21ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ [1-10/3/2019]
Προβολή ντοκιμαντέρ Ώρες κοινού από το αφιέρωμα «Σε μια κόλλα χαρτί»
Οι θεατές του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ Ώρες κοινού της Σίλβια Μπελότι την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019 στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη. Η ταινία αποτελεί μέρος του αφιερώματος «Σε μια κόλλα χαρτί» που πραγματοποιεί φέτος το Φεστιβάλ, το οποίο
παρουσιάζει με ελεύθερη είσοδο πέντε ταινίες με θέμα διάφορες όψεις και προεκτάσεις του παγκοσμίου φαινομένου της γραφειοκρατίας.
Το ντοκιμαντέρ Ώρες κοινού εστιάζει στην καθημερινότητα του Ανεξάρτητου Ινστιτούτου για τη Δημόσια Στέγαση στη Νάπολη της Ιταλίας και αποκαλύπτει τις περίπλοκες γραφειοκρατικές δομές, αλλά και τις ανθρώπινες στιγμές που εκτυλίσσονται εκεί. Στην προβολή έδωσε το «παρών» η παραγωγός του φιλμ Αντονέλα ντι Νοτσέρα, η οποία συνομίλησε με το κοινό. Αρχικά, ευχαρίστησε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για την πρόσκληση και εξήγησε πως οι βασικοί συντελεστές της ταινίας είναι τρεις φοιτήτριες της σχολής κινηματογράφου στη Νάπολη της Ιταλίας. Η ίδια πρόσθεσε: «Τα τρία αυτά κορίτσια έκαναν αυτό το φιλμ στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης. Εγώ είμαι η παραγωγός, αλλά και διευθύντρια της σχολής όπου φοιτούν. Σκοπός μας ήταν να δώσουμε σε νέους ανθρώπους την ευκαιρία να αποτυπώσουν τη δική τους ματιά στα πράγματα. Η ιδέα της Σίλβια, που ανέλαβε την σκηνοθεσία, ήταν να κάνει μια ταινία για το πώς η γραφειοκρατία μπορεί να συνυπάρξει με την ανθρωπιά. Στη Νάπολη οι άνθρωποι εξωτερικεύουν τις αντιδράσεις και τις ιστορίες τους και αυτό αποτυπώθηκε στην ταινία. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για το αποτέλεσμα και το γεγονός ότι το φιλμ ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο».
Απαντώντας σε ερώτηση για το μέγεθος της γραφειοκρατίας στην Ιταλία και για το αν υπάρχουν παρόμοια φαινόμενα και στο βόρειο κομμάτι της χώρας, η κα ντι Νοτσέρα απάντησε πως η γραφειοκρατία είναι γενικώς τεράστια στη χώρα, ωστόσο συμπλήρωσε ότι «στη Νότια Ιταλία ορισμένοι υπάλληλοι προσπαθούν να βρουν λύσεις που πολλές φορές παρακάμπτουν το νόμο».
Εντύπωση στο κοινό προκάλεσε ένας συγκεκριμένος χαρακτήρας της ταινίας, ο δημόσιος υπάλληλος Σαλβατόρε, ο οποίος με αυταπάρνηση και προθυμία εξυπηρετεί το κοινό της υπηρεσίας. Η κα ντι Νοτσέρα σχολίασε πως «αυτός είναι ο Σαλβατόρε που γνωρίσαμε εμείς και κατέγραψε με την κάμερά της η σκηνοθέτιδα. Αυτή είναι η δική της ματιά. Ο υπάλληλος αυτός εργάζεται 40 χρόνια εκεί. Μπορεί να μην διαφαίνεται απολύτως, αλλά αυτό το πρότυπο ανθρώπου – υπαλλήλου ήθελε να μας δείξει».
Το κοινό επίσης ρώτησε την παραγωγό της ταινίας αν υπάρχει ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ιταλία και σε ποιο επίπεδο ακριβώς βρίσκεται, όπως επίσης πόσο συχνά προσφεύγουν κατά του ιταλικού δημοσίου πολίτες των οποίων οι υποθέσεις εκκρεμούν για χρόνια σε κάποια υπηρεσία. «Η υπηρεσία όπου διαδραματίζεται η ταινία είναι περιφερειακή, δεν αφορά άμεσα στο ιταλικό δημόσιο. Δεν ξέρω αν οι συγκεκριμένοι πολίτες θα δημιουργούσαν θέμα ή θα έκαναν πράγματι κάτι εναντίον του κράτους κι αυτό για πολλούς λόγους, όπως π.χ. λόγω του ότι προέρχονται από χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Επιπλέον, το κόστος μιας τέτοιας νομικής διαδικασίας είναι μεγάλο, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι είναι και θέμα κουλτούρας αυτών των ανθρώπων, καθώς αισθάνονται ότι αν έκαναν κάτι τέτοιο μπορεί και να έχαναν όσα κέρδισαν».
Το αφιέρωμα «Σε μια κόλλα χαρτί» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Όλοι οι χώροι προβολής του αφιερώματος «Σε μια κόλλα χαρτί» είναι προσβάσιμοι σε άτομα με αναπηρία. Είσοδος Ελεύθερη - Για την είσοδο στις προβολές είναι απαραίτητη η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου.