Στα όπλα, είμαστε φασίστες!

All'armi siam fascisti!

Λίγο περισσότερο από εκατό χρόνια μετά τη διαβόητη «Πορεία προς τη Ρώμη» (Marcia su Roma) των μελανοχιτώνων του Μπενίτο Μουσολίνι, η οποία οδήγησε στην κατάληψη της εξουσίας από το Εθνικό Φασιστικό Κόμμα, το ντοκιμαντέρ Στα όπλα, είμαστε φασίστες! –μια δημιουργία του διδύμου (τόσο στο σινεμά όσο και στη ζωή) Τσετσίλια Μαντζίνι και Λίνο Ντελ Φρα, με τη συνεργασία του κριτικού κινηματογράφου και ιστορικού Λίνο Μιτσικέ– στέκει ως μια επιβλητική και δυσοίωνη υπενθύμιση και προειδοποίηση. Η ταινία ξεδιπλώνει μισό αιώνα ιταλικής ιστορίας, από το ιωβηλαίο ως την εκατονταετηρίδα της Ενοποίησης της Ιταλίας, μέσα από σπάνια και πολύτιμα αρχειακά ντοκουμέντα. Από την εισβολή στη Λιβύη ως τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και από τη φρίκη του φασιστικού καθεστώτος ως την Αντίσταση των Παρτιζάνων και τον αναβρασμό της μεταπολεμικής περιόδου, με τερματικό σταθμό τα δραματικά γεγονότα της Σφαγής της Ρέτζιο Εμίλια τον Ιούλιο του 1960, το συνταρακτικό αυτό οδοιπορικό ανατέμνει την ιστορική μνήμη και τα ανεπούλωτα τραύματα του παρελθόντος της γειτονικής χώρας. Ως επώδυνη κατακλείδα, διατυπώνει ένα σκοτεινό ερώτημα που κρύβει μέσα του τις πιο δύσκολες απαντήσεις: Έχουμε άραγε ξεμπερδέψει με τον φασισμό;
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Λίνο Ντελ Φρα, Τσετσίλια Μαντζίνι, Λίνο Μιτσικέ
Σενάριο: Lino Del Fra, Cecilia Mangini, Lino Miccichè
Μοντάζ: Georgy Urschitz
Ήχος: Renato Cadueri
Μουσική: Egisto Macchi
Ηθοποιοί: Léon Blum, Eva Braun, Gabriele D'Annunzio, Roberto Farinacci, Francisco Franco, Hermann Göring, Heinrich Himmler, Adolf Hitler, King Victor Emmanuel III, Vladimir Lenin, Benito Mussolini, Haile Selassie, Joseph Stalin, Lev Trotskiy
Παραγωγή: Universale Film
Αφήγηση: Giancarlo Sbragia, Emilio Cigoli, Nando Gazzolo
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Α/Μ
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία
Έτος Παραγωγής: 1962
Διάρκεια: 114'
Επικοινωνία: Minerva Pictures

Λίνο Ντελ Φρα

Ο Πασκουαλίνο Ντελ Φρα γεννήθηκε στη Ρώμη. Αποφοίτησε με πτυχίο φιλοσοφίας και παιδαγωγικής από τη Σχολή Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Καπιτωλίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στις σελίδες της εφημερίδας L’Avanti και των περιοδικών Cinema Nuovo και Bianco Nero. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ντοκιμαντερίστας τη δεκαετία του 1960, συμμετέχοντας στο συλλογικό ντοκιμαντέρ του 1962 Στα όπλα Είμαστε Φασίστες!. Το 1961, κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας για την ταινία μικρού μήκους Fata Morgana, η οποία πραγματεύεται τη μετανάστευση των νότιων Ιταλών προς τη Βόρεια Ιταλία. Το 1977 κέρδισε τον Χρυσό Λεοπάρδο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο για την ταινία Antonio Gramsci: The Days of Prison. Το κινηματογραφικό του έργο σημαδεύτηκε από τη συνεργασία του με τη σύζυγό του, Τσετσίλια Μανγκίνι.

Φιλμογραφία

1961 Fata Morgana (μμ ντοκ)
1962 To Arms, We're Fascists! (ντοκ, συν-σκηνοθεσία)
1963 La statua di Stalin (μμ ντοκ, συν-σκηνοθεσία)
1973 Cake in the Sky
1977 Antonio Gramsci: The Days of Prison

Τσετσίλια Μαντζίνι

Η Τσετσίλια Μανγκίνι, που γεννήθηκε το 1927 στη Μόλα ντι Μπάρι της Ιταλίας, μετακόμισε με την οικογένειά της στη Φλωρεντία όταν ήταν έξι ετών, μετά την αποτυχία της επιχείρησης δέρματος του πατέρα της. Στη συνέχεια, το 1952, μετακόμισε στη Ρώμη, όπου εργάστηκε σε μια ομοσπονδία κινηματογραφικών λεσχών, εκεί όπου γνώρισε και παντρεύτηκε τον Λίνο Ντελ Φρα, με τον οποίο συνεργάστηκε σε πολλά κινηματογραφικά έργα. Το 1958 κυκλοφόρησε το πρώτο της ντοκιμαντέρ με τίτλο Unknown to the City. Το σενάριο γράφτηκε από τον Πιερ Πάολο Παζολίνι και το ντοκιμαντέρ εστιάζει στους έφηβους των προαστίων της Ρώμης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θεωρείται η πρώτη γυναίκα ντοκιμαντερίστρια στην Ιταλία.

Φιλμογραφία

1958 Unknown to the City (μμ ντοκ)
1962 To Arms, We're Fascists! (ντοκ, συν-σκηνοθεσία)
1963 La statua di Stalin (μμ ντοκ, συν-σκηνοθεσία)
1965 Being Women (μμ ντοκ)
1974 The Bridle on the Neck (μμ ντοκ) 2013 My Travels with Cecilia (ντοκ, συν-σκηνοθεσία)
2020 Two Forgotten Boxes (ντοκ, συν-σκηνοθεσία)

Λίνο Μιτσικέ

Ο Λουίτζι Μικιτσέ, που γεννήθηκε στην Καλτανισέττα, αποφοίτησε στις πολιτικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Ξεκίνησε την καριέρα του ως κριτικός κινηματογράφου το 1956, συνεργαζόμενος με διάφορα περιοδικά και εφημερίδες, όπως η L’Avanti!, καθώς και με ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα. Το 1964, συνίδρυσε με τον Μπρούνο Τόρι το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πεζάρο, το οποίο διηύθυνε για 25 χρόνια. Το 1997, υπηρέτησε για λίγο ως διευθυντής του Φεστιβάλ Βενετίας, πριν αναλάβει τη διεύθυνση του Centro Sperimentale di Cinematografia. Ήταν καθηγητής ιστορίας και κριτικής κινηματογράφου στα Πανεπιστήμια της Τεργέστης, της Σιένα και της Ρώμης. Ο Μικιτσέ σκηνοθέτησε επίσης αρκετές ταινίες μικρού μήκους, καθώς και το ντοκιμαντέρ του 1962 To Στα Όπλα Είμαστε Φασίστες!.

Φιλμογραφία

1962 To Arms, We're Fascists! (ντοκ, συν-σκηνοθεσία)