Τη μνήμη και την πολυσχιδή προσφορά του Γιώργου Τζιώτζιου, ενός λάτρη του σινεμά και αγαπημένου φίλου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που «έφυγε» από κοντά μας τον περασμένο Οκτώβριο, τίμησε η 51η διοργάνωση, σε μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, παρουσία του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,
κ. Δημήτρη Εϊπίδη.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο κ. Εϊπίδης μίλησε «πρώτα για τον φίλο και έπειτα για τον επαγγελματία Γιώργο Τζιώτζιο», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. «Ο Γιώργος ήταν αφοσιωμένος στο σινεμά, ενεργός κριτικός κινηματογράφου, διανομέας ταινιών, αλλά πάνω απ’ όλα σινεφίλ. Είχα άριστες σχέσεις μαζί του – μάλιστα, ήμασταν και γείτονες- και μου λείπει πολύ, όπως λείπει σε όλους μας», επεσήμανε ο κ. Εϊπίδης.
Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η σύζυγος του Γιώργου Τζιώτζιου, Γιώτα, μαζί με τον γιο τους, Απόστολο, στους οποίους ο κ. Εϊπίδης απένειμε τιμητική πλακέτα. «Ευχαριστώ πολύ για αυτή την τιμή», είπε από την πλευρά της η Γιώτα Τζιώτζιου, και πρόσθεσε: «Ο Γιώργος αγαπούσε το Φεστιβάλ και ανακάλυπτε μικρά διαμάντια στις σκοτεινές αίθουσες. Ο κινηματογράφος ήταν η δεύτερη μεγάλη του αγάπη, μετά τον Απόστολο».
Παίρνοντας το λόγο, για τη ζωή και το έργο του Γιώργου Τζιώτζιου μίλησαν τρεις στενοί φίλοι και συνοδοιπόροι του: ο Χρήστος Μήτσης, ο Ζήνος Παναγιωτίδης και ο Αλέξανδρος Μουμτζής. Ο κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Γιώργος Τζιώτζιος κατόρθωσε να απαγκιστρώσει την κριτική από τα θεωρητικά εργαλεία μιας ολόκληρης εποχής και να την αναδείξει ως μια σινεφίλ περιπέτεια της γραφής. «Ο Γιώργος κυνήγησε το σινεμά και το έκανε κομμάτι της ζωής του. Η ενασχόλησή του με αυτό ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 και καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του, υπερασπίστηκε νέες ιδέες και νέες ταινίες, λειτουργώντας με τη λογική ότι πρέπει να απολαμβάνεις αυτό που γράφεις, αλλά και αυτό που διαβάζεις. Με το περιοδικό ‘’Σινεμά” δημιούργησε μια νέα γενιά κινηματογραφόφιλων, ενώ με το έργο του συνολικά έδωσε ουσιαστικά μαθήματα ζωής και σινεμά», τόνισε ο κ. Μήτσης.
Μια πιο προσωπική διάσταση έδωσε στον λόγο του ο διανομέας ταινιών Ζήνος Παναγιωτίδης, υπογραμμίζοντας ότι ο Γιώργος Τζιώτζιος υπήρξε μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς του. Μάλιστα, μοιράστηκε με το κοινό ένα αστείο περιστατικό που θυμάται με αγάπη: «Όταν είχε βγει στις αίθουσες η πρώτη ταινία του Αστερίξ, ο Γιώργος είχε βάλει στοίχημα με κάποιον ότι θα έκοβε 30.000 εισιτήρια. Έπαθλο ήταν ένα γεύμα. Θυμάμαι ότι η ταινία είχε κόψει 27.987 εισιτήρια και αναγκαστήκαμε να μαγειρέψουμε λίγο τα στοιχεία για να κερδίσουμε. Μέχρι σήμερα, δεν είχαμε αποκαλύψει αυτή την ιστορία».
Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Μουμτζής χαρακτήρισε τον Γιώργο Τζιώτζιο ως «εστέτ του κινηματογράφου» και «αριστοκράτη του πνεύματος», ενώ τόνισε ότι άφησε έναν κύκλο της ζωής του μισό, καθώς δεν πρόλαβε να υλοποιήσει την ιδέα της δημιουργίας ενός πολυκινηματογράφου τέχνης. «Αυτό που χαρακτήριζε τον Γιώργο ήταν ή ευγένειά του, η παρθενική ματιά του, που ήταν έτοιμη να εκπλαγεί με πράγματα και, με τη σειρά της, να εκπλήξει και εμάς. Είχε περίσσιο πάθος και αντιμετώπιζε μειλίχια την γνώμη του άλλου», παρατήρησε ο κ. Μουμτζής.