28ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
5 ΜΑΡΤΙΟΥ → 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2026
09.03.2026
ΝΕΑ
Η συζήτηση με τίτλο «Keeping it real» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, στο πλαίσιο των Agora Talks του 28ου ΦΝΘ.
Ο Θάνος Σταυρόπουλος, manager της Αγοράς, καλωσόρισε το κοινό και ευχαρίστησε τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία στο Κέντρο Μουσικής. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της ανεξάρτητης παραγωγής ντοκιμαντέρ και παρουσίασε το πάνελ, το οποίο συντόνισε η Brigid O’Shea (Director & International Consultant - Documentary Association of Europe, DAE), με τη συμμετοχή των András Földes (συν-σκηνοθέτης - 80 Angry Journalists), Antoine Goldet (παραγωγός - Amok Films) και Μαριάννας Κακαουνάκη (σκηνοθέτρια, παραγωγός - Ενεργειακή Μεσημβρία).
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον ρόλο του ανεξάρτητου ντοκιμαντέρ απέναντι στην υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου, στη διάδοση της παραπληροφόρησης και στην αποδυνάμωση των μηχανισμών επαλήθευσης των γεγονότων.
Η Brigid O’Shea έθεσε στο επίκεντρο τις προσωπικές, ιδιωτικές και πολιτικές διαστάσεις της δημοσιογραφικής έρευνας, όπως αυτές διασταυρώνονται με το ντοκιμαντέρ ως μέσο έκφρασης, και κάλεσε τους ομιλητές να συστηθούν. Η Μαριάννα Κακαουνάκη περιέγραψε τη μετάβασή της από τη δημοσιογραφία στο ντοκιμαντέρ, που ξεκίνησε με αφορμή ένα ρεπορτάζ στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι της άνοιξε έναν διαφορετικό τρόπο αφήγησης. Ο András Földes ανέφερε ότι ακολούθησε μια παρόμοια διαδρομή, εξηγώντας πώς στράφηκε προς το βίντεο και το ντοκιμαντέρ καλύπτοντας ιστορίες γύρω από το μεταναστευτικό. Ο Antoine Goldet αναφέρθηκε στις σπουδές και την επαγγελματική του εμπειρία στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην επιστροφή του στο Παρίσι για συνεργασία με εταιρεία παραγωγής ερευνητικών εκπομπών για τη γαλλική τηλεόραση, καθώς και στην απόφασή του να ιδρύσει τη δική του εταιρεία με έμφαση στην ερευνητική δημοσιογραφία και το ντοκιμαντέρ.
Στη συνέχεια, η συζήτηση στράφηκε στον ρόλο της δημοσιογραφίας και του ντοκιμαντέρ, στις δυσκολίες χρηματοδότησης τέτοιων έργων, στην ανάγκη για ιστορίες με ουσία, στον χρόνο και τον χώρο που απαιτούνται για να αναπτυχθεί μια έρευνα, αλλά και στην ευθύνη της διασταύρωσης των πληροφοριών.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με μια αναφορά στην τεχνητή νοημοσύνη και στο κατά πόσο μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη δουλειά τους ή ακόμη και να την υποκαταστήσει μέσω των νέων εργαλείων. «Χρησιμοποιώ την τεχνητή νοημοσύνη με διάφορους τρόπους και μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη, όμως δεν ένιωσα ποτέ ότι αυτό που κάνουμε μπορεί να αντικατασταθεί. Βάζουμε την ψυχή μας σε αυτό, και μια μηχανή δεν μπορεί να το κάνει», ανέφερε η Μαριάννα Κακαουνάκη. «Δεν αισθάνομαι ότι απειλούμαι. Μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά, αλλά δεν μπορεί να γίνει δημιουργός», πρόσθεσε ο Antoine Goldet. «Η έρευνα και η δουλειά στο πεδίο είναι κάτι που η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει», σημείωσε ο András Földes.
Οι ομιλητές έκλεισαν τη συζήτηση συνομιλώντας με το κοινό για το πώς τα συναισθήματα επηρεάζουν τη δουλειά τους, αναδεικνύοντας τη σημασία της κοινότητας και της εμπιστοσύνης.