Βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης "Human Rights in Motion"

Το βραβείο Human Rights in Motion δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης για να αναδείξει τον ισχυρό δεσμό ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τιμώντας τον/τη σκηνοθέτη/σκηνοθέτρια της ταινίας που αποτυπώνει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο τον αγώνα για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Από φέτος, το βραβείο απονέμεται σε τέσσερα κορυφαία φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Ευρώπης: το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το FIPADOC στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Σέφιλντ και το doclisboa στη Λισαβόνα. Στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, διεκδικούν όλες οι ταινίες των τριών διαγωνιστικών τμημάτων που πραγματεύονται ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών αξιών. «Με αυτή την πρωτοβουλία, θέλουμε να ενισχύσουμε την ευαισθητοποίηση για το έργο του Συμβουλίου της Ευρώπης και να στηρίξουμε τους δημιουργούς που μεταφέρουν τις αρχές και τις αξίες μας στη μεγάλη οθόνη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ανακοινώνοντας τη θέσπιση του βραβείου. «Τα ντοκιμαντέρ έχουν τη δύναμη να καταγράφουν τις επιπτώσεις των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αμεσότητα, αφυπνίζοντας την ενσυναίσθηση και την κατανόηση». Τα μέλη της επιτροπής είναι οι Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη (μεταφράστρια και ποιήτρια), Κάρλος Μουνιόθ (διευθυντής φωτογραφίας) και Μαξίμ Καρλάν (σκηνοθέτης, διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ MOLDOX).

 

 

 

 Υποψήφια Ντοκιμαντέρ:

 
 Μέλη Κριτικής Επιτροπής:

Μαξίμ Καρλάν
Ο Μαξίμ, πολύγλωσσος και απόφοιτος Κλασικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνδύασε το υπόβαθρό του στις ανθρωπιστικές επιστήμες με το πάθος του για τον κινηματογράφο. Αφού ολοκλήρωσε τη Σχολή Κινηματογράφου της Πράγας, σκηνοθέτησε μικρού μήκους ταινίες που κέρδισαν υποψηφιότητες σε διεθνή φεστιβάλ LGBTQI+. Στη χώρα του, τη Μολδαβία, συνίδρυσε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Moldox, προωθώντας την κοινωνική αλλαγή μέσω του κινηματογράφου. Συνίδρυσε επίσης το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Queer Voices, αμφισβητώντας την πατριαρχία της Μολδαβίας. Είναι απόφοιτος του Torino Film Lab και του Balkan Documentary Center, και συνέγραψε τη βραβευμένη ταινία *Timebox* (HBO Go). Ο Μαξίμ ζει τώρα μεταξύ Μολδαβίας και Θεσσαλονίκης, όπου απέκτησε Μεταπτυχιακό στη Δημιουργική Συγγραφή Τηλεοπτικών Σειρών, ενώ συνεχίζει να παράγει σημαντικά ντοκιμαντέρ με νέους σκηνοθέτες.

 

Καρλος Μουνιόθ
Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και φωτογραφία στο Κέντρο Κινηματογραφικών Σπουδών της Καταλονίας (2004, Βαρκελώνη). Τα τελευταία 24 χρόνια εργάζεται ως διευθυντής φωτογραφίας σε ντοκιμαντέρ και η καριέρα του βασίζεται σε κοινωνικοανθρωπολογικά πρότζεκτ που γυρίζονται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Από το 2018 εδρεύει στην Αθήνα, όπου συνεργάζεται με ελληνικές και ξένες εταιρείες παραγωγής. Από το 2022 εργάζεται επίσης για την τηλεοπτική εκπομπή "Invitation au voyage", στο Canal ARTE France, με περιεχόμενο βασισμένο στην ελληνική ιστορία και γεωγραφία. Επίσης, aπό το 2008 διδάσκει διεύθυνση φωτογραφίας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ
στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (UAB).

 

Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
Η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Είναι ποιήτρια και μεταφράστρια. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 2018. Eίναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στα Μήντια και την Επικοινωνία από το πανεπιστήμιο του Bournemouth, με ειδίκευση στο διαδικτυακό διαδραστικό ντοκιμαντέρ (i-doc) και τη σχέση του με την ιστορική αφήγηση και το συλλογικό τραύμα . Εργάζεται ως μεταφράστρια νορβηγικής λογοτεχνίας από το 2006 και αρθρογραφεί για ελληνικά και νορβηγικά ΜΜΕ.