Τρεις νέες ταινίες και τρεις ειδικές προβολές στις αίθουσες του Φεστιβάλ! (10-16/4/2025)

Τρεις συναρπαστικές νέες ταινίες, μια βραδιά γεμάτη κέφι και χορό με τους House of Drama, η τρίτη και τελευταία προβολή της ενότητας Fundamentals for Kids, καθώς και η ειδική προβολή του Σινεμά και Ψυχανάλυση, μας περιμένουν στις αίθουσες του Φεστιβάλ σε μια χορταστική κινηματογραφική εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, από την Πέμπτη 10 έως την Τετάρτη 16 Απριλίου, υποδεχόμαστε:  

Μια επιβλητική παραβολή για την ανθρώπινη θνητότητα, το μεγαλεπήβολο Πριν το τέλος του Ματίας Γκλάσνερ, που ισορροπεί ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα και ξεδιπλώνεται σαν μια επική ορχηστρική συμφωνία. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ταινία ήδη από το μεσημέρι της Πέμπτης (Παύλος Ζάννας, 13:00), στο πλαίσιο της ενότητας προβολών Early Thursdays

Το καθηλωτικό πολιτικό θρίλερ Φαντάσματα από το παρελθόν, το εντυπωσιακό σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ζονατάν Μιλέ, που μας μεταφέρει στην πρόσφατη φρίκη του πολέμου στη Συρία, διασχίζοντας το επικίνδυνο μεταίχμιο ανάμεσα στην απονομή δικαιοσύνης και τη δίψα για εκδίκηση. 

Το συγκινητικό κοινωνικό δράμα Ασυνήθιστες φίλες της Πατρισιά Μαζού, που εξυμνεί την ανθρώπινη επαφή και οδηγεί από τη συντριβή στη λύτρωση, με την Ιζαμπέλ Ιπέρ να παραδίδει μια ακόμη σπουδαία ερμηνεία. 

Την αγαπημένη χορευτική ομάδα των House of Drama στο δεύτερο φετινό μας ραντεβού, με την ειδική προβολή του φαντασμαγορικού backstage μιούζικαλ Burlesque (2010), σε μια ξέφρενη βραδιά γεμάτη σινεμά, χορό, κέφι και μουσική. Επιπλέον, το Πράσινο Δωμάτιο θα μεταμορφωθεί από τις 22:00 και μέχρι την έναρξη της προβολής σε pop-up Burlesque bar. Εκεί, θα σας περιμένει το soundtrack της ταινίας στα ηχεία, ένα ειδικό κοκτέιλ με ξηρό πάγο στο μπαρ, αλλά και η ομάδα του House of Drama, ντυμένη σαν τους πρωταγωνιστές της ταινίας! (Παρασκευή 11/4, Ολύμπιον, 23:00)

Την τρίτη και τελευταία φετινή προβολή της ενότητας Fundamentals  for Kids, που παρουσιάζει το πανέμορφο animation Wolfwalkers, καταληκτικό σκέλος της τριλογίας Irish Folklore που βασίζεται σε μύθους και παραδόσεις της Ιρλανδίας. Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων το 2020. (Κυριακή 13/4, Ολύμπιον, 12:00)

Το οικογενειακό δράμα γυναικείας χειραφέτησης Αξιαγάπητη της Λίλια Ινγκολφσντότιρ, στο πλαίσιο της ενότητας Σινεμά και Ψυχανάλυση που διοργανώνουν ο Ψυχαναλυτικός Κύκλος Θεσσαλονίκης και η Ελληνική Εταιρεία της Νέας Λακανικής Σχολής (ΕΕ-ΝΛΣ), με την υποστήριξη της Ακαδημίας Κλινικών Σπουδών της Αθήνας (ΑΚΣΠΑ) και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Νέας Λακανικής Σχολής με θέμα «Οδυνηροί Έρωτες». Θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον ψυχίατρο Θοδωρή Βαλαμουτόπουλο και ομιλητές τους: Πάνο Αχτσιόγλου (κριτικός κινηματογράφου), Βέρα Πατιά (ψυχολόγος) και Κωνσταντίνο Ρασκάτο (ψυχολόγος). (Κυριακή 13/4, Παύλος Ζάννας, 14:30) 

Επιπλέον, συνεχίζουν τις επιτυχημένες προβολές τους στις αίθουσες του Φεστιβάλ οι παρακάτω ταινίες:

Το μινιμαλιστικό και χαμηλόφωνο κομψοτέχνημα Η ταξιδιώτισσα του παραγωγικότατου νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Χονγκ Σανγκ-σου, με μια καταπληκτική ερμηνεία της Ιζαμπέλ Ιπέρ. Αργυρή Άρκτος - Μέγα Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στην Μπερλινάλε. 

Η συναρπαστική βιογραφία της θρυλικής Νίκι ντε Σεν Φαλ με τίτλο Niki από τη Σελίν Σαλέτ, η οποία ξεδιπλώνει τη μεταμόρφωση ενός νεαρού μοντέλου σε μια αντισυμβατική και βαθιά επιδραστική καλλιτέχνιδα.

Η τρυφερή γαλλική ταινία Η ορχήστρα του αδερφού μου του Εμανουέλ Κουρκόλ, μια γλυκιά ιστορία οικογενειακής επανένωσης, γεμάτη μουσική, ελπίδα, που ξεδιπλώνεται μέσα από μια κοινωνική ευαίσθητη ματιά. 

Η αιχμηρή κωμωδία Έχω κάτι να πω του Στράτου Τζίτζη, με τον Αντίνοο Αλμπάνη, που αποδομεί με αυτοσαρκασμό τόσο τον καλλιτεχνικό κόσμο όσο και την αμήχανη εποχή στην οποία ζούμε. 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ 

Online αγορά εισιτηρίων: https://www.more.com/us-el/venues/filmfestival/

Οι ταινίες της εβδομάδας:

Πριν το τέλος / Dying / Sterben 

(Γερμανία, 2024)

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Ματίας Γκλάσνερ / Matthias Glasner. Πρωταγωνιστούν: Lars Eidinger, Corinna Harfouch, Lilith Stangenberg. Γλώσσα: Γερμανικά, αγγλικά, λετονικά. Έγχρωμη, 180΄ 

Η Λίσι ανακουφίζεται όταν ο άντρας της, που υποφέρει από άνοια, κλείνεται σε γηροκομείο. Όμως η ελευθερία της δεν θα κρατήσει καθώς διάφορα προβλήματα υγείας σημαίνουν ότι δεν της απομένει και πολύς χρόνος. Ο γιος της, ένας μαέστρος γύρω στα 40, εργάζεται πάνω σε μια σύνθεση με τίτλο «Πεθαίνοντας», ενώ η κόρη της μπλέκει σε μια παράνομη σχέση που ενισχύει την αγάπη της για το αλκοόλ.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/MEjaONWQN2A

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη 13:00, & 20:45 - Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 20:45

Φαντάσματα από το παρελθόν / Ghost Trail / Les Fantômes

(Γαλλία-Γερμανία-Βέλγιο, 2024)

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Ζονατάν Μιλέ / Jonathan Millet. Σενάριο: Jonathan Millet, Florence Rochat. Πρωταγωνιστούν: Adam Bessa, Tawfeek Barhom, Julia Franz Richter, Hala Rajab, Shafiqa El Till. Γλώσσες: Γαλλικά, αραβικά, αγγλικά, τουρκικά. Έγχρωμη, 106΄ 

Πρώην καθηγητής πανεπιστημίου, ο Χαμίντ ζει μια διπλή ζωή ως μέλος μιας μυστικής οργάνωσης που προσπαθεί να εντοπίσει εγκληματίες πολέμου του απολυταρχικού καθεστώτος της Συρίας. Η τελευταία του αποστολή τον φέρνει στο Στρασβούργο, αντιμέτωπο με τον άνθρωπο που πιστεύει ότι είναι ο πρώην βασανιστής του. Μετέωρος ανάμεσα στη δικαιοσύνη, την προσωπική εκδίκηση και την εμμονή, θα οδηγηθεί μοιραία σε επικίνδυνα μονοπάτια. Με υπόγειο σασπένς που κόβει ύπουλα την ανάσα και μια μαγνητική ερμηνεία από τον πρωταγωνιστή Αντάμ Μπεσά, ένα συναρπαστικό πολιτικό θρίλερ με έντονους απόηχους από το αμερικανικό σινεμά του ’70.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/1IjZTwxMB8s

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 19:00

Ασυνήθιστες φίλες / Visiting Hours / La prisonnière de Bordeaux

(Γαλλία, 2024)

Σκηνοθεσία: Πατρισιά Μαζού / Patricia Mazuy. Σενάριο: Pierre Courrège, François Bégaudeau, Patricia Mazuy. Πρωταγωνιστούν: Isabelle Huppert, Hafsia Herzi, Noor Elasri. Γλώσσες: Γαλλικά. Έγχρωμη, 108΄ 

Δύο γυναίκες από διαμετρικά αντίθετους κοινωνικούς κύκλους συναντιούνται στο επισκεπτήριο μιας φυλακής όπου είναι έγκλειστοι οι σύζυγοί τους. Η Αλμα (Ιζαμπέλ Ιπέρ) είναι μια αστή, παντρεμένη με έναν νευρολόγο, ενώ η Μίνα (Χαφσία Ερζί) εργάζεται ως καθαρίστρια και ζει σε μια απομακρυσμένη προαστιακή περιοχή. Η συνάντησή τους θα οδηγήσει σε μια φιλία που φέρνει στο φως απωθημένες ενοχές και σκέψεις, οδηγώντας σταδιακά στην ψυχική τους απελευθέρωση. 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/jiPu1SOKDs0

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 21:00

Η ταξιδιώτισσα / A Traveler's Needs /  여행자의 필요

(Νότια Κορέα, 2024)

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Χονγκ Σανγκ-σου / Hong Sang-soo. Πρωταγωνιστούν: Isabelle Huppert, Lee Hye-young, Kwon Hae-hyo. Γλώσσες: Αγγλικά, γαλλικά, κορεατικά. Έγχρωμη, 90΄ 

Η Ιρίς είναι μια Γαλλίδα που κανείς δεν ξέρει πώς έχει βρεθεί στη Σεούλ, έχοντας καταλήξει να βγάζει τα προς το ζην κάνοντας μαθήματα γαλλικών (και υιοθετώντας μια πολύ ιδιαίτερη προσέγγιση) σε δύο γυναίκες. Μια αιθέρια ερμηνεία από την Ιζαμπέλ Ιπέρ, σε ένα ακόμη μινιμαλιστικό και χαμηλόφωνο πορτρέτο της ανθρώπινης συνθήκης από τον σπουδαίο νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη. 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/33Ny9zI0rXc

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 19:00

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 21:00

Niki 

(Γαλλία, 2024)

Σκηνοθεσία: Σελίν Σαλέτ / Céline Salette. Σενάριο: Céline Sallette, Samuel Dou. Πρωταγωνιστούν: Charlotte Le Bon, John Robinson, Damien Bonnard, Judith Chemla, Alain Fromager, Virgile Bramly. Γλώσσες: Αγγλικά, γαλλικά. Έγχρωμη, 98΄ 

Παρίσι, 1952. Μια νεαρή γυναίκα, η Νίκι, έχει μόλις μετακομίσει από τις ΗΠΑ μαζί με τον σύζυγο και την κόρη της. Παρά τη νέα αυτή απόσταση από μια οικογένεια και μια χώρα που την έπνιγαν, συνεχίζουν να εισβάλλουν στις σκέψεις της ανατριχιαστικά φλασμπάκ από την παιδική της ηλικία. Από την κόλαση που πρόκειται να ανακαλύψει, η Νίκι θα βρει στην τέχνη της ένα όπλο για να καταφέρει να απελευθερωθεί. Έτσι, η Νίκι θα επιβιώσει προτού τελικά αναγεννηθεί – αυτή τη φορά ως Νίκι ντε Σεν Φαλ: μια από τις πιο πολυσχιδείς καλλιτέχνιδες του 20ού αιώνα, της οποίας η πρακτική διαπνέεται από πρωτόγνωρη βία, τρυφερότητα, όραμα και πάθος, ενώ εκφράζεται μέσα από μια ευρεία γκάμα μέσων (ζωγραφική, γλυπτική, παραστατική τέχνη και κινηματογράφος). Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Σελίν Σαλέτ, ενός από τα πιο δημοφιλή ανερχόμενα αστέρια της Γαλλίας –την οποία συναντήσαμε για πρώτη φορά στο Οίκος ανοχής του Μπερτράν Μπονελό– ακολουθεί, σύμφωνα με την ίδια, «τη μεταμόρφωση ενός νεαρού μοντέλου που ενσαρκώνει την έννοια του προϊόντος της εποχής της, σε μια καλλιτέχνιδα με μαλλιά κομμένα με μαχαίρι, που πυροβολεί τους καμβάδες της με όπλο για να δημιουργήσει τέχνη». Μια εμπνευσμένη βιογραφία που αποτελεί παράλληλα και πηγή έμπνευσης, επιβεβαιώνοντας τη θεραπευτική και μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/toG72dYwW64

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 19:00

Η ορχήστρα του αδερφού μου / En fanfare / The Marching Band

(Γαλλία, 2024)

Σκηνοθεσία: Εμανουέλ Κουρκόλ / Emmanuel Courcol. Σενάριο: Emmanuel Courcol, Irène Muscari, Oriane Bonduel, Marianne Tomersy. Πρωταγωνιστούν: Benjamin Lavernhe, Pierre Lottin, Sarah Suco. Γλώσσες: Γαλλικά, αγγλικά. Έγχρωμη, 103΄ 

Ο Τιμπό είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος διευθυντής ορχήστρας. Όταν έρχεται αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα υγείας, ανακαλύπτει ότι είναι υιοθετημένος και έχει έναν μικρότερο αδερφό στην επαρχία, τον Τζίμι. O ουρανοκατέβατος αδερφός του εργάζεται στο εστιατόριο ενός σχολείου και παίζει τρομπόνι στην τοπική φιλαρμονική ορχήστρα, που αποτελεί το καμάρι και την ελπίδα μιας εργατικής κοινότητας που απειλείται από την ανεργία. Οι δυο τους δεν φαίνεται να έχουν πολλά κοινά εκτός από την αγάπη τους για τη μουσική, αλλά όταν ο Τιμπό αντιλαμβάνεται το εξαιρετικό ταλέντο του αδερφού του, αποφασίζει να επανορθώσει για όλες τις αδικίες της μοίρας και να τον βοηθήσει να αναπτύξει το ταλέντο του.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/svEq6BNJRzo

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 19:00

Έχω κάτι να πω

(Ελλάδα, 2024)

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Στράτος Τζίτζης. Πρωταγωνιστούν: Αντίνοος Αλμπάνης, Ζέτα Δούκα, Γιάννης Ζουγανέλης, Ματίλντα Τζίτζη, Βίβιαν Κοντομάρη, Χρήστος Σαπουντζής. Γλώσσα: Ελληνικά. Έγχρωμη, 96΄ 

Η κωμωδία ενός σκεπτόμενου ανθρώπου που θέλει να πάρουν σοβαρά τις φιλοσοφικές του απόψεις ενώ αυτός δεν είναι παρά ένας αποτυχημένος σκηνοθέτης. Ο Σταύρος διδάσκει σε μια σχολή κινηματογράφου. Θέλει τα σενάρια να έχουν κάποιο βαθύ νόημα. Έτσι, έχει ελάχιστους σπουδαστές στην τάξη του και χάνει τη δουλειά του. Αποφασίζει να γράψει τις σκέψεις του για το βαθύτερο νόημα σε ένα βιβλίο. Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να ενδιαφέρει κανέναν. Τότε βρίσκει μια απρόσμενη αναγνώστρια…

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/N5dbRcA8yuA?si=ke7OsEtk7X43efFK

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 21:00

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ HOUSE OF DRAMA 

Burlesque

(ΗΠΑ, 2010)

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Στιβ Άντιν / Steve Antin. Πρωταγωνιστούν: Cher, Christina Aguilera, Eric Dane, Alan Cumming, Kristen Bell. Γλώσσα: Αγγλικά. Έγχρωμη, 119΄. 

Η Άλι (Κριστίνα Αγκιλέρα) είναι μια τραγουδίστρια από μια μικρή πόλη με μεγάλα όνειρα, η οποία έρχεται στο Λος Άντζελες για να αναζητήσει την τύχη της. Προσπαθώντας να βιοποριστεί, πιάνει δουλειά ως σερβιτόρα στο Burlesque Lounge, ένα πολυτελές κέντρο μιας άλλης εποχής που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της εντυπωσιακής Τες (Σερ). Η Άλι καταφέρνει να εντυπωσιάσει την Τες και να χτίσει το δικό της μονοπάτι στη ζωή, το οποίο είναι σπαρμένο με ίντριγκα, εντυπωσιακά θεάματα και μπόλικες τολμηρές χορογραφίες.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/-LolRFFo994 

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Παρασκευή 11/4 - 23:00

Εισιτήρια διαθέσιμα στη διεύθυνση: https://www.more.com/gr-el/tickets/cinema/burlesque

Σε συνεργασία με:

FUNDAMENTALS FOR KIDS

Wolfwalkers

(Ιρλανδία-Αγγλία-Λουξεμβούργο-Γαλλία, 2020)

Σκηνοθεσία: Τομ Μουρ, Ρος Στιούαρτ. Μεταγλωττισμένο, 103΄
Ηλικία: 8+

Μια νεαρή κυνηγός, μαζί με τον πατέρα της, ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι για να εξοντώσουν την τελευταία αγέλη λύκων της Ιρλανδίας. Όλα όμως θα αλλάξουν όταν θα πιάσει φιλίες με ένα μυστηριώδες κορίτσι μιας άγνωστης φυλής, που φημολογείται ότι μεταμορφώνεται σε λύκος όταν πέσει το σκοτάδι. Ένα υπέροχο animation από τον σκηνοθέτη της ταινίας Το τραγούδι της θάλασσας, που βρέθηκε υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων το 2014. Πρόκειται για το καταληκτικό σκέλος της τριλογίας Irish Folklore, η οποία βασίζεται σε μύθους και παραδόσεις της Ιρλανδίας. 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/LWtMRAFZuJg?si=tHYBTgW_VucMo3II

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Κυριακή 13/4 - 12:00

ΣΙΝΕΜΑ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

Αξιαγάπητη / Loveable / Elskling

(Νορβηγία, 2024)

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Λίλια Ινγκολφσντότιρ / Lilja Ingolfsdottir. Πρωταγωνιστούν: Helga Guren, Oddgeir Thune, Heidi Gjermundsen Broch, Marte Solem, Elisabeth Sand. Γλώσσα: Νορβηγικά. Έγχρωμη, 100΄ 

Η σαραντάχρονη Μαρία, μια σύζυγος, μητέρα και εργαζόμενη γυναίκα, παλεύει να μεγαλώσει τέσσερα παιδιά και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις μιας απαιτητικής καριέρας, ενώ ο δεύτερος σύζυγός της, ο Σίγκμουντ, ταξιδεύει συνεχώς. Καθώς ο γάμος τους λυγίζει σταδιακά υπό το βάρος των ανταγωνιστικών αναγκών, και παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες της Μαρίας να σώσει τη σχέση τους, ο Σίγκμουντ της ανακοινώνει ότι θέλει να χωρίσουν, αναγκάζοντας την να έρθει αντιμέτωπη με τους χειρότερους φόβους της. Χαρακτηρολογική σπουδή και συναρπαστικό ταξίδι αυτοανακάλυψης, η Αξιαγάπητη μεταθέτει σταδιακά την εστίαση από ένα δράμα σχέσεων σε μια ιστορία γυναικείας ενδυνάμωσης, μέσα από ένα πρίσμα ψυχολογικά ρεαλιστικό, αυθεντικά ειλικρινές, αφηγηματικά πρωτότυπο και ποτέ μελοδραματικό. Αποφεύγοντας επιδέξια και συνειδητά κάθε κοινωνιολογικό κλισέ που μετατρέπει την ανεξαρτησία μιας γυναίκας σε συνέπεια μιας καταστροφής ή αδικίας, η σκηνοθέτρια σκιαγραφεί το –όντως αξιαγάπητο– πορτρέτο μιας μοντέρνας γυναίκας, ικανής να βασιστεί στον εαυτό της όχι επειδή πρέπει αλλά επειδή το θέλει.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/Pl83peXhEOQ

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή 13/4 - 14:30

Οι προβολές της ενότητας Fundamentals for Kids πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας