Κριτική Επιτροπή Διεθνούς Διαγωνιστικού Immersive: All Around Cinema

Το διαγωνιστικό τμήμα Immersive του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αγκαλιάζει δημιουργίες που αξιοποιούν τις πιο σύγχρονες νέες τεχνολογίες για να παρουσιάσουν διαφορετικές όψεις μιας εκτεταμένης πραγματικότητας, ξεπερνώντας τα κινηματογραφικά είδη και βυθίζοντας τον θεατή σε μια διαδραστική εμπειρία. Ο Χρυσός Αλέξανδρος για την καλύτερη ταινία του τμήματος συνοδεύεται από 2.000€. Τα μέλη της φετινής επιτροπής είναι οι: Κάρεν Σιρίλο (εικαστική καλλιτέχνις, επιμελήτρια & δημοσιογράφος, ΗΠΑ), Σκοτ Μόρις (επικεφαλής ψηφιακών παραγωγών για την Tate, Ηνωμένο Βασίλειο) και Στέλλα Νταβάρα (συντονίστρια CPH:LAB και XR εκθέσεων στο φεστιβάλ CPH:DOX, Δανία).

 

Σκοτ Μόρις
Ο Σκοτ Μόρις είναι επικεφαλής της ψηφιακής παραγωγός για τις τέσσερις γκαλερί της Tate στο Λονδίνο, κάνοντας αναθέσεις και αναλαμβάνοντας την παραγωγή σε ταινίες και ηχητικό και εμβυθιστικό περιεχόμενο για να προσελκύσει λάτρεις της τέχνης από όλο τον κόσμο. Έχει δημιουργήσει ταινίες με καλλιτέχνες όπως οι Κάρα Γουόκερ, Τζέσι Ντάρλινγκ, Βερόνικα Ράιαν, Μαουγκοζάτα Μίργκα-Τας και Χέρα Μπουγιουκταστζιγιάν. Το πιο πρόσφατο έργο του είναι μια εξακάναλη εγκατάσταση για την γκαλερί MAP στη Σαγκάη, με θέμα τον Τζ. Μ. Γ. Τέρνερ και τα ταξίδια.

 

Στέλλα Νταβάρα
Η Στέλλα Νταβάρα είναι project manager σε έργα τέχνης και πολιτισμού, με καταγωγή από την Ελλάδα και έδρα την Κοπεγχάγη από το 2018. Εργάζεται ως υπεύθυνη του CPH:LAB και της έκθεσης INTER:ACTIVE στο CPH:DOX, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Κοπεγχάγης. Πριν από την επαγγελματική της πορεία και εμπειρία ζωής στη Δανία, σπούδασε και έζησε στη Γαλλία και στη Γερμανία, ενώ εργάστηκε στον εταιρικό τομέα της κατασκευής αεροσκαφών ως project manager. Ακολούθησε εξειδικευμένες σπουδές στην καλλιτεχνική και πολιτιστική διαχείριση, και συνεργάστηκε με μερικές από τις σημαντικότερες ετήσιες πολιτιστικές δράσεις της Κοπεγχάγης – δούλεψε ως υπεύθυνη παραγωγής και φιλοξενίας στην έκθεση τέχνης CHART και στο Φεστιβάλ Φωτογραφίας της Κοπεγχάγης αλλά και ως υπεύθυνη στούντιο για το εικαστικό δίδυμο Hesselholdt & Mejlvang και υπεύθυνη Διεθνούς Τύπου για το Μουσείο Thorvaldsens. Η εμπειρία της σε αυτό το ευρύ φάσμα πολιτιστικών δράσεων της πρόσφερε μια ανοιχτή προσέγγιση στις συνεργασίες της με διαφορετικούς/-ες δημιουργούς, σκηνοθετών/-έτριες, αφηγητές/-ήτριες και εικαστικούς/ές καλλιτέχνες/-έχνιδες. Το πάθος της είναι να δημιουργεί νέες εμπειρίες μέσω δράσεων που μπορούν να φτάσουν σε μεγάλα ακροατήρια και να έχουν αντίκτυπο στη ζωή, στην εργασία και στον τρόπο ζωής των ανθρώπων.

 

Κάρεν Τσιρίλο
Η Κάρεν Τσιρίλο είναι εργαζόμενη στον χώρο του πολιτισμού, επιμελήτρια, συγγραφέας και παραγωγός, με εξειδίκευση στον κινηματογράφο πέρα από τη μυθοπλασία και την εμβυθιστική τέχνη/την τέχνη επαυξημένης πραγματικότητας. Δημιουργεί πολυμεσικά έργα και δράσεις που διερευνούν ζητήματα στις διασταυρώσεις των media, της κουλτούρας και της τεχνολογίας. Κάτοχος μεταπτυχιακού στην Οπτική Ανθρωπολογία και την Ανθρωπολογία των Μέσων, η Κάρεν εξετάζει με τη δουλειά της τις διαφορές που παρουσιάζουν στοιχεία όπως η πρόσληψη από το κοινό, η αφήγηση, η αισθητική και οι μορφές αναπαράστασης ανάμεσα σε πολιτισμούς και ταυτότητες. Επιμελείται εκθέσεις ταινιών τεκμηρίωσης και επαυξημένης πραγματικότητας, ενώ παράλληλα γράφει για τα οικοσυστήματα του ντοκιμαντέρ, τον μη μυθοπλαστικό κινηματογράφο και την επαυξημένη πραγματικότητα σε μέσα όπως τα Documentary Magazine και Modern Times, ενώ επίσης είναι συντάκτρια στο XR Must. Ίδρυσε το Doxita, ένα περιοδεύον πρόγραμμα μη μυθοπλαστικών ταινιών μικρού μήκους, συνεργάστηκε με το True/False Film Festival αναλαμβάνοντας την επιμέλεια προγραμμάτων ταινιών μικρού μήκους και διετέλεσε Αναπληρώτρια Διευθύντρια (Film/Programming) του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Full Frame Documentary Festival. Διετέλεσε Διευθύντρια Προγράμματος της παγκόσμιας πρωτοβουλίας OneMinutesJr. της UNICEF, στο πλαίσιο της οποίας συνεργάστηκε με διεθνείς καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες για την παραγωγή εργαστηρίων βίντεο για παιδιά σε όλο τον κόσμο. Δημιουργεί και διαχειρίζεται οπτικά έργα για οργανισμούς του ΟΗΕ, και έχει παρουσιάσει προγράμματα και συμμετάσχει σε κριτικές επιτροπές σε διάφορα φεστιβάλ, μουσεία και οργανισμούς. Εργάζεται στον χώρο της μη μυθοπλαστικής δημιουργίας και της δημιουργίας κοινωνικού αντικτύπου για πάνω από 25 χρόνια, αποκτώντας εκτενή εμπειρία στο ντοκιμαντέρ, στις εμβυθιστικές τέχνες και στην διεθνή ανάπτυξη ανά την υφήλιο.