Ένα masterclass, ανοιχτό για το κοινό από τον Τζέρεμι Ποντέσουα, ο οποίος έχει υπογράψει τεράστιες τηλεοπτικές επιτυχίες, προβολές πολυαναμενόμενων σειρών σε πρεμιέρα, καθώς και καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες για τους επαγγελματίες της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, παρουσιάζει η Αγορά του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιείται με την πολύτιμη υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe-MEDIA.
Χάρις Αλεξίου, ambassador της Αγοράς
Ambassador της Αγοράς, του τμήματος του Φεστιβάλ μέσα από το οποίο προκύπτει το σινεμά του αύριο, είναι η αγαπημένη ερμηνεύτρια Χάρις Αλεξίου, η οποία αφού κατέκτησε την κορυφή του ελληνικού τραγουδιού, εντυπωσίασε το κοινό με τις ερμηνευτικές της ικανότητες. Η Χάρις Αλεξίου θα αναδείξει τον σημαντικό ρόλο της Αγοράς στη δημιουργική διαδικασία.
AGORA Series Masterclass: Τζέρεμι Ποντέσουα
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη και παραγωγό Τζέρεμι Ποντέσουα, που έχει υπογράψει σειρές-φαινόμενο όπως τα Six Feet Under, Game of Thrones, Boardwalk Empire, The Pacific, True Detective, Station Eleven, ενώ όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα θα είναι ο βασικός σκηνοθέτης της μίνι σειράς της Amazon, Blade Runner 2099. Ο Ποντέσουα θα παραδώσει στους λάτρεις του σινεμά και της τηλεόρασης ένα συναρπαστικό masterclass, ανοιχτό για το κοινό, με τίτλο «Από το Six Feet Under στην κορυφή: Η εξέλιξη της σύγχρονης τηλεόρασης».
Περισσότερες πληροφορίες για τα πάνελ του Agora Series και τις συζητήσεις για τους επαγγελματίες μπορείτε να βρείτε εδώ
Ειδικές προβολές: Πρεμιέρες πολυαναμενόμενων σειρών
Πέρυσι εγκαινιάστηκε η ενότητα Agora Series για σειρές και φέτος επιστρέφει ενισχυμένη με ένα πλούσιο διήμερο πρόγραμμα, στις 4 και 5 Νοεμβρίου, με μία σειρά από masterclasses, πάνελ συζητήσεων και case studies με τη συμμετοχή κορυφαίων επαγγελματιών από όλο τον κόσμο.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Φεστιβάλ δίνει στους θεατές την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν στις κινηματογραφικές αίθουσες σε πρεμιέρα επεισόδια από δημοφιλείς πολυαναμενόμενες σειρές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πιο συγκεκριμένα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα δύο πρώτα επεισόδια από τη σειρά The Actor (HA International) του Nima Javidi, που απέσπασε το μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ Series Mania. Επιπλέον, θα προβληθούν δύο επεισόδια από τη σειρά I Know Your Soul (Beta Film), μια δημιουργία της υποψήφιας για Όσκαρ Jasmila Žbanič, η οποία πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ της Βενετίας.
Άνοιγμα για τις ελληνικές σειρές κάνει η νέα σειρά Έρημη Χώρα του Γιώργου Γκικαπέππα. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το πρώτο επεισόδιο της συνταρακτικής οικογενειακής ιστορίας με στοιχεία γουέστερν, παραγωγή του ERTFLIX. Θα πραγματοποιήσουν, θα γίνει, επίσης, ειδική προβολή των τριών πρώτων συναρπαστικών επεισοδίων της σειράς 17 κλωστές του Σωτήρη Τσαφούλια, μιας παραγωγής της COSMOTE TV, του Μεγάλου Χορηγού του Φεστιβάλ, η οποία θα αποτελείται από έξι συνολικά επεισόδια και βασίζεται στα αληθινά γεγονότα της μεγαλύτερης μαζικής δολοφονίας στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Στο Φεστιβάλ θα προβληθεί επίσης το τρίτο επεισόδιο της νέας σειράς του βραβευμένου στις Κάννες Βασίλη Κεκάτου, Milky Way, παραγωγής Foss Productions, η οποία μας μεταφέρει στο ονειρώδες ορεινό ελληνικό τοπίο, μέσα από την ιστορία μιας παρέας εφήβων και θα μεταδοθεί από το Mega TV και από τη Vodafone TV. Η είσοδος στις ελληνικές σειρές θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Αφιέρωμα στο Storytelling
Οι «παραμυθάδες» της μικρής και της μεγάλης οθόνης πρωταγωνιστούν στο αφιέρωμα του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με τίτλο Storytelling. Κορυφαίοι συγγραφείς και σεναριογράφοι μοιράζονται τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τα μυστικά τους, μέσα από μία σειρά masterclasses που στόχο έχουν να δημιουργήσουν μια γέφυρα ανάμεσα στο κινηματογραφικό και το τηλεοπτικό σενάριο. Όλα τα masterclasses του Storytelling θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Παύλος Ζάννας και έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό με σειρά προτεραιότητας.
Το πρόγραμμα των Masterclasses:
Σάββατο 4/11, 10:30 - Agora Series masterclass με τον Τζέρεμι Ποντέσουα: «Από το Six Feet Under στην κορυφή: Η εξέλιξη της σύγχρονης τηλεόρασης»
Κυριακή 5/11, 10:30 - Masterclass από τον σεναριογράφο Παναγιώτη Χριστόπουλο: «More is more: Χτίζοντας τον αφηγηματικό κόσμο μιας σειράς»
Δευτέρα 6/11, 10:30 - Masterclass από τη σκηνοθέτιδα, σεναριογράφο, μοντέζ και παραγωγό Δώρα Μασκλαβάνου: «Σενάριο: Ατέλειωτη ελευθερία, ατέλειωτοι περιορισμοί»
Τρίτη 7/11, 10:30 - Masterclass από τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο: «Γύρω από τη φωτιά, μπροστά από τα φώτα»
Τετάρτη 8/11, 10:30 - Masterclass από την σύμβουλο σεναρίου και story editor Ruth Atkinson: «Γράφοντας από μέσα προς τα έξω: Πώς να βρεις τη δική σου φωνή». Σε συνεργασία με το Discovery Days - Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες.
Meet the Future
Η επιτυχημένη δράση Meet the Future έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή ανερχόμενους επαγγελματίες από την Ελλάδα με τη διεθνή κινηματογραφική βιομηχανία. Φέτος, η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του αφιερώματος στο Storytelling και φιλοξενεί ανερχόμενους σεναριογράφους (ή σεναριογράφους-σκηνοθέτες) από την Ελλάδα, οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης τηλεοπτικής σειράς. Οι δημιουργοί που συμμετέχουν στο φετινό Meet the Future είναι οι: Νεριτάν Ζιντζιρία, Φωκίων Ξένος, Ορφέας Περετζής, Ασημίνα Προέδρου, Γιώργος Τελτζίδης.
Ένας από τους συμμετέχοντες θα κερδίσει μια πενταετή δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United, την κορυφαία διαδικτυακή πλατφόρμα διασύνδεσης επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου της Ευρώπης, η οποία λειτουργεί και στην Ελλάδα.
Περισσότερα για τους συμμετέχοντες και τη δράση εδώ
Crossroads Co-production Forum
Συνολικά 15 πρότζεκτ, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης και προέρχονται από 14 χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, παρουσιάζονται στο Crossroads Co-production Forum (5-9 Νοεμβρίου). Τέσσερα από τα πρότζεκτ είναι ελληνικά.
Η κριτική επιτροπή αποτελείται από:
Λίνα Γιαννοπούλου, παραγωγός, Argonauts Productions, Ελλάδα, Bassam Alasad, παραγωγός, Creative Media Solutions, Ιορδανία, Britta Rindelaub, παραγωγός, Alva Film - Ελβετία και ο Rémi Burah, Διευθύνων Σύμβουλος, Arte France Cinéma - Γαλλία
Τα πρότζεκτ διεκδικούν τα εξής βραβεία:
Δείτε εδώ τα πρότζεκτ και όλες τις πληροφορίες για το Crossroads Co-production Forum.
AGORA Works in Progress
Η Αγορά καλωσορίζει 10 νέες ταινίες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο παραγωγής στο Works in Progress, 4 εκ των οποίων προέρχονται από την Ελλάδα, με σκοπό την προώθηση σε ξένα φεστιβάλ, διανομείς και εκπροσώπους πωλήσεων, καθώς και τη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωσή τους.
Η κριτική επιτροπή αποτελείται από:
Άννα Γερμανίδη, Διευθύντρια Αιθουσών και Προγράμματος, Modern Films, Ηνωμένο Βασίλειο, Rémi Bigot, Επικεφαλής του τμήματος Semaine de la Critique, Γαλλία, Markéta Šantrochová, Επικεφαλής του Κέντρου Κινηματογράφου της Τσεχίας, Τσεχία
Τα πρότζεκτ διεκδικούν τα εξής βραβεία:
Περισσότερες πληροφορίες για τα πρότζεκτ των Works in Progress θα βρείτε εδώ
Thessaloniki Locarno Industry Academy
Φιλοξενεί για ακόμη μία χρονιά τη δράση Thessaloniki Locarno Industry Academy, μια συνεργασία ανάμεσα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο για νέους επαγγελματίες στον τομέα της προώθησης ταινιών.
Στη δράση συμμετέχουν οι: Zahra Benasri (Ιδρύτρια & Sales, Hors Du Bocal, Βέλγιο, Μαρόκο), Alfred Deragne (Συμπαραγωγές & Acquisitions, Indie Sales, Γαλλία), Ayumi Filippone (Συντονίστρια, Hubert Bals Fund - IFFR, Ιταλία, Ιαπωνία), Dovilė Grigaliūnaitė (Προγραμματισμός Φεστιβάλ & Acquisitions, Vilnius Film Festival Kino Pavasaris, Λιθουανία, συμμετέχουσα στο πρόγραμμα Bridge to the North σε συνεργασία με το Κέντρο Κινηματογράφου της Λιθουανίας), Yort Jansen (Digital Media & Αγορές, Flanders Image, Βέλγιο), Δημοσθένης Κόντες (Υπεύθυνος Διεθνών Πωλήσεων, Pluto Film, Ελλάδα), Ευτυχία Τερζή (Βοηθός Προγραμματισμού, Cinobo, Ελλάδα), Adrien Vidal-Berthaud (Υπεύθυνος πωλήσεων, Reel Suspects, Γαλλία).
Πληροφορίες για τους συμμετέχοντες και τις δράσεις τους μπορείτε να βρείτε εδώ
AGORA Short Film Lab
Το Φεστιβάλ συνεχίζει την πρωτοβουλία Agora Short Film Lab, σε συνεργασία με τα Διεθνή Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και του Κλερμόν-Φεράν. Στο πλαίσιο του Agora Short Film Lab, κορυφαίοι επαγγελματίες του σινεμά δίνουν πολύτιμες συμβουλές στους βραβευμένους σκηνοθέτες των δύο Φεστιβάλ: Αλέξη Κουκιά-Παντελή, Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιο Ντινόπουλο από την Ελλάδα, Arthur Thomas-Pavlowsky από τη Γαλλία και Eitvydas Doskus από τη Λιθουανία (συμμετέχων στο Bridge to the North σε συνεργασία με το Κέντρο Κινηματογράφου της Λιθουανίας).
Περισσότερες πληροφορίες εδώ
AGORA Talks
Το Φεστιβάλ παρουσιάζει μια σειρά από συναρπαστικές συζητήσεις για τους διαπιστευμένους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα στο πλαίσιο των Agora Talks. Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά.
ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
16.30-17.30 Storytelling : Η αφηγηματική γέφυρα μεταξύ ταινίας και σειράς
@ MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Δημιουργοί που προέρχονται από την κινηματογραφική βιομηχανία της ευρύτερης Μεσογείου συζητούν για την δημιουργική διαδικασία ανάπτυξης σεναρίου για σειρές. Μέσα από την κουβέντα αναδύεται μια αφηγηματική γέφυρα μεταξύ σινεμά και σειρών.
Εισαγωγή από την Alexandra Gabrižová MIDPOINT Institute
Ομιλητές: Σε συνεργασία με το MIDPOINT Institute
Λευτέρης Χαρίτος, Σκηνοθέτης / Showrunner, Ελλάδα
Nima Javidi, Σεναριογράφος/ Σκηνοθέτης, Ιράν
Berkun Oya, Σεναριογράφος/ Σκηνοθέτης, Τουρκία
Συντονισμός: Müge Ozen, Παραγωγός, Τουρκία
17.45- 18.45 Από το Σενάριο στην Οθόνη: Έχει σημασία η πνευματική ιδιοκτησία;
@ MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Σε συνδιοργάνωση με το European Producers Club, το πάνελ προσκαλεί συντελεστές από τον οπτικοακουστικό χώρο σε μια συζήτηση για τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ομιλητές: Dr. Ferdinand Dohna, Παραγωγός, Beta Film, Γερμανία
Έλλη Φιλιπποπούλου, Δικηγόρος/IP expert, Ελλάδα
Julien Leroux, Παραγωγός, Paper Entertainment, Ηνωμένο Βασίλειο
Amanda Livanou, Παραγωγός,Ταμίας ΣΑΠΟΕ, Ελλάδα
Alex Traila - Διευθυντής Προγράμματος, Συμβούλιο της Ευρώπης, Γαλλία
Συντονισμός: Alexandra Lebret - Managing Director, European Producers Club, Γαλλία
ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
12.00-13.00 Πως το Ελληνικό Οπτικοακουστικό οικοσύστημα στηρίζει τη δημιουργικότητα
@ MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Συντελεστές του κινηματογραφικού χώρου και εκπρόσωποι Οργανισμών τοποθετούνται, ο καθένας από τη δική του σκοπιά, πάνω στις στρατηγικές τους που αποσκοπούν στην ενίσχυση και διαμόρφωση του εγχώριου οπτικοακουστικού τομέα.
Ομιλητές: Λεωνίδας Χριστόπουλος - Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΕΚΟΜΕ, Ελλάδα
Φένια Κοσοβίτσα - Παραγωγός, Blonde, Αντιπρόεδρος ΣΑΠΟΕ, Ελλάδα
Μάρκος Χολέβας - Πρόεδρος ΔΣ ΕΚΚ, Ελλάδα
Δημήτρης Μιχαλάκης - Διευθύνων Σύμβουλος, COSMOTE TV, Ελλάδα
Συντονισμός: Ελένη Χανδρινού, Σύμβουλος Οπτικοακουστικών / Εκπρόσωπος Eurimages στην Ελλάδα, Ελλάδα
14.30-15.30 Σειρές: Δείχνοντας τον δρόμο προς την διαφορετικότητα και την συμπερίληψη
@ MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Στόχος της συζήτησης είναι η ανάδειξη των βέλτιστων πρακτικών εκπροσώπησης και συμπερίληψης στις σειρές και πως αυτές μπορούν να εξασφαλιστούν σε όλη τη δημιουργική διαδικασία. Από την σύλληψη της ιδέας, έως την πραγμάτωση της παραγωγής και την διανομή στο κοινό.
Ομιλητές: Peter Carlton, Παραγωγός, Διευθύνων Σύμβουλος Warp Films, Ηνωμένο Βασίλειο
Caroline von Kühn, Εκτελεστική Διευθύντρια - Oxbelly, ΗΠΑ
Κωνσταντίνος Σούσουλας, Chief Content Officer, Mega TV, Ελλάδα
Γιάννης Δώνος, Υπεύθυνος Πρωτότυπων σειρών και acquisitions, ANT1 Plus
Συντονισμός: Zac Ntim, Δημοσιογράφος, Deadline, Ηνωμένο Βασίλειο
ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
16:00- 17:00 Bridge to the North: Ευκαιρίες συμπαραγωγής με τη Λιθουανία
@ MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Η νέα πρωτοβουλία της Αγοράς, Bridge to the North, καθιερώνει μια συνέργεια μεταξύ Βορρά και Νότου. Κάθε χρόνο στο πλαίσιο της δράσης αυτής το Φεστιβάλ θα φιλοξενεί μια διαφορετική χώρα από τη Βαλτική ή τη Σκανδιναβία. Σε αυτή τη διοργάνωση, καλωσορίζουμε τη Λιθουανία. Στην συζήτηση αυτή θα διερευνήσουμε τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στα πεδία της χρηματοδότησης και της ανταλλαγής δημιουργικών ιδεών. Επαγγελματίες που είχαν ήδη την ευκαιρία να κάνουν συμπαραγωγές με τη Λιθουανία θα μοιραστούν την εμπειρία τους και θα επικεντρωθούμε στις προοπτικές και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τις ενδεχόμενες συνεργασίες με τα εθνικά κέντρα κινηματογράφου των δύο χωρών.
Ομιλητές: Αθηνά Καρτάλου, Διευθύντρια Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Ελλάδα
Maria Razgute, Παραγωγός,M-Films, Λιθουανία
Laimonas Ubavičius, Διευθυντής Κέντρου ΚΙνηματογράφου Λιθουανίας, Λιθουανία
Συντονιστής: Γιώργος Τσούργιαννης, Παραγωγός, Horsefly Productions, Ελλάδα
17:15- 18:15 Ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων παρουσιάζει: Επιλεκτική χρηματοδότηση και χρηματοοικονομικά κίνητρα στην Ελλάδα @ MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Ενημερώσεις, προκλήσεις και διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από την Ευρωπαϊκή εμπειρία
Ομιλητές: Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, Παραγωγός/ Συνιδρυτής, Heretic / Γενικός Γραμματέας ΣΑΠΟΕ, Ελλάδα
Βίκυ Μίχα, Παραγωγός/Ιδρύτρια, Asterisk* - Ελλάδα / Μέλος του ΣΑΠΟΕ
Μαρία Λασκαρίδου, Παραγωγός, Argonauts Productions Μέλος ΣΑΠΟΕ, Ελλάδα
Προσκεκλημένοι ομιλητές:
Ιrma Simanskyte, Επικεφαλής Παραγωγής Κέντρου Κινηματογράφου Λιθουανίας, Λιθουανία
Milan Stojanovic, Παραγωγός, Διευθύνων Σύμβουλος, Sense Production, Σερβία
Συντονισμός: Αμάντα Λιβανού, Παραγωγός, Ιδρύτρια Neda Film/ Ταμίας ΣΑΠΟΕ, Ελλάδα
ΤΡΙΤΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
16:00- 17:00 Η Βιωσιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και της εταιρίας στην κινηματογραφική παραγωγή.
@ MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει ανησυχητικά ξεκάθαρη την εμφάνισή της μια κρίσιμη άνοδος στα θέματα ψυχικής υγείας στον κινηματογραφικό χώρο. Κατά συνέπεια, διάφορες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει να ευαισθητοποιήσουν, να ενημερώσουν με σκοπό να ξεκινήσουν δράσεις αντιμετώπισης. Σε αυτό το AGORA Talk, θα στρέψουμε το βλέμμα από τον άνθρωπο προς την εταιρική βιωσιμότητα: Πως διασυνδέονται αυτά και πως μπορούμε εμείς ως επαγγελματίες του σινεμά να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα συστημικά λάθη της βιομηχανίας, ειδικά σε ότι αφορά την εξασφάλιση ενός ασφαλούς και υγιούς εργασιακού χώρου για τις ομάδες μας και εμάς τους ίδιους. Αυτή είναι η ευκαιρία να συζητήσουμε με δύο ανεξάρτητες Ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής και να δούμε και την πλευρά της επιχειρηματικής στρατηγικής.
Ομιλητές: Jean- Laurent Csinidis - Παραγωγός, Films de Force Majeure, Γαλλία
Βίκυ Μίχα - Παραγωγός/Ιδρύτρια, Asterisk*, Ελλάδα
Juliane Schulze - Ειδικός Στρατηγικής Δημιουργικής Οικονομίας, Γερμανία
Συντονίστρια: Louise Højgaard Johansen - Sane Cinema, Δανία
17:15- 18:15 Πάρε τα λεφτά και τρέχα: Κρατικά και ιδιωτικά εργαλεία χρηματοδότησης
@ MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Το διεθνές τοπίο της οπτικοακουστικής παραγωγής αλλάζει συνεχώς και τάχιστα. Η προσδοκία να βασίζεται κανείς αποκλειστικά στις κρατικές επιχορηγήσεις και στα εγχώρια τηλεοπτικά κανάλια ίσως δεν αρκεί για να χρηματοδοτηθεί μια ταινία. Είναι πολύ πιθανό οι παραγωγοί να χρειαστεί να αναζητήσουν χρηματοδοτήσεις από άλλες πηγές. Ξεκινώντας από εκεί, θα συζητήσουμε σχετικά με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και εάν η ιδιωτική χρηματοδότηση θα μπορούσε να είναι μια λύση. Επίσης, θα μιλήσουμε σχετικά με το αν και πως η κρατικές και οι ιδιωτικές επιχορηγήσεις μπορούν να συνδυαστούν και ποια σχέδια ταινιών είναι κατάλληλα για κάτι τέτοιο. Ποιά ρίσκα επισύρει η συμμετοχή ιδιωτών χρηματοδοτών; Το πάνελ αυτό έχει στόχο να ανακινήσει μια συζήτηση επάνω στο θέμα των εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων και μέσων με τα οποία οι παραγωγοί μπορούν να υλοποιήσουν τα διαφορετικά projects τους.
Ομιλητές: Caroline von Kühn - Εκτελεστική Διευθύντρια - Oxbelly Διευθύντρια - Faliro House, Ελλάδα
Julie-Jeanne Régnault - Secretary General at European Film Agency Directors association (EFAD), (Βέλγιο)
Συντονισμός: Arkaitz Basterra - Παραγωγός & Οικονομικός Σύμβουλος, Moby Dick Investment (Ισπανία)
ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
15.30 - 16.30 Climate Storytelling: Μια συζήτηση
@ MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Καθώς η κλιματική κρίση εξελίσσεται, ο ρόλος της τέχνης, και ειδικότερα του κινηματογράφου, γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμος. Η συζήτηση Climate Storytelling, προσφέρει ένα πλαίσιο όπου οι δημιουργοί μπορούν να εξερευνήσουν πώς να ενσωματώσουν στοιχεία περιβαλλοντικής αφύπνισης στα σενάρια τους. Το πώς τα περιβαλλοντικά στοιχεία ενσωματώνονται στις αφηγήσεις μας επηρεάζει την αντίληψη του κοινού και συνεισφέρει στη δημιουργία ενός συναισθηματικού και ενημερωμένου κοινωνικού διαλόγου. Η ένταξη της κλιματικής κρίσης σε επίπεδο σεναρίου δεν είναι μόνο θέμα τεχνικής φύσης αλλά έχει και βαθύτερη κοινωνική σημασία. Το "Climate Storytelling" στοχεύει να αναδείξει αυτήν τη σημασία μέσα από ένα ενεργό κύκλο συζήτησης.
Ομιλητές: Bassam Alasad, Παραγωγός, Creative Media Solutions, Greener Screen, Ιορδανία
Isabelle Fauvel, Σύμβουλος ανάπτυξη σεναρίου, Διευθύνουσα Σύμβουλος Initiative Film, Γαλλία
Έμμα Δοξιάδη, Σκηνοθέτις, Συντονίστρια βιωσιμότητας, Everybodies, Ελλάδα
17:00 - 18:00 Going “Glocal”: Χτίζοντας στρατηγικές δικτύωσης στην οπτικοακουστική βιομηχανία
@ MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Τι σημαίνει πραγματικά να ανήκεις στην κινηματογραφική κοινότητα; Πώς εξασφαλίζει κανείς και διατηρεί αυτό το πλεονέκτημα; Η πρόσβαση, η τοποθέτηση και η εδραίωση ενός επαγγελματία στον οπτικοακουστικό κλάδο απαιτεί τόλμη για να εξασφαλίσει την ορατότητα και τη δικτύωση. Αυτό το πάνελ θα ασχοληθεί με τη σημασία των στρατηγικών δικτύωσης και της χρήσης καινοτόμων εργαλείων από επαγγελματίες που επιθυμούν να ξεπεράσουν τα όρια της τοπικής τους κοινότητας προκειμένου να δραστηριοποιηθούν σε διεθνές περιβάλλον. Εκπρόσωποι του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της online πλατφόρμας δικτύωσης Crew United, μαζί με τον Γερμανό παραγωγό Felix Gerd Schneider, συζητούν για το πώς οι επαγγελματίες του κινηματογράφου μπορούν να επωφεληθούν και να ενισχύσουν την καριέρα τους μέσω της δικτύωσης –τοπικά και διεθνώς.
Ομιλητές: Διονυσία Αρβανίτου - σύμβουλος & συντονίστρια οπτικοακουστικών έργων στο Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ελλάδα
Βένια Βέργου - Crew United Greece, Ελλάδα
Λίνα Μυλωνάκη - Αν.Προϊσταμένη του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ελλάδα
Felix Gerd Schneider - Παραγωγός, Avriofilms, Ελλάδα
Παράλληλη Εκδήλωση
ΠΕΜΠΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 10:30-13:00
@ Περίπτερο του ΕΚΚ - Αποθήκη Γ
H πράσινη κινηματογράφηση στην φαρέτρα των παραγωγών: καινοτόμες δράσεις κατάρτισης και στρατηγικές συνεργασίες του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου μέσω της Διεύθυνσης Hellenic Film Commission συνεργάζεται με το Torino Film Lab για την παροχή καινοτόμων προγραμμάτων κατάρτισης στον τομέα των πράσινων πρακτικών παραγωγής κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών έργων. Ανακοίνωση του Green Film Workshop, Αθήνα 2024.
Ομιλητές: Gionanni Pompili, Επικεφαλής Προγραμμάτων Κατάρτισης, Torino Film Lab, Ιταλία
Alexander Georges, Location Manager, ΗΠΑ
Συντονισμός: Σταυρούλα Γερωνυμάκη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ηellenic Film Commission Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Ask Μe Αnything
Το Ask Me Anything είναι μια πρωτοβουλία σχεδιασμένη για τους διαπιστευμένους του προγράμματος και της Αγοράς, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνται συμβουλευτικές συνεδρίες 1:1 με πρακτικές συμβουλές για θέματα όπως: βιωσιμότητα και πράσινες πρακτικές παραγωγής, δικαιώματα μουσικής και πνευματικά δικαιώματα, εργαλεία για τις ταινίες και το δίκτυό σας, ευκαιρίες χρηματοδότησης, προώθηση και διανομή ταινιών, συμβουλές για το πώς να ανακαλύψει κανείς τις εθνικές και τοπικές κινηματογραφικές υπηρεσίες και πώς να διατηρήσει την ψυχική του ευεξία μέσα σε αυτό το πλαίσιο!
Press and Industry Screenings
Φέτος, οι διαπιστευμένοι της Αγοράς και οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις ελληνικές ταινίες των διεθνών διαγωνιστικών τμημάτων σε press & industry screenings που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του Φεστιβάλ.