6-15 Νοεμβρίου 2015
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Η ΑΠΟΘΗΚΗ 1 ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015, στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με θέμα την Αποθήκη 1 (αίθουσες Σταύρος Τορνές και Τζον Κασσαβέτης), η διαχείριση της οποίας περνά στο Φεστιβάλ. Η εκδήλωση, με ομιλητές την Αργυρώ Μεσημέρη, υπεύθυνη της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, και τον Παναγιώτη Φόρσο, διευθυντή αιθουσών ΦΚΘ, έλαβε χώρα παρουσία του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Εϊπίδη.
«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί από φέτος το Φεστιβάλ θα έχει στη διάθεσή του την Αποθήκη 1 στο λιμάνι, φέρνοντας κλασικά αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά και τις καλύτερες ταινίες του σύγχρονου ανεξάρτητου κινηματογράφου ακόμη πιο κοντά στο κοινό της πόλης» επεσήμανε ο διευθυντής του ΦΚΘ, Δημήτρης Εϊπίδης. Όπως είπε ο ίδιος, η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, οι προβολές της οποίας μέχρι πρότινος φιλοξενούνταν στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου, θα στεγάζεται από εδώ και στο εξής στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, «δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερους θεατές να παρακολουθήσουν τα επιτυχημένα αφιερώματά της», όπως σημείωσε ο ίδιος. Παράλληλα, οι ταινίες πρώτης προβολής θα φιλοξενούνται πλέον και στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, εκτός από τις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας.
Από την πλευρά της, η κα Αργυρώ Μεσημέρη εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι τα 4.000 μέλη της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης και οι σινεφίλ της πόλης θα μπορούν να έχουν πλέον πρόσβαση σε έναν μεγαλύτερο χώρο με καλύτερη ποιότητα προβολών, ενώ επίσης παρουσίασε τις ταινίες των οκτώ αφιερωμάτων που είναι προγραμματισμένα μετά την ολοκλήρωση του 56ου Φεστιβάλ. Πιο συγκεκριμένα, τα προσεχή αφιερώματα είναι τα εξής: «Κλασικές ευρωπαϊκές ταινίες V» (26-29 Νοεμβρίου 2015), «Αμερικάνικο Νουάρ Paint it Black» (3-6 Δεκεμβρίου 2015), «Στην αλλόκοτη χώρα του Ντέιβιντ Λιντς» (10-13 Δεκεμβρίου 2015), «Ο κόκκινος δράκος βρυχάται» (17-20 Δεκεμβρίου 2015), «Σατγιαζίτ Ράι, ένας κλασικός από την Ινδία» (14-17 Ιανουαρίου 2016), «Ατόμ Εγκογιάν, ένας Καναδός από την Αρμενία» (21-24 Ιανουαρίου 2016), «Il signore Vittorio de Sica» (28-31 Ιανουαρίου 2016) και «Εδώ είναι Βαλκάνια» (4-7 Φεβρουαρίου 2016).
Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά, ο Παναγιώτης Φόρσος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το Φεστιβάλ είναι μαθημένο να βάζει στοιχήματα», αναφέροντας ορισμένα από αυτά, όπως την επιβίωση του θεσμού επί χούντας, τη διεθνοποίησή του, τη θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, καθώς και την επιτυχημένη πορεία των αιθουσών Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας. Όπως σημείωσε ο κ. Φόρσος, οι δύο αίθουσες της Αποθήκης 1 αποτελούν μια ακόμη πρόκληση για το θεσμό. Η αίθουσα Σταύρος Τορνές θα φιλοξενεί τις προβολές της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, ενώ η αίθουσα Τζον Κασσαβέτης θα λειτουργεί ως art-house με ταινίες καλλιτεχνικού χαρακτήρα. «Στόχος μας είναι να νιώθουν οι σινεφίλ ότι εδώ είναι το σπίτι τους. Να επισκέπτονται μια αίθουσα που θα κρατά τον κόσμο και μετά την προβολή, για έναν καφέ και συζήτηση γύρω από τις ταινίες», υπογράμμισε ο κ. Φόρσος. Όπως είπε ο ίδιος, ο στόχος είναι να προβληθεί ό,τι καλύτερο από τη φετινή παραγωγή και ανέφερε ορισμένα από τα φιλμ που θα προβληθούν προσεχώς, μεταξύ των οποίων είναι και οι ταινίες έναρξης και λήξης του 56ου ΦΚΘ, δηλαδή τα φιλμ Victoria του Σεμπάστιαν Σίπερ και Τα χρυσά μας χρόνια του Αρνό Ντεπλεσέν, αντίστοιχα. Ο κ. Φόρσος δεν παρέλειψε, τέλος, να ευχαριστήσει τον πρώην πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Γιάννη Παντή, στον οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η σύμπραξη ΟΛΘ και Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Φόρσος, η παραχώρηση της Αποθήκης 1 έγινε έναντι μικρού, συμβολικού τιμήματος προκειμένου να καλυφθούν κάποια έξοδα λειτουργίας. «Ελπίζουμε τα έσοδα να είναι επαρκή για την κάλυψη του κόστους. Είναι στοίχημα να φέρουμε κόσμο στις αίθουσες. Μετά δεν θα είναι δύσκολο να συνεχίσουμε», είπε ο ίδιος, εκφράζοντας την άποψη ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα μπορεί να είναι επιτυχημένο οικονομικά. «Μέχρι το τέλος Μαΐου ελπίζουμε ότι θα βρισκόμαστε στην αρχή μιας όμορφης φιλίας (σ.σ. με τον ΟΛΘ), όπως αναφέρεται στο φινάλε της ταινίας Καζαμπλάνκα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φόρσος.
Οι δύο αίθουσες θα λειτουργούν με το προσωπικό της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, σε κοινές μέρες προβολής, όπως εξήγησε η κ. Μεσημέρη. «Κάνουμε προσεκτικά βήματα στα οικονομικά γιατί δεν θέλουμε θεσμούς- πυροτεχνήματα. Οι θεσμοί γίνονται για να μένουν. Θα κάνουμε πρόσθετα βήματα για να εδραιωθεί η Ταινιοθήκη και σιγά σιγά θα βελτιώνουμε το πρόγραμμα και τις εκδόσεις μας», εξήγησε σχετικά.
Τα εγκαίνια των αιθουσών θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015. Η πρώτη ταινία που θα προβληθεί στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης θα είναι το φιλμ 45 χρόνια του Άντριου Χέιγκ (από 19 Νοεμβρίου), ενώ στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, στην ειδική προβολή των εγκαινίων, οι θεατές θα παρακολουθήσουν το κλασικό έργο Γατόπαρδος του Λουκίνο Βισκόντι.