαμόγελα ούτε τα δάκρυα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ 90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον, της τελευταίας ταινίας του Νίκου Τριανταφυλλίδη, η οποία παρουσιάστηκε σε πρεμιέρα στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Ενενήντα χρόνια ιστορίας του ΠΑΟΚ συμπυκνώνονται σε 102 λεπτά, λίγο παραπάνω από όσο κρατάει ένας αγώνας ποδοσφαίρου, μέσα από το ντοκιμαντέρ, μια κινηματογραφική αφιέρωση του σκηνοθέτη και φίλου που έφυγε νωρίς, στην αγαπημένη του ομάδα και την ιδέα που αυτή αντιπροσωπεύει.
Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης άνοιξε την εκδήλωση τονίζοντας: «Είναι μία μέρα μεγάλης χαράς η σημερινή και ταυτόχρονα μεγάλης λύπης γιατί ο άνθρωπος που έφτιαξε αυτήν την ταινία, ο Νίκος Τριανταφυλλίδης, δεν βρίσκεται πια εδώ. Είναι όμως εδώ η αγαπημένη του ομάδα κι η αγαπημένη του πόλη, για να παρακολουθήσει αυτή την ταινία-ερωτική επιστολή. Είναι μία ολόκληρη πόλη που αυτή η ομάδα βοήθησε να σταθεί στα πόδια της». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Ανδρεαδάκης στο πνεύμα συνεργασίας που ανέδειξε η συγκυρία της προβολής της ταινίας. «Η σημερινή γιορτή είναι μία γιορτή συνεργασίας. Το ΦΚΘ έχει σκοπό να συνεργαστεί με όλους τους φορείς της πόλης και τα σωματεία, με πρώτο το πιο μεγάλο σωματείο, τον ΠΑΟΚ», ανέφερε.
Από την πλευρά της, η Μαρίνα Δανέζη, παραγωγός της ταινίας και σύντροφος του πρόωρα χαμένου Νίκου Τριανταφυλλίδη, η οποία και ολοκλήρωσε το φιλμ μετά τον θάνατό του, παρατήρησε με συγκίνηση: «Ο πρωταγωνιστής της βραδιάς, ο σκηνοθέτης της ταινίας, δεν είναι πια κοντά μας. Έφυγε στις 6 Ιουνίου. Κατάφερε όμως να πραγματοποιήσει το τελευταίο του όνειρο. Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε ΠΑΟΚ, το DNA του ήταν ΠΑΟΚ. Γι’ αυτόν ο ΠΑΟΚ ήταν μία ανταρσία, μία ουτοπία που δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Για τον Νίκο, το ποδόσφαιρο ήταν μία μορφή πολιτισμού». Η κ. Δανέζη υπενθύμισε ότι ο κινηματογράφος είναι ομαδική δουλειά, στην οποία όμως, όπως είπε «όλο το συνεργείο υπηρετεί το όραμα ενός». Στην περίπτωση της ταινίας για τον ΠΑΟΚ αυτή η αρχή επαληθεύτηκε. «Όταν έφυγε από τη ζωή ο Νίκος αποφασίσαμε να ολοκληρώσουμε το όνειρό του. Οι σκηνοθέτες δεν πεθαίνουν ποτέ, γιατί τα έργα τους ζουν μέσα μας στην οθόνη», σχολίασε και πρόσθεσε ότι η ταινία γυρίστηκε χάρη στη βοήθεια της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και του προέδρου της, Ιβάν Σαββίδη. Όπως είπε, «αν ο κ. Σαββίδης δεν είχε πιστέψει στο όραμα του Νίκου, η ταινία αυτή ποτέ δεν θα είχε πραγματοποιηθεί. Διέκρινε ότι μπορεί να γίνει μία ταινία ιστορική με κινηματογραφικές προδιαγραφές, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στην Ελλάδα, πραγματικά πρωτοπόρο. Στα γυρίσματα δεν παρενέβη κανείς από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ κι αυτό είναι μεγάλη ευτυχία, διότι συνήθως οι παραγωγοί θέλουν τον τελευταίο λόγο κι εδώ τον τελευταίο λόγο τον είχε ο σκηνοθέτης».
Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος δεν έκρυψε ότι θα μπορούσε να μιλάει για τον ΠΑΟΚ «για ώρες, ακόμη και για ολόκληρα 24ωρα», όπως είπε. «Ονειρευόμουν να έρθει αυτή η μέρα στη ζωή μου και να μπορέσω να μιλήσω για τον ΠΑΟΚ. Είμαι ευτυχής που η γιορτή των 90 ετών γίνεται με τη δική μου συμμετοχή. Κι ενδεχομένως να μη γράψαμε πολλές λαμπρές σελίδες, αλλά είμαστε ακόμη νέοι, μόνο… 90 χρονών. Έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας να γράψουμε τις πιο λαμπρές σελίδες», σημείωσε ο ίδιος. Ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε με συγκίνηση στην απόφασή του να εμπλακεί στα ποδοσφαιρικά του ΠΑΟΚ. «Για πολύ καιρό προσπαθούσα να αναλύσω τι σημαίνει ΠΑΟΚ. Υπάρχουν ομάδες με υπέροχη υποδομή και πλούσιους φιλάθλους, ομάδες που διαχειρίζονται τα συστήματα, ομάδες που δημιουργούν τα συστήματα, με πολλούς τίτλους. Ο ΠΑΟΚ δημιουργεί την αίσθηση ότι είναι κάτι διαφορετικό. Έχει εκείνο που δεν έχει άλλη ομάδα στην Ελλάδα και την Ευρώπη κι αυτό είναι οι άνθρωποι που δημιούργησαν την ομάδα. Ένας από αυτούς ήταν ο σκηνοθέτης της ταινίας, ο οποίος ζούσε και ανέπνεε με τον ΠΑΟΚ κι ένιωσε την ανάγκη να γράψει αυτές τις σελίδες, που δεν θα σβήσουν ποτέ από την ιστορία της ομάδας». Ο κ. Σαββίδης ευχαρίστησε τη Μαρίνα Δανέζη, που ολοκλήρωσε την ταινία και πρόσθεσε: «Χαίρομαι που ολόκληρος ο ΠΑΟΚ, ερασιτέχνες κι επαγγελματίες, αντιλήφθηκαν με ξεκάθαρο τρόπο ότι το έργο αυτό πρέπει να υπάρχει. Δεν υπήρξε ούτε ένας που να με ρωτήσει γιατί να το χρηματοδοτήσουμε. Κι αυτό επειδή όλοι καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται αυτή η χρυσή σελίδα που ποτέ δεν θα σβήσει. Χαίρομαι που έχω σχέση με αυτό το έργο διότι θα είναι ένα μοναδικό προϊόν του ελληνικού ποδοσφαίρου με μεγάλο ενδιαφέρον, που ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας».
Το ντοκιμαντέρ 90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον είναι ένα μωσαϊκό γεγονότων, εικόνων, στιγμών, προσώπων κι αναμνήσεων. Μέσα από τα πλάνα του ξετυλίγεται σε γρήγορο ρυθμό, με χιούμορ και συγκίνηση, η ιστορία του ΠΑΟΚ από το 1926, όταν ιδρύθηκε η ομάδα από πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης. Πάνω από 65 πρόσωπα στέκονται μπροστά στον φακό: παλιοί και νέοι ποδοσφαιριστές, παράγοντες της ομάδας, πολιτικοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και φίλαθλοι. Ανάμεσά τους, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος όπως αφηγείται θυμάται τη μητέρα του να χρησιμοποιεί την έκφραση «μπιτζίμ ΠΑΟΚ», δηλαδή «ο δικός μας ΠΑΟΚ», κι ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις, που ανατρέχει στο χρονικό της ανέγερσης του γηπέδου στην Τούμπα το 1959, «τούβλο τούβλο από τον κόσμο του ΠΑΟΚ», όπως λέει. Εμφανίζονται ακόμη, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας και τραγουδοποιός Θωμάς Κοροβίνης, ο πολιτικός Γιώργος Λιάνης, καθώς κι ο Ιβάν Σαββίδης που λέει «μου φαίνεται ότι ήρθα σπίτι μου». Κι ακόμη, μεγάλες στιγμές του παρελθόντος του ΠΑΟΚ θυμούνται βετεράνοι ποδοσφαιριστές, από τον Γιώργο Κούδα, τον Χρήστο Τερζανίδη και τον Χρήστο Δημόπουλο ως τη νεότερη φουρνιά, τον Θοδωρή Ζαγοράκη και τον Πάμπλο Γκαρσία. Οι παλαιότεροι από αυτούς, ασπρομάλληδες πλέον, ομολογούν με συγκίνηση ότι θα ξαναγίνονταν ευχαρίστως παιδιά, μόνο και μόνο για να παίξουν ξανά με τον ΠΑΟΚ.
Η βραδιά έκλεισε με συγκίνηση κι ενθουσιασμό, ρυθμό και μουσική, με τρομπετίστες να ανεβαίνουν στη σκηνή και σημαίες του ΠΑΟΚ να ανοίγουν στην πλατεία του Ολύμπιον.
Την προβολή τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών, Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αρβανίτης, Πρόεδρος ΔΣ ΦΚΘ, Σπύρος Πέγκας, Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων ως εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης, μέλος ΔΣ ΦΚΘ, Γιώργος Τούλας, δημοσιογράφος, διευθυντής Parallaxi, μέλος ΔΣ ΦΚΘ, Σπύρος Βούγιας, καθηγητής ΑΠΘ, Ιβάν Σαββίδης, Πρόεδρος ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Χρυσόστομος Γκαγκάτσης, Αντιπρόεδρος ΠΑΕ, Θανάσης Κατσαρής, Πρόεδρος ΑΣ ΠΑΟΚ, Μπάνε Πρέλεβιτς, Πρόεδρος ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Ευάγγελος Γαλατσόπουλος, Αντιπρόεδρος ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Κωνσταντίνος Ζέρβας, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος ΔΕΘ, Κυριάκος Ποζρικίδης, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΘ, Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αναστασάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ, Εύα Στεφανή, σκηνοθέτιδα, μέλος διεθνούς κριτικής επιτροπής 57ου ΦΚΘ, Γιώργος Λιάνης, δημοσιογράφος, Αργύρης Μπακιρτζής, συνθέτης και ερμηνευτής, Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας και τραγουδοποιός, Διονύσης Φωτόπουλος, σκηνογράφος, Άντζελα Ισμαήλος, σκηνοθέτιδα, καθώς και παλιότεροι παίκτες του ΠΑΟΚ, μεταξύ των οποίων οι Κυριάκος Αλεξανδρίδης, Κούλης Αποστολίδης, Ράντε Πάπριτσα, Νίκος Καραγεωργίου, Φιλώτας Πέλλιος, Ζήσης Βρύζας, Γιώργος Κωστίκος, Παύλος Δερμιτζάκης, Θανάσης Δημόπουλος.
Όλες οι ενότητες και η Αγορά του 57ου ΦΚΘ χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.