Ντοκιμαντέρ και Ηθικά Διλήμματα

Πέμπτη, 9 Μαρτίου, 11.00 @Παύλος Ζάννας

 

* Σε όλα τα masterclasses, ομιλίες, συζητήσεις θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση με ακουστικά (από τα ελληνικά στα αγγλικά και από τα αγγλικά στα ελληνικά).
* Η είσοδος είναι ελεύθερη, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Ντοκιμαντέρ και Ηθικά Διλήμματα
Συνομιλούν οι Μάρκος Γκαστίν, Μαριάννα Οικονόμου, Κατερίνα Πατρώνη, Κίμων Τσακίρης, Σταύρος Ψυλλάκης
Συντονίζει ο Απόστολος Καρακάσης

Πέντε αναγνωρισμένοι Έλληνες σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ μοιράζονται εμπειρίες και σκέψεις για τα ηθικά διλήμματα που έχουν αντιμετωπίσει στη δημιουργία των ταινιών τους, παρουσιάζοντας και συγκεκριμένα, ενδεικτικά αποσπάσματα από δικά τους φιλμ.

 

Ο Μάρκος Γκαστίν είναι σκηνοθέτης και παραγωγός. Γεννήθηκε στο Παρίσι. Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1979. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Παρίσι (Ecole Nationale Supérieure d’Architecture de Paris La Villette) και Σκηνοθεσία στην Αθήνα (Σχολές Κινηματογράφου Σταυράκου και Χατζίκου). Δίπλωμα Αρχιτέκτονα. Δίπλωμα Σκηνοθέτη. Το 2003 ίδρυσε την εταιρία παραγωγής Minimal Films, που ανέλαβε την παραγωγή ταινιών του και ταλαντούχων Ελλήνων ντοκιμαντεριστών. Ανέλαβε επίσης διεθνείς συμπαραγωγές με ARTE, France Télévisions, CNC κ.ά. Από το 2010 διδάσκει ντοκιμαντέρ σε ελληνικά και διεθνή εργαστήρια (MFI, StoryDoc, Γαλλικό Ινστιτούτο κ.ά). Διδάσκει επίσης σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου Σταυράκου. Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, τέως Πρόεδρος και μέλος του ΔΣ της.

Επιλεκτική Φιλμογραφία

2019 Μέχρι τη Θάλασσα
2018 24h Europe (μμ)
2016 Αφανείς Ήρωες – Νίκος Μπελογιάννης
2012 Δημοκρατία, Ο Δρόμος του Σταυρού
2008 Θέμις
2006 Μικρές Οδύσσειες (TV)
2004 Μασσαλία, Μακρινή Κόρη

 

Η Μαριάννα Οικονόμου, σκηνοθέτης / παραγωγός, Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία, Φωτοδημοσιογραφία και Παραγωγή Βίντεο στο Λονδίνο. Από το 2000 σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ ελληνικής και ξένης συμπαραγωγής καθώς και σειρές ντοκιμαντέρ για την Ελληνική τηλεόραση. Οι ταινίες της έχουν βραβευτεί σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ και έχουν διεθνή διανομή. Ενδεικτικά, το «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» έκανε πρεμιέρα στο Βερολίνο, συμμετείχε σε πάνω από 100
φεστιβάλ, απόσπασε 12 βραβεία (Fipresci ΦΝΘ, Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου,
Jean Rouch κ.ά. Αποτέλεσε την Ελληνική υποβολή για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας και συμμετείχε στα Prix Europa κ.ά.). Το ντοκιμαντέρ «Ο πιο Μακρύς Δρόμος» βραβεύτηκε στο φεστιβάλ της Λειψίας και ήταν υποψήφιο για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το πιο πρόσφατο ντοκιμαντέρ της, «The Greek Bar Jacket», αποτελεί ανάθεση του Dior Paris. Άλλα βραβευμένα ντοκιμαντέρ είναι τα «Food for Love», «Οδός Σφακτηρίας», «Το Σχολείο», «Για μια Θέση στο Χορό» κ.ά. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (πρόεδρος 2017-2022).

 

Η Κατερίνα Πατρώνη σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου Ευγενείας Χατζίκου, στο The London International Film School και στη National Film and Television School. Είναι απόφοιτη του τμήματος του Ελληνικού Πολιτισμού του ΕΑΠ, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους και έχει διδάξει, μεταξύ άλλων, στο
Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
Θεσσαλονίκης και στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου
Ελλάδος.

Επιλεκτική Φιλμογραφία
2021 Μη μου χαλάς τις πέτρες μου
2019 Ο τέταρτος χαρακτήρας
2013 H τέχνη της κρίσης
2011 Λασκάρεως 99
2010 Συναντήσεις με την Κική Δημουλά
2008 O τρίτος Τάκης
2005 O Πίνακας
2003 Mε τα μάτια στραμμένα στη στεριά

 

Ο Κίμων Τσακίρης γεννήθηκε στην Νέα Ιωνία το 1974. Αποφοίτησε από το τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ (UM) και το τμήμα Διεθνών Νομικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου (UEL). Στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (UB) συμμετείχε στην ομάδα «οπτικοακουστικών τεχνικών εφαρμοσμένων στις κοινωνικές επιστήμες» δημιουργώντας ομαδικά μια σειρά από μικρά ντοκιμαντέρ και πειραματικές ταινίες μυθοπλασίας. Από το 2001 ζει και εργάζεται στην Αθήνα, έχοντας δημιουργήσει μαζί με την Τατιάνα Πανηγύρη την ομάδα BI-OPTIC. Οι ταινίες τους έχουν προβληθεί και βραβευτεί σε σημαντικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, ενώ οι παραγωγές τους περιλαμβάνουν συνεργάτες όπως το ARTE, ZDF, BBC, YLE, DR, ERT, TV Cataluña, TSR, SBS, AL JAZEERA, TELE-QUEBEC, FOX, SVT, YES DBS Israel, ETV, CYBC, VPRO, Eurochannel USA κτλ. Οι ταινίες του Κίμωνα Τσακίρη έχουν διακριθεί στα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Κύπρου, AsterFest (Βόρεια Μακεδονία), Μαυροβουνίου, Dialektus (Ουγγαρία), Urti (Μόντε Κάρλο), Bakaforum (Ελβετία).

Επιλεκτική Φιλμογραφία
2019 Sugartown – Για μια χούφτα ψήφους
2015 Η Αρχαιολόγος
2013 Μήτσιγκαν – Ομορφιές & Δυσκολίες
2009 Sugartown – Η Επόμενη Μέρα
2006 Sugartown – Οι Γαμπροί

 

Ο Σταύρος Ψυλλάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1954. Είναι σκηνοθέτης και παραγωγός ανθρωποκεντρικών ντοκιμαντέρ, τα οποία συνήθως εστιάζουν σε οριακές καταστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Αρχικά, σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ μετά στη σχολή Σκηνοθεσίας Ε. Χατζίκου στην Αθήνα. Με υποτροφία του γαλλικού κράτους συνέχισε τις σπουδές του στο Ανθρωπολογικό Ντοκιμαντέρ στα Ateliers VARAN στο Παρίσι. Έχει τιμηθεί με βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με σπουδαιότερο το 1ο Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το 2010 για το ντοκιμαντέρ «Άλλος Δρόμος δεν Υπήρχε». Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ) και της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ), ενώ έχει εργαστεί σε ταινίες των Λάκη Παπαστάθη, Δήμου Θέου, Σταύρου Τορνέ. Από την πλούσια φιλμογραφία του, με περισσότερα από 40 έργα ξεχωρίζουν οι ταινίες: «Ο Άνθρωπος που Ενόχλησε το Σύμπαν», «Μεταξά: Ακούγοντας το Χρόνο», «Ολυμπία», «Μικρές Ιστορίες Ρομά,» «Το Μέσα Φως» καθώς και η τριλογία «Ωδές στην Ύπαρξη», η οποία περιλαμβάνει τις ταινίες «Για Χωρίς Λόγους: Συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη», «Οφειλή» και «Αποχαιρετισμός, Η Μνήμη του Τόπου».

 

Ο Απόστολος Καρακάσης γεννήθηκε το 1970. Σπούδασε κινηματογράφο στο W.S.C.A.D της Αγγλίας και εργάστηκε ως σκηνοθέτης και μοντέρ σε πολλές ταινίες ντοκιμαντέρ. Ειδικότερα συνεργάστηκε στην παραγωγή αρκετών τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, κυρίως πολιτιστικού και ιστορικού περιεχομένου, στο πλαίσιο των σειρών «Κεραίες της εποχής μας», «Παρασκήνιο», «Ιστορία των χρόνων μας» κ.ά. Το ανεξάρτητο κινηματογραφικό του έργο εστιάζει στη δημιουργική αναπαράσταση μικρών ιστοριών της καθημερινότητας ακολουθώντας μεθόδους του ντοκιμαντέρ παρατήρησης και διακρίθηκε σε διεθνή φεστιβάλ. Ασχολήθηκε επίσης με οπτικοακουστικές εφαρμογές μεγάλης κλίμακας με ντοκιμαντερίστικη προσέγγιση (μελέτη και επίβλεψη οπτικοακουστικής εγκατάστασης ελληνικού περιπτέρου στην expo 2010 στη Σανγκάη, σκηνοθεσία βίντεο προβολών στην τελετή εγκαινίων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση). Είναι κύριος συγγραφέας του ebook εγχειριδίου Εφόδιο για νέους ντοκιμαντερίστες.