FFGR

ΟΙ ΑΙΜΑΤΙΝΟΙ ΕΡΩΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΝΟΕΛ ΝΤΕ ΟΛΙΒΕΙΡΑ
DEC 2019DEC 2019
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αφιέρωμα «Οι αιμάτινοι έρωτες του Μανοέλ ντε Ολιβέιρα»
8 έως 12 Δεκεμβρίου, αίθουσα Σταύρος Τορνές
Ο σπουδαίος σκηνοθέτης και δημιουργός ενός μαγευτικού κινηματογραφικού κόσμου, ο Πορτογάλος Μανοέλ ντε Ολιβέιρα (1908-2015), βρίσκεται στο επίκεντρο του αφιερώματος της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Οι αιμάτινοι έρωτες του Μανοέλ ντε Ολιβέιρα».

Το αφιέρωμα, που διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πορτογαλίας στην Αθήνα και του Ινστιτούτου Camões για την προώθηση της πορτογαλικής γλώσσας και του πορτογαλικού πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου έως την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, στο αγαπημένο σινεφίλ στέκι, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, στην Αποθήκη 1, στο Λιμάνι.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν συνολικά επτά ταινίες του πορτογάλου δημιουργού: πέντε ταινίες μεγάλου μήκους, μία ταινία μυθοπλασίας μικρού μήκους και ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Πρόκειται για τα φιλμ:
- Η ταινία Aniki Bóbó, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, η οποία βαδίζει στα χνάρια του ιταλικού νεορεαλισμού.
- Η μικρού μήκους ταινία Δουλεύοντας στον ποταμό Δούρο, ένα λυρικό ποίημα 20 λεπτών.
- Τα πάθη του Χριστού, η δεύτερη ταινία του Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, 21 ολόκληρα χρόνια μετά το ντεμπούτο του, μια τολμηρή ανάγνωση του Θείου Δράματος.
- Το μικρού μήκους Το κυνήγι, το οποίο προκάλεσε την οργή του καθεστώτος του Σαλαζάρ και οδήγησε στη φυλάκιση του σκηνοθέτη για δέκα ημέρες.
- Το Παρελθόν και παρόν, το πρώτο σκέλος της «Τετραλογίας του βασανισμένου έρωτα».
- Η ταινία Ολέθριος έρωτας, η εποποιΐα ενός αγιάτρευτου και εκ προοιμίου καταδικασμένου αισθήματος.
- H Φρανσίσκα, που μας βυθίζει στον ίλιγγο ενός ανορθόδοξου ερωτικού τριγώνου.

Info
Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης - αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-378404)
Γενική είσοδος: 4€ // CineΚάρταF: 3€ // CineΚάρταF Gold: Δωρεάν //

Δουλεύοντας στον ποταμό Δούρο
Manoel de Oliveira
Ή πρώτη του ταινία που γύρισε ο μεγάλος σκηνοθέτης είναι ένα 20λεπτο ποίημα με φόντο μικρά γεγονότα για κάποιους ασήμαντα, που συμβαίνουν στον ποταμό Δούρο.
- Κυρ Δεκ 08 - 2019 21:00

Aniki Bóbó
Manoel de Oliveira
H πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους του Πορτογάλου σκηνοθέτη, όπου χρησιμοποιεί με τρόπο συμβολικό τον κόσμο των παιδικών παιχνιδιών για να περιγράψει τον κόσμο των ενηλίκων.
- Κυρ Δεκ 08 - 2019 21:00

Τα Πάθη του Χριστού
Manoel de Oliveira
Ή ταινία είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει ο τίτλος της.
Ή σκηνοθετική βιρτουοζιτέ του Ολιβέιρα μέσα από ένα γρήγορο μοντάζ εικόνων, παραλληλίζει τα Πάθη του Ιησού με τους σύγχρονους πολέμους.
- Δευ Δεκ 09 - 2019 21:00

Το κυνήγι
Manoel de Oliveira
Ένα μικρού μήκους «κατάμαυρο» πεσιμιστικό σουρεαλιστικό διαμάντι, μια ταινία που στάθηκε η αφορμή να εξαναγκάσει το τότε καθεστώς τον δημιουργό της, να αλλάξει το τέλος της και να κλειστεί περίπου για ένα δεκαήμερο στη φυλακή.
- Δευ Δεκ 09 - 2019 21:00

Παρελθόν και παρόν
Manoel de Oliveira
Πρώτο μέρος αυτού που ονομάστηκε μετέπειτα «Τετραλογία του βασανισμένου έρωτα». Με σαρκαστική ειρωνεία κι αφορμή τις σχέσεις ενός ζευγαριού, μια ανελέητη σάτιρα της αστικής τάξης, με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα που κακομεταχειρίζεται το σύζυγο της.
- Τρί Δεκ 10 - 2019 21:00

Ολέθριος έρωτας
Manoel de Oliveira
Ένα τετράωρο αριστούργημα ενός μεγάλου, καταστροφικού έρωτα δυο νέων ανθρώπων των οποίων οι οικογένειες δεν εγκρίνουν τον έρωτα τους και διαδραματίζεται στις αρχές του 19ου αιώνα.
- Τετ Δεκ 11 - 2019 19:45

Φρανσίσκα
Manoel de Oliveira
Ή δυστοπική ιστορία δυο ανδρών (από τη μια ο συγγραφέας Καμίλο Καστέλο Μπράνκο κι από την άλλη ο μεγαλομανής και κυνικός δανδής φίλος του Ζοζέ Αουγκούστο) που τους ενώνει ο κοινός τους πόθος: η κατάκτηση της Φρανσίσκα.
- Πέμ Δεκ 12 - 2019 20:30






